home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Világbajnokság előtt
Tóth Tibor
2015.11.15.
LXX. évf. 45. szám
Világbajnokság előtt

Az időjárás ősziesre fordult, a nappalok egyre rövidebbek, a levegő pedig csípősebb, ez azonban nem zavarja a Paligo Palus Ultramaratonklub tagjait, akik a palicsi sétányon ebben a nem túl barátságos időben is szakadatlanul futják a kilométereket. A klub jelenleg huszonnyolc tagot számlál, kilencen Palicson edzenek, a többiek más településeken, előre kidolgozott terv alapján készülnek a versenyekre.

A viadalok nagy részén már túlvannak az ultramaraton-futók, viszont az egyik legfontosabb, az 50 km-es világbajnokság még hátravan.

— Dohában, Katar fővárosában december 5-én tartják meg az 50 km-es ultramaraton-világbajnokságot, melyre klubunk és a Szerbiai Ultramaraton-szövetség tagjának, a csantavéri Német Anettnek sikerült kvalifikálnia magát. A szintidőt a nyári, palicsi országos bajnokságon teljesítette, így készülhet az ázsiai országba. Anett nem egyedül, hanem Dragana Tabaković társaságában utazik, aki ugyancsak a palicsi klub tagja. A szabályok szerint kísérő nélkül nem lehet elutazni a versenyre, így Dragana is elindul a vb-n, de az első kör után kiáll, és a továbbiakban Anettre figyel. A vb-n a világ legjobbjai vesznek részt, nagy részük a 42 km és 195 m hosszú maratont két és fél óra alatt futja le. Anett ideje ennél egy órával gyengébb, de én már akkor is meg leszek elégedve, ha a palicsi országos bajnokságon futott idejénél egy perccel jobb időt teljesít. Jó lenne, ha valaki végre felfigyelne rá, és egy-két évig szponzorálná, azaz anyagilag segítené, hogy megfelelően felkészülhessen a nagy világversenyekre. Ebben az esetben biztos, hogy az első nyolc között lenne a világon — mondta Jánosi Elvira, a Szerbiai Ultramaraton-szövetség és a Paligo Palus Ultramaratonklub elnöke, Anett edzője.

A klub tagjai egy világbajnokságot már maguk mögött hagytak az idén. Az előzetes elképzelések szerint Igor Vojnić Zelić Jovica Spajićot kísérte volna a hollandiai, 24 órás vb-n. Az élet azonban egy kicsit átrendezte a terveket, mivel Spajićnak rosszullét miatt fel kellett adnia a versenyt, így Vojnić Zelić a „mély vízben” találta magát. A kiváló sportember nem ijedt meg a váratlan lehetőségtől, és teljesítette az emberpróbáló feladatot. Az idei eredmények közül mindenképpen ki kell emelni az Ultrabalaton nevű versenyt, melyen a palicsiak csapatban a második helyen végeztek, egyéniben pedig Vojnić Zelić két napon belül körbefutotta a magyar tengert. A belgrádi ultramaratonon Táncos Edit megnyerte a 6 órás futamot, Madarász Puskás Karolina a 12 óráson, Dragana Tabaković pedig a 24 órás versenyen végzett a második helyen. A palicsi országos bajnokságon Német (50 km) az első, Táncos (50 km), Vojnić Zelić (12 órás ultramaraton) és Tabaković (24 órás ultramaraton) a második, Madarász (12 órás ultramaraton) pedig a harmadik helyet szerezte meg.

— Az eredményekkel rendkívül meg vagyok elégedve, viszont a sportágunk megítélésével egyáltalán nem. A szövetségtől csak az atlétikában indulók kapnak támogatást, ők edzőtáborról edzőtáborra utaznak, masszőr és orvos áll rendelkezésükre, és az étkezésükre is odafigyelnek. Velünk azonban nem foglalkozik a Szerbiai Atlétikai Szövetség, hiába olvadtunk bele mi is. Azt ígérték, hogy 1 millió dinárt kapunk, melyet szabadon használhatunk, de végül nem lett belőle semmi. Az ultramaraton-országosbajnokságot sem támogatták, sőt, meg sem tisztelték jelenlétükkel a versenyt. A sportolóink a 24 órás vb-re is saját költségen utaztak el. Viszont köszönetet szeretnék mondani a szabadkai önkormányzatnak, különösen Vjekoslav Ostrogonacnak, a Városi Tanács sporttal megbízott tagjának, a tartományi ifjúsági és sporttitkárságnak és a szerbiai sportminisztériumnak, hiszen nélkülük Anett nem utazhatna ki a világbajnokságra — mondta Jánosi Elvira.

S amíg Anett Katarban szeli majd a kilométereket, addig december 6-án, vasárnap immár 22. alkalommal tartják meg a Télapó-futást Palicson. A futáson kívül tavaly képzőművészeti pályázat és kiállítás is szerepelt a programban, az idén mindez játszóházzal és fogalmazásíró versennyel bővül. A munkákat a palicsi helyi közösségbe kell eljuttatni. Minden rajzot a Nagyterasz dísztermében fognak kiállítani. A Paligo Palus tagjai ezzel be is fejezik a 2015. évet, viszont már készülnek a január 3-án kezdődő, nyolcnapos ulcinji edzőtáborra, ahova jelen állás szerint tizenheten — köztük magyarországi versenyzők — utaznak. Addig azonban marad a heti négy edzés, melyet az ultramaratonfutók zokszó nélkül, kiváló hangulatban csinálnak végig, hiszen tudják, eredmények csakis így érhetőek el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..