home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Tiszta víz a Tiszába
Tóth Lívia
2006.01.04.
LXI. évf. 1. szám
Tiszta víz a Tiszába

- Szabó Attila fotójaDecember elején megkezdték a zentai szennyvíztisztító telep próbaüzemeltetését, ami azt jelenti, hogy a mostani önkormányzatnak sikerült pontot tennie annak a bonyolult és peches történetnek a végére, amely másfél évtizede zajlik. A városrendezési tervbe a nyolcvanas év...

- Szabó Attila fotója

December elején megkezdték a zentai szennyvíztisztító telep próbaüzemeltetését, ami azt jelenti, hogy a mostani önkormányzatnak sikerült pontot tennie annak a bonyolult és peches történetnek a végére, amely másfél évtizede zajlik. A városrendezési tervbe a nyolcvanas évek végén került be, de a munkálatok kezdete szinte egybeesett az akkori Jugoszlávia felbomlásával. Sokan tudnak arról is, hogy a berendezés egy részét még a boldog békeidőben Szarajevóban, az Unis vállalatnál rendelte meg és fizette ki a Tisza-parti város vezetősége. Elhozni azonban már nem sikerült, mert a boszniai főváros körül addigra bezárult a gyűrű. Pár év múlva egy helyi vállalkozóval magyarországi közvetítő által német berendezés behozatalára szerződtek, de ez az ügylet is kudarcba fulladt. Végül a munkálatok 1996 után gazdasági okok miatt teljesen abbamaradtak. A megoldást hosszú szünet után találták meg. Tavalyelőtt az osztrák kormány 800 ezer euró adományt ajánlott fel a beruházás befejezésére, azzal a feltétellel, hogy a zentaiak is hozzájárulnak bizonyos összeggel. A donáció a helyi erőforrások mozgósításával elegendőnek bizonyult a rendszer üzembe helyezésére. A munkálatok megkezdését azonban több dolog késleltette, például az a rendelet, hogy a támogatásokra is forgalmi adót számolnak fel. Május első napjaiban végre hozzákezdhettek. Az első fázisban 1990-1998 között elkészült a fő szivattyúállomás és a levegőztető homokfogó a gépi berendezéssel együtt, a vezérlőépület, a levegőztetőmedence, az utóülepítő és a csővezetékek. A második fázisban, vagyis a 2005. évben leszállították és beszerelték a hazai és a külföldi gépi, villamossági és mérőberendezéseket, megoldották a közvilágítást, elkészültek a második levegőztetőmedencével, az iszaptárolóval, a csővezetékekkel, az iszappréssel és a kompresszorházzal. A késés miatt az utak és a járdák kiépítése, valamint a terep rendezése és parkosítása tavaszra maradt. A beruházás értéke egyébként 5 millió euró. A szennyvíztisztító önkormányzati tulajdonban van, a vezetői remélik, hogy az európai megoldás, a környezetvédelem előtérbe helyezése vonzerőt képez majd a külföldi befektetőknek is.
A sajtóban már megjelent a hír a próbaüzemelés beindításáról, a csatornarendszerre kapcsolt háztartások azt is tudják, hogy köbméterenként 7,11 dináros tisztítási díjat fizetnek, az év utolsó napjaiban pedig megtörtént a hivatalos bemutató is. Veljko Komad, a tartományi vízgazdálkodási titkárság képviselője, az önkormányzat küldöttsége Juhász Attila polgármester vezetésével a kommunális vállalat munkatársainak és az újságíróknak a kíséretében a helyszínre látogatott. Megküzdöttek a gumicsizmákat marasztaló agyagos sárral, és megtekintették a működő létesítményt. A telep képes megtisztítani az egész város kommunális vizét, ugyanis 30 ezer lakos-egyenérték nagyságúra tervezték. Zentának jelenleg 22 ezer lakosa van, a csatornarendszerre 4647 háztartás és közüzem (kivéve a gyárakat) van rákapcsolva, ami több mint 11 ezer polgárt jelent. Cinkler Rudolf, a szabadkai Vízgazdálkodási Intézet szakmunkatársa, aki figyelemmel kísérte a kivitelezés teljes folyamatát, ismertette az alkalmazott tisztítási eljárás alapelveit.
