home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Két keréken határok nélkül
Cérna Lenke
2017.05.26.
LXXII. évf. 20. szám
Két keréken határok nélkül

49 126 km — ekkora megtett távnál tartott néhány napja egy vajdasági kerékpáros, Vörös Tamás, aki egyébként csak hobbiból teker.

Az életvidám, huszonkét éves fiatalember most épp Kotor felé tart, természetesen kerékpárral. A megszállott biciklista azt vallja, nem kell ahhoz sok pénz, hogy az ember sportoljon, élményt gyűjtsön, kiránduljon, világot lásson és ismerkedjen. Ő az élő példa rá, hogy bringával akár az olasz tengerpartot is meg lehet látogatni, minimális kiadással.

Sportolásra valójában mindenkinek van lehetősége, a kérdés csak az, hogy ki hogyan él vele. Az oromhegyesi Vörös Tamás is, csakúgy mint bárki más, gyerekkorában esett és kelt az első biciklijével. Mint afféle falusi gyerek, árkon-bokron keresztülhajtott. Felnőttként már nehezebb újra és újra felállni, de neki ez sem volt gond… Átélt egy kisebb autóbalesetet, mely után ismét biciklire pattant, és gyarapította a megtett kilométereit. De mielőtt a 49 000 km-hez érkeznénk, kanyarodjunk vissza a kezdetekhez.

Az oromhegyesi fiú 2013-ban döntött úgy, hogy elindul a szervezett balatoni bringakörtúrán. Néhány nap alatt mintegy 1000 kilométert tekert le. Ezután nem volt megállás.

— Eddig hét országot „hódítottam” meg biciklivel: Horvátországot, Magyarországot, Olaszországot, Romániát, Szerbiát, Szlovákiát és Szlovéniát. Ha minden jól alakul, néhány napon belül ez a szám már a tízet fogja súrolni, és az év végére eléri a tizenhármat.

A fiatal bicajos eddigi legnagyobb túrája az olasz tengerparton ért véget. Mivel nincs lehetősége sokat költeni, vadkempingezik. Az is előfordult már, hogy 60 órán át egy szemhunyásnyit sem aludt. — Nem alaptalanul mondják, hogy a biciklizés növeli az állóképességet — jegyzi meg.

A nagyobb túrák ezenkívül a tájékozódási készséget is fejlesztik, főleg, ha az ember „buta” telefonnal, egy térképpel és egy iránytűvel indul el idegenbe, ahogyan ezt Tamás teszi. Szerinte egy kerékpárosnak előbb lesz szüksége gumira, ragasztóra vagy pumpára, mint a modern technológia vívmányaira.

— Számomra az egyik legfontosabb kellék a ceruza és a füzet. Ezzel lehet a legjobban kommunikálni egy idegen országban, ha nem találunk közös nyelvet. Még egy rövidebb túrára sem ajánlatos fényvisszaverő mellény, védőszemüveg, fontos szerszámok, esőkabát és elegendő ivóvíz nélkül elindulni.

Ha túrázni megyünk, az energiapótlásról se feledkezzünk meg. Mindig legyen nálunk banán, energia- vagy müzliszelet. A többórás kerékpározás lemeríti a szénhidrátraktárakat, aminek fáradékonyság, lassulás a következménye. Ha fogyni szeretnénk, ilyen esetben akkor is megengedett a „szénhidrátbomba”, hiszen bőven égetünk el kalóriát. Egy óra alatt, tempós tekeréssel akár 500-at is.

Az izommunkában elsősorban a láb izmai vesznek részt, de természetesen a felsőtest, a csípő rögzítése, a karok, nyak, váll megfeszítése, a kormány irányítása is dolgoztatja az izmokat. Amellett, hogy a kerékpározás jó alakformáló, javítja az állóképességet, gazdaságossá teszi a szív munkáját, fokozza a szervