home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
2016: a legnézettebbek
Brasnyó Zoltán
2016.12.31.
LXXI. évf. 52. szám
2016: a legnézettebbek

Ahelyett, hogy a legfrissebb Hét Nap hasábjain ezúttal az idei év legjobb filmjeit venném sorra — hiszen ez a kategória végtelenül szubjektív —, 2016 legnépszerűbb mozijait igyekeztem górcső alá venni.

A lista így sem lehet teljes, de a legutóbbi gigabemutató, a Csillagok háborúja: Zsivány egyes előkelő helyre robbant be, mondhatni már a finisben. A legutóbbi Star Wars-mozi önmagában is megér egy birodalmi rombolót, ezért erről bővebben a jövő heti (azaz már a jövő évi) számban találhatnak majd írást a kedves olvasók. Következzen tehát a teljesség igénye nélkül az a néhány film, amely az idén a legtöbbet hozta a filmkészítők konyhájára.

A Suicide Squad — Öngyilkos osztag a DC-univerzumba vágott, újabb kicsorbult fejszeként is felfogható, hiszen noha az előzetesek és a készítők egy eredeti, minden ízében antiszuperhős-mozit ígértek, a végére már nem láttuk a sok füsttől a lángot. Felszínes, több ponton gagyi, erőltetett és összecsapott alkotás lett az Öngyilkos osztag, melyet a végére annyira sikerült lekurtítgatni a vágószobában, hogy a legjobban várt karakter, a Jared Leto által játszott Joker érthetetlen okból alig szerepel a végtermékben. Ettől függetlenül a filmről íródott számtalan negatív kritika mégsem ütötte meg a filmrajongók ingerküszöbét, ezért dőlt a lé, így a show düböröghet tovább. Jöhetnek a folytatások és a spin-off melléktörténetek. Akinek viszont mégis tetszett, jövőre várhatja a következő epizódokat.

Tarzan legendája — John Clayton jól öltözött, finom úriember, és a viktoriánus Angliában él. Megtudja, hogy egykori otthonában, Kongóban valakik gonosz dolgokat művelnek. A férfi odautazik, hogy szembeszálljon a gonosz bányavállalattal és a civilizáció pusztító erejével. Nincs más lehetősége, vissza kell változnia azzá, aki lélekben mindig is volt. Ismét ő lesz a dzsungel ura, a rettenthetetlen Tarzan. A rendező, David Yates mindenáron Alexander Skarsgårdot akarta a szerepre. A Tarzan legendáját ő tette igazán látványos, férfias mozivá, melytől nem kell világmegváltó gondolatokat várni. Szórakoztató, és a maga műfajában kétségtelenül jól muzsikált.

Warcraft — a videójátékokat kedvelő barátaim körében hosszú évek óta szinte már népmesei magasságokba emelt legendaként emlegették ezt a filmet. Alig akartuk elhinni, hogy 2016-ban végre láthatjuk. Hogy megérte-e, és szertefoszlott-e az illúzió? Nehéz megmondani. Ami engem illet, némileg csalódnom kellett. Ezt a filmet a nézők két tábora különbözőképpen értékelheti: a Warcraft című számítógépes játék rajongói többnyire szerették, a „mezei” filmrajongók részéről viszont vegyes volt a fogadtatás. Szerintük az emberek és az orkok háborúja egy kissé vontatott, talán túl hosszú lett, a látvány és a gyermeki öröm azonban mindenért kárpótol(hat).

A hét mesterlövészről egy korábbi számban ugyan már értekeztem, mégis fontos újra megemlíteni. Egy legendás, eredeti alkotás (A hét szamuráj, 1954) kultikus feldolgozásának (A hét mesterlövész, 1960) középszerű, kínosan polkorrekt feldolgozása lett Antoine Fuqua filmje. Annak viszont nagyon örülök, hogy az idén végre újra lehetett westernre mozijegyet váltani. Denzel Washington kevésbé volt a topon, de talán az eredeti alkotásokkal szemben tanúsított alázat és nosztalgia mégis nagy tömegeket vonzott a filmszínházakba. Ennek pedig a mai, illegális filmletöltésekkel megvert filmipar is csak örülhet.

A dzsungel könyve — Maugli klasszikus története örök sláger marad, Jon Favreau változata pedig mindenképpen filmtechnikai remekmű. Balu, Sir Kán, Bagira, Ká, Lajcsi király és a többiek megszólalásig hasonlítanak az igazi állatokra, csupán a rutinos Animal Planet- és NatGeo-nézők látnának át a szitán. Félelmetes, hogy az alkotás mennyire élethűre sikeredett. A Vasembert is jegyző Jon Favreau-t Rudyard Kipling klasszikus ifjúsági regénye és a Disney stúdió animációs filmje inspirálta. A dalok magyar változata is jól sikerült. Többször is érdemes újranézni, a gyerekek számára azonban egy-egy jelenet igencsak ijesztő lehet. Ezért úgy érzem, ajánlatos a szülői felügyelet.

Az Amerika kapitány: Polgárháborúban Steve Rogers a bosszúállók csapatának élén próbál gondoskodni az emberiség biztonságáról. Bekövetkezik azonban egy újabb incidens, melynek következményei már politikai nyomást gyakorolnak a csapatra. Végül az Amerika kapitány vezette frakció szembeszáll Tony Stark híveivel, és kirobban a polgárháború. Az új Marvel-film követi az előző Amerika kapitányban bevezetett sötétebb tónust, atmoszférája vészjóslóbb, drámaibb. Nekünk, nézőknek is döntenünk kell, hogy ki mellett állunk. A legújabb szuperhősfilm ugyan nem nyerte el maradéktalanul a sorozat rajongóinak tetszését, de ettől függetlenül nagyon jó bevételt termelt. Egyre jobbak a Marvel-univerzumban játszódó mozik. Ezt a nemrég bemutatott Doctor Strange is megerősíti, melynek a nézők többsége szerint egyetlen hibája, hogy túl rövidre sikerült. Ez pedig nagyon is pozitív kritikának számít.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..