home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
''Öröm volt falusi gyerekekkel dolgozni!”
2009.06.24.
LXIV. évf. 25. szám
''Öröm volt falusi gyerekekkel dolgozni!”

''Ha több jó mester (tanár) lenne, talán jó tanuló sem lenne olyan kevés.”Jean-Georges Noverre
- Kenderesi Vilmos felvételeåszülő diákoknak tartott közös osztályfőnöki órát Csőke Jolán tanító néni és Benedek Károly tanító bácsi június 7-én, a ludasi iskolában. Olyan határozotts...

''Ha több jó mester (tanár) lenne, talán jó tanuló sem lenne olyan kevés.”
Jean-Georges Noverre
- Kenderesi Vilmos felvétele

åszülő diákoknak tartott közös osztályfőnöki órát Csőke Jolán tanító néni és Benedek Károly tanító bácsi június 7-én, a ludasi iskolában. Olyan határozottsággal vezették le az órát, mintha ma is eleven lurkók között töltenék a hétköznapjaikat. A vér nem válik vízzé, a pedagógus élete végéig pedagógus marad.
Több szempontból is rendhagyó volt ez az osztálytalálkozó. Néhányan ötven év elteltével látták egymást újra. Folytak is a találgatások, ki kicsoda. A tanítóknak is ismeretlenek voltak a megváltozott arcok. A nevekre viszont pontosan emlékeztek. Előjöttek a régi emlékek. Joli tanító néni színesen, élvezetesen, őszinte átérzéssel mesélte a fél évszázada történteket, a hajdan volt kis nebulók csínytevéseit. Pontosan tudta még a testvérek nevét is. A jelenlevők között is voltak testvérpárok szép számmal. A Varga lányok hasonlósága szembetűnő, le sem tagadhatnák a családi köteléket.
A találkozó azért sikerülhetett ilyen családiasra, mert Kenéz Juliska, a szervező, több generációt is meghívott. Mindenkit, aki 1956-tól 1964-ig Ludasra járt iskolába. 43-an jöttek el. Hat korosztály járt abban az időben egyszerre iskolába, délelőtt. Régen a gyerekek egy-két év korkülönbséggel születtek, így a nagyobbak a kisebbeket is vezették iskolába. Vigyáztak rájuk jó testvér módjára. És tanulták az életet, a szülői gondoskodást. Együtt jöttek-mentek, együtt voltak a szünetben, sőt órán is. A tanító pedig ismerte az egész családot. A Vas gyerekek közül hárman is jelen voltak a találkozón. Joli tanító néni elmesélte, hogyan vélte hibásnak az egyik Vas fiú házi feladatát. Az otthoni asztal területe kicsit nagyra sikeredett. Vitába szállt a fiúval, mígnem kiderült, az asztal tényleg nagy, hisz ők tizenhárman vannak testvérek. Ma is élnek mindnyájan.
A család, a gyerekek, az unokák volt a fő téma, a gyermekrajzokkal teli falak között, azon a vasárnap délelőttön. Sikerekről, munkáról alig esett szó. Hatvan év felé megváltoznak már az értékrendek. A hatgyermekes Kovács Ildikó tapsot érdemelt. Nagy Torma István is négy fiára és tíz unokájára büszke. A megjelentek, néhány kivétellel, az első házasságukban élnek, vagy abból özvegyültek meg. Ennek a korosztálynak, a falusi létben, ez a természetes.
A két pedagógus ajándékokon kívül sok elismerést, dicséretet kapott. A volt diákok meleg szavakkal emlékeztek tanítóik végtelen türelmére, szeretetére, toleranciájára. S akadt, aki a pofonra emlékezett, az indokoltra, helyénvalóra, nevelőre. Köszönet járt érte. Régen is voltak csintalan gyerekek, azokat is szerették, és nevelni próbálták a népi tanítók.
Szóba kerültek a matekórák küzdelmei. Addig nem vettek új anyagot, amíg mindegyik diák fel nem fogta az előzőt. Mert az alapokra meg kellett tanítani a falusi nebulókat. Nem a tanterv teljesítése volt az elsődleges szempont, hanem a tudás átadása. Kapáláskor, kukoricaszedéskor viszont elnéztek néhány nap hiányzást, vigyázni kellett otthon a kisebb testvérekre. A család boldogulása, összetartása legalább olyan fontos volt, mint az egyszeregy.
Az unokák gyér létszámát boncolgatva kiderült hogy a fiatalok ezzel érvelnek: ''Mire szüljek gyereket?”. Joli tanító néni gondolkodás nélkül rávágta: ''Szeretetre, gyerekeim, szeretetre!”
Mindkét pedagógus szívesen tanított Ludason. ''Öröm volt falusi gyerekekkel dolgozni. A Ludason eltöltött tíz év volt a legszebb időszak az életemben.” -- mondja Jolán. Az iskola épületében levő tanítói lakásban lakott, esténként néptáncot, színdarabokat próbált a gyerekekkel: a Sári bírót, a Zsuzsikát. ''A Harkai lánynak gyönyörű hangja volt”. Jó volt a kapcsolata a szülőkkel. Ott ültek a próbákon, készítették a jelmezeket.
Most csak ámult-bámult a felújított épület, a sportpálya, a játszótér látványán. Bezzeg az ötvenes-hatvanas években, méteres doronggal kellett betámasztani az ajtót, hogy ne fújjon be a szél. A folyosó is nyitott volt még. Hol volt akkor számítógép, ivóvíz-gép, tornaterem?! Viszont volt gyerek, sok gyerek. Akiket szeretni és tanítani kellett. Meg kirándulást szervezni, hogy világot lássanak. Mentek a szülők is. A Tanító néni mutatja a verseci kirándulás képeit. Alig fértek rá, annyian voltak.
Borsos Mária és Kakas Júlia kolleganőivel addig kilincseltek az illetékeseknél, mígnem sikerült elintézni, hogy óvodája is legyen a falunak. Összeírták a gyerekeket évekre előre, hogy bizonyítsák az intézmény létjogosultságát. Vizet vezettettek be, WC-t csináltattak. Amikor bementek a bebútorozott óvodahelyiségbe, lefeküdtek a szőnyegre, és úgy hemperegtek örömükben, mint a gyerekek. Tanító néni megható elégedettséggel nyugtázta, hogy nem volt hiába a kitartó küzdelem. Hisz az intézmény ma is működik, és szavaival élve: ''Gyönyörű!”
Ebéd után táncra perdült a társaság, Tanító néninek ma már nem kellett dirigálnia a csárdást, mint régen, hanem ő is beállt a körbe. A sarokban megbúvókat viszont megpirongatta. Az estébe nyúló nótázás mindenkinek örök emlék marad.
Kellenek az ilyen örömnapok, hogy ne vesszünk bele a hétköznapok szürkeségébe.

eréz

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..