- Zentán egy rendszerbe gyűjtik össze a szennyvizet és az esővizet, amely, miután keresztülhalad a berendezésen, megtisztítva kerül a Tiszába. A szennyvíztisztító gyár két részből áll: mechanikai és biológiai fázisból. A mechanikai fázis a szennyvízből a nagyobb szemcséjű szerves és szervetlen részeket távolítja el, tehermentesítve ezzel a darabos szennyeződésektől. A visszamaradt szennyvíz már oldott állapotú. A szita a három milliméternél nagyobb szemcséket választja ki, amelyek szilárd hulladék formájában, konténerekben elszállítva a szeméttelepen kötnek ki. A homokfogó-zsírfogóban a levegővel elősegített folyamattal a 0,1 mm és a 3 mm közötti szemcsék ülepednek le. Ugyanitt választódnak le a könnyű szennyezettségi formák is, az olajok és a zsírok. A maradék szennyezés leginkább szerves eredetű, oldott állapotú és kizárólag biológiai módszerrel távolítható el: olyan életkörülményeket kell kialakítani, amelyekben a mikroorganizmusok úgy fejlődnek, hogy az oldott szerves anyagot a szennyvízből a saját létfenntartásukra használják fel. Az eleven iszapos baktériumtömeget idővel el kell távolítani. Ez a szennyvíztisztítás végterméke. Ha a további kutatások bebizonyítják, hogy a kezeléssel szilárddá vált hulladék nem tartalmaz semmilyen káros anyagot, akkor a mezőgazdaságban trágyaként lehet hasznosítani - mondta a szakember.
A lakosság szükségleteit a következő 15 évre kielégíti, de a két legnagyobb ipari létesítménynek, a cukorgyárnak és a Fermin vállalatnak magának kell kiküszöbölnie ezt a problémát. Az elsődleges tervet egyébként menet közben módosították, közelítették az európai uniós szabványokhoz. Ennek köszönhetően a zentai szennyvíztisztító nemcsak szerves anyagokat bont le, hanem a nitrogénvegyületeket is. A berendezés könnyen bővíthető úgy, hogy a foszfor java részét is eltávolítsa a vízből. Elhangzott az is, hogy a vízvonal teljes egészében elkészült, a további beruházások a végtermék hasznosítására vonatkozhatnának. Másfél-két hónapnak kell elmúlnia ahhoz, hogy el tudják végezni az ellenőrző méréseket, a megfelelő mennyiségű iszap képződéséhez, illetve a vonal teszteléséhez viszont legalább három hónap szükséges. Bodó József, a Közművesítési és Lakásgazdálkodási Közvállalat igazgatója szerint további külföldi donációra is számíthatnak, hiszen ez a közösség a legnagyobb lépést a környezetvédelem területén tette meg. A Tiszába kerülő kommunális szennyvíz most már szemmel láthatóan is tiszta.
Az utcák csatornázása - a tíz évre bevezetett helyi járuléknak köszönhetően - folyamatban van. Eddig 45,5 kilométer szennyvízelvezető csatornarendszer épült ki, ami Zenta város 56 százalékát hálózza be. Amennyiben a munkálatok a jelenlegi ütemben folynak tovább, a fennmaradt rész bekapcsolása a rendszerbe még legalább 5-6 évet vesz igénybe. Az osztrák kormány illetékesei, akik anyagilag támogatták a szennyvíztisztító telep munkálatait, felajánlották, hogy a csatornahálózat befejezéséhez is hozzájárulnának. Abban az esetben, ha sikerülne megkötni az ezzel kapcsolatos szerződést, a helyi járulékból és az osztrák támogatásból három éven belül elkészülhetne a város minden utcáját átszelő hálózat. Egy régi álom már megvalósult. Jöhet a folytatás.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..