home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
2021 legújabb autói (1.)
Lábadi Loránd
2021.03.31.
LXXVI. évf. 11. szám
2021 legújabb autói (1.)

Mielőtt felsorolnánk a 2021-ben már piacra került és az év folyamán még várható gépkocsikat, vessünk egy pillantást a tavalyi év eladási listájára. Hazánkban a külföldről behozott használt autók eladása népszerűbb, mint az új gépkocsiké, ami logikusnak tűnik az árakat nézve. Az autószalonokból csak kevesen vásárolnak, annak ellenére, hogy a banki kölcsönök már kedvezőbbek, mint az elmúlt években, de még mindig nem mondhatóak előnyöseknek. Így nem marad más hátra, mint a használt nyugati autó, mely még tizenöt évesen is jónak mondható.

Sokak számára ez nem hátrány, egy jól felszerelt műhelyben ugyanis átnézethető a kocsi, és ha minden rendben van, akkor kell leszámolni az összeget. A másik pozitív fejlemény, hogy a behozó díler garantálja a legalitást, így nem kell azon izgulni, hogy a már kifizetett kedvencünk esetleg lopott. Tehát a használt autók forgalmazói gyorsan reagálnak minden olyan ingerre, amely esetleg megnöveli a forgalmat, ami nagyon dicséretes. Az eladott gépkocsik kétharmada dízel-, míg csupán egyharmada benzinüzemű. Ez az adat egy kicsit elgondolkodtató, már mindenki számára nyilvánvaló ugyanis, vagy legalábbis annak kellene lennie, hogy a dízelmotorokkal meghajtott autók napjai meg vannak számlálva. A következő érdekes adat szerint a legtöbbet keresett márka a Volkswagen, majd az Opel, a Peugeot, az Audi és a Renault. Az új autóknál a Škoda vezeti a listát, majd a FIAT, a Renault és a Hyundai következik. Meglepő, hogy a Dacia nem volt olyan nagy mértékben keresett, mint az előző években. A nyugati országok nagy része elkezdett menekülni a dízelüzemű autóktól, melyeket mi meglehetősen olcsón megvehetünk, arra gondolván, hogy hazánk lesz az utolsó ország, amely betiltja majd ezeket a gépkocsikat. „Belső” használatra talán hosszabb ideig lehet majd alkalmazni őket, de erre ne vegyünk mérget, mivel Szerbia is nagy léptékben követi az európai országok ama törekvéseit, hogy megállítsák vagy a legnagyobb mértékben csökkentsék a környezetszennyezést. A legtöbb európai ország már bejelentette, hogy mikortól fogja kitiltani a dízelüzemű autókat, tehát addig még van lehetőség áttérni a benzinmotorral működő vagy a tisztán elektromos meghajtású modellekre. És most nézzük, melyek a legújabb darabok, melyeket megvásárolhatunk.

Az Alfa Romeo Stelvio egy új korszak kezdete, ahol a legmagasabb technológia találkozik a divattal. Hossza 4687 mm, szélessége 1903 mm, magassága 1693 mm, a csomagtér térfogata 525 liter. A négyhengeres, benzinüzemű erőforrás 1995 cm3 hengerűrtartalmú, és a maximális teljesítménye 280 lóerő (206 kW). Az üzemanyag-fogyasztása meglepően alacsony, 8,6 liter, a sebességváltó automata. Az utastér kidolgozása a legmagasabb szintű, de ez az egész autóra is érvényes. A műszerfal igen praktikus és áttekinthető, továbbá a kimagasló dizájnt is meg kell említeni, mely ma már nélkülözhetetlen. Az elegancia, mely az olasz modellekre is jellemző, főleg az ilyen felső kategóriás csodajárgányokra, továbbra is keresetté teszi az Alfákat. Bármelyik modellről legyen is szó, csak a legjobbat mondhatjuk róla. A hosszú évek alatt negatív véleményt nem is hallottunk. A megbízhatóságot, mely szintén egy fő szempont, szigorú ellenőrzések sokasága garantálja.

A következő nagyon sikeresnek mondható modell a Dacia Sandero Access, melynél a külső nem változott, vagy legalábbis nem feltűnő a módosítás. Hossza 4088 mm, szélessége 2007 mm, magassága 1499 mm, öntömege 1014 kg, a csomagtér térfogata 328 liter. A háromhengeres, benzinüzemű, 999 cm3 hengerűrtartalmú erőforrás maximális teljesítménye 67 lóerő (49 kW). Végsebessége 158 km/h, gyorsulása 16,7 s, az átlagos üzemanyag-fogyasztása 5,5 liter körül alakul. A Dacia másik nagyon szépre sikeredett büszkesége a Duster, mely már rengetegszer bizonyította, hogy bármely versenytárs mellett megállja a helyét. Hossza 4341 mm, szélessége 2052 mm, magassága 1693 mm, öntömege 1191 kg. A négyhengeres motor 999 cm3 hengerűrtartalmú, váltója 6 sebességes, maximális teljesítménye 91 lóerő (67 kW), gyorsulása 100 km/h sebességre 13,1 s. Mindkét modell utastere a legújabb műszaki fejlesztések alapján készült, és kidolgozása a legmagasabb szintű. Nincs tele felesleges tartozékokkal, kütyükkel, melyek elvonnák a sofőr figyelmét a vezetés élményétől. Csak annyit szereltek be, amennyi a komfortérzethez szükséges, és amennyi az alapcsomagba beletartozik. A műszerfal áttekinthető, minden kijelző jól követhető. Újra sikerült elkápráztatni mindenkit az új Dacia modellekkel.

A Hyundai nélkül nem is lenne igazi az új autók versenye. Ez a gyártó hosszú évek óta csak jó autókat forgalmaz, ezért is nagy az érdeklődés a legújabb modelljei iránt. Az i30-as egy nagyon szép és tökéletesen megformált darab, mely biztosan nagy sikert hoz a cégnek. Hossza 4340 mm, szélessége 1795 mm, magassága 1455 mm. Az 1353 cm3 hengerűrtartalmú, benzinüzemű erőforrás maximális teljesítménye 140 lóerő (103 kW). A kisebb, 998 cm3-es hengerűrtartalmú motor maximális teljesítménye 120 lóerő (88,3 kW). A dízelmotorral meghajtott modellek esetében az 1582 cm3-es hengerűrtartalom 136 lóerőt (100 kW) ad le, valamennyi útviszony közepette.

(Folytatjuk)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..