home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
79. Golden Globe: botrányosan, radar alatt
Brasnyó Zoltán
2022.02.03.
LXXVII. évf. 4. szám
79. Golden Globe: botrányosan, radar alatt

Rendhagyó módon, szinte teljes egészében online zajlott le az idén a Golden Globe-díj-átadó. Sem hírességek, sem pedig a média képviselői nem lehettek jelen. A vörös szőnyeg, ezzel együtt pedig a felfokozott érdeklődés, a közösségi oldalakon ilyenkor tapasztalható hype is elmaradt. A nyertesek neve a Twitteren bukkant fel.

A rossz bejegyzések körüli vicces minibotrányok azonban még az online díjesőt sem kerülték el. Szó szerint hibás nevek, rossz filmcímek, filmaláírások kerültek fel a Twitterre a hivatalos Golden Globe-profilról, illetve a legtöbb esetben a díjazott színészt bejelentő posztokba már nem fért bele, hogy mégis melyik filmért vagy sorozatért érdemelte ki az elismerést. A legtöbb esetben elmaradt a hálálkodás, a köszönőbeszéd — olyannyira, hogy a díjazott színészek még csak meg sem említették a közösségi médiában a saját Arany Glóbuszukat.

Mindennek a hátterében egy tavaly kirobbant botrány áll: a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége (HFPA) azzal haragította magára a filmeseket, hogy nem jelölt elegendő számú színes bőrű művészt, illetve alkotást. Emellett filmes berkekben már régóta beszélnek arról, hogy a Golden Globe-ot szervező testület díjakról döntő bizottságában legalább húsz éve nem voltak fekete szavazók. A legnagyobb stúdiók, streamingszolgáltatók, sőt maga az NBC is lemondta az adást, és haladéktalanul reformokat követelnek a HFPA-nál.

Az egyébként 18 milliós nézettséggel futó gála tehát ezúttal egy 90 perces, zárt körű eseményre zsugorodott. Ennek ellenére ismét a Netflix és az HBO tarolt a díjak tekintetében, valamint Nicole Kidman, Will Smith és Andrew Garfield is a győztesek között van. A legjobb dráma Jane Campion A kutya karmai közt című neowesternje lett, illetve Spielberg zenés filmje, a West Side Story ugyancsak tarolt, a musical és a vígjáték kategóriában.

A legjobb tévés drámasorozat az HBO kínálatában futó Utódlás, a legjobb vígjátéksorozat pedig a Hacks lett. A legjobb idegen nyelvű film díját a japán Drive my Car című alkotás kapta, a legjobb animációs filmnek pedig az Encanto bizonyult. Nicole Kidman Az élet Ricardóéknál főszerepéért, Will Smith a Richard királyért, Rachel Zegler a West Side Storyért, Andrew Garfield pedig a kiváló, netflixes Tick, Tick… Boom!-ért kapta a legjobb színészi alakításért járó elismerést. A legjobb filmzene szinte borítékolható volt: Hans Zimmer a Dűnéhez írt muzsikájáért kapta meg az Arany Glóbuszt, Billie Eilish Bond-főcímdala, a Nincs idő meghalni pedig szintén tarolt.

A Netflixen nézettségi rekordokat döntő dél-koreai sorozat, a Squid Game sztárja, O Yeong-su, illetve az Utódlás színésznője, Sarah Snook lettek a legjobb mellékszereplők tévés kategóriában. A vígjátéksorozatok közül ismét az Apple TV+ Ted Lassójának címszereplőjét, Jason Sudeikist díjazták. Michael Keatont is kitüntették: a Dopesick című minisorozatban játszott főszerepért kapott Golden Globe-ot. Ami a drámasorozatokat illeti, Michaela Jae Rodriguez és Jeremy Strong nyert Arany Glóbuszt. Az előbbi A pózban, az utóbbi pedig az Utódlásban alakított nagyot.

A HFPA vezetői egyébként gyökeres változásokat ígérnek, hogy helyreállítsák megtépázott hírnevüket. Mint mondják, még a magatartási kódexüket is átszabták, emellett új vezető tanácsadót vettek fel, aki garantálja a sokszínűséget. Huszonegy új taggal bővült a Golden Globe-díj-átadót bonyolító szervezet, köztük hat fekete újságíróval. Ha a járványügyi helyzet is megengedi, illetve a nagy stúdiók is újra bizalmat szavaznak, jövőre talán rehabilitálják az egykor az Oscar előszobájának nevezett eseményt.

Képek: skynews.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..