home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Mit eszünk, mennyiért?
Tomek Viktor
2013.02.27.
LXVIII. évf. 9. szám

Nagyapám minden reggel ivott tejet, nem múlt el egyetlen nap sem, hogy valamilyen formában ne került volna az asztalra ez az alapélelmiszer. Persze, a nagyszüleim nem a bolti tejet itták — akkortájt faluhelyen csak nagyon kevesen vásároltak üzletben élelmiszert —, hanem háztól, termelőtől hordák.

A mai napig élénken él bennem a reggeli rántotta illatának és a tőgymeleg tej ízének az emléke. Néhány évvel ezelőtt még senki sem beszélt az aflatoxinról, talán azt sem tudták, hogy mi fán terem az, a tartós élelmiszereket sem ismerték, és a szalámiról is csak hírből tudtak valamit.

Amióta kitört a tejbotrány, nem vásárolom a tejet, jóllehet korábban majdnem mindennap a család étrendjén szerepelt. Lekerült az asztalról. Joghurtot és tejfölt sem veszünk. Nincs az a szakember, aki meg tudna győzni arról, hogy csak egy bizonyos tejtermékben nagyobb az aflatoxin koncentrációja a megengedettnél. Szerintem a többit meg sem vizsgálták. Féltem a gyermekeim, a családom egészségét. Felelősségteljes szülő vagyok — győzögetem magam, de érzem, hogy önámítás az egész. Ha valóban következetes lennék, akkor boltban, bevásárlóközpontokban egyáltalán nem vásárolnék semmilyen élelmiszert. Nem hagynám, hogy a kereskedők nap mint nap átverjenek, mint ahogy azt sem, hogy silány élelmiszer kerüljön az asztalra.  A tejbotrány több megválaszolatlan kérdést is felvet: Vajon megfelelő mértékben és módon ellenőrzik-e az élelmiszereket?; Miért hallgatnak a szakemberek?; Az étrendünkön szereplő ételek vajon mennyi rákkeltő anyagot tartalmaznak?; Az ivóvizünkkel vajon minden rendben van? Mi tévők legyünk? — tesszük fel sokan a kérdést. A válasz elszomorító, mert nincs választási lehetőségünk, mert mindent nem tudunk magunk megtermelni, így kénytelenek vagyunk azt enni meg inni, amivel etetnek-itatnak bennünket.

Már tudjuk, hogy a kereskedők, a szerbiai multik megtévesztenek, félrevezetnek bennünket. Versenyhelyzet nincs, hiszen néhány „nyerészkedő” tartja markában a szerbiai piacot, olyanok, akik olyan árat szabnak az élelmiszereknek, amit nem szégyellnek. Például a minap egy szabadkai bevásárlóközpont „furcsa” akciójára lettem figyelmes: a babaszörp nem egészen 2 dinárral volt leárazva. Igazán nagylelkű ajánlat... Ha a gazdasági helyzet nem változik, és a kereskedők még sokáig tartják az áraikat, akkor hamarosan Európa egyik legtermékenyebb földjén él majd a legtöbb éhező ember.
Nem elég, hogy nap mint nap egyre drágább az élelmiszer, de a tejbotrány óta tudjuk, hogy a minősége is jócskán hagy kívánni valót maga után. Talán ha valamennyien egy jó ideig nem vásárolnánk szupermarketben, akkor a kereskedők is lejjebb vennék az áraikat.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..