home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
1 miniszterelnök, 28 miniszter
Markovics Annamária
2022.11.02.
LXXVII. évf. 43. szám
1 miniszterelnök, 28 miniszter

Honnan jöttek, hova mennek az új, illetve a régi tárcavezetők?

Harmadszor is Ana Brnabić lett Szerbia miniszterelnöke. Kormányzásának öt éve alatt 10-zel nőtt a miniszterek száma.

Az előző kormányból 10-en maradtak a kabinet tagjai Ana Brnabićon kívül: Siniša Mali (pénzügy), Maja Gojković (kultúra), Branko Ružić (oktatás), Irena Vujović (környezetvédelem), Milan Krkobabić (vidékfejlesztés), Maja Popović (igazságügy), Nikola Selaković (munka- és szociális ügy), Tomislav Momirović (bel- és külkereskedelem), Darija Kisić (család és demográfia) és Novica Tončev (tárca nélkül).

A változások visszatérésekkel is jártak. Bratislav Gašić lett a belügyminiszter, aki korábban védelmi miniszter volt, de egy nőkre tett sértő megjegyzése miatt távoznia kellett, később viszont a Biztonsági-Információs Ügynökség (BIA) vezetőjévé nevezték ki. Helyét a BIA élén Aleksandar Vulin eddigi belügyminiszter veszi át. A házelnöki tisztség után külügyminiszterként tér vissza a kormányba Ivica Dačić. A Szerbiai Szocialista Párt elnöke 2014 és 2020 között már volt a diplomácia vezetője.

Az utóbbi időben TikTok-videóival vonta magára a figyelmet Goran Vesić, aki korábban Belgrád alpolgármestere volt. A közösségi médiából egyenesen az építésügyért, közlekedésért és infrastruktúráért felelős miniszteri székbe ült. A védelmi tárca élére az a Miloš Vučević került, aki tíz éven át volt Újvidék polgármestere. Nebojša Stefanovićot váltotta, aki a hírek szerint a Szerbia Útjai Közvállalat igazgatója lesz.

Az európai integrációs minisztérium élén is változás történt, Jadranka Joksimovićot Tanja Miščević váltotta, aki 2013 és 2019 között Szerbia európai uniós tárgyalásait vezette. Jadranka Joksimovićnak a tájékoztatási miniszteri pozíciót kínálták fel, az ajánlatot azonban elutasította. A bányászati és energiaügyi minisztériumot Zorana Mihajlović helyett a jövőben Dubravka Negre vezeti, aki a pénz világából érkezik a politikába. Zorana Mihajlović a pletykák szerint a jövőben a Szerbiai Villanygazdaság élére kerülhet. Aleksandar Martinović 2010 óta parlamenti képviselő, az utóbbi időszakban a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője volt. Ezentúl a közigazgatási és helyi önkormányzati minisztériumot vezeti. Rade Basta, a Belgrádi Elektromos Művek igazgatója az Egyesült Szerbia tagjaként lett az új gazdasági miniszter.

A tudomány világából érkezett a politikába Danica Grujičić idegsebész, aki a tavaszi parlamenti választáson az SZHP listavezetője volt, most pedig egészségügyi miniszter lett, valamint Jelena Begović, aki genetikusként lett a tudományos, technológiai fejlesztési és innovációs minisztérium vezetője. Zlatibor Lončar, aki eddig az egészségügyet irányította, a Szerbiai Klinikai Központ egyik vezetője lesz. A korábban a környezetvédelmi minisztériumban államtitkárként dolgozó Jelena Tanasković vette át a mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási tárcát Branislav Nedimovićtól, aki a várakozások szerint valamelyik közvállalat élére kerülhet. Vanja Udovičićet kilenc év után Zoran Gajić váltotta a sportminisztérium élén, míg Tatjana Matić helyére az idegenforgalmi tárca vezetőjeként a bosnyák Husein Memić érkezett. A volt tárcavezető a Szerbiai Posta igazgatója lesz.

Az emberi és kisebbségjogi, valamint társadalmi párbeszédért felelős minisztériumot ezentúl a horvát Tomislav Žigmanov vezeti. A beruházási miniszter Marko Blagojević lett, aki eddig a beruházásokért felelős kormányirodát vezette, míg a távközlési és telekommunikációs minisztérium élére Mihailo Jovanović került, aki szintén a kormány illetékes irodájának az igazgatója volt. Tárca nélküli miniszter lett Đorđe Milićević és a bosnyák Edin Đerlek.

Programjának ismertetésekor Ana Brnabić kiemelte, hogy a kormány legfontosabb feladata az energiabiztonság szavatolása lesz, és Szerbia nem tér le a teljes jogú európai uniós tagsághoz vezető útról. Az államfő korábban közölte, a kormány mandátuma csak 2024-ig tart, a most kinevezettek küldetése ugyanis a válságkezelés, békésebb időben pedig másféle politikusokra lesz szükség.

Fotó: Tanjug  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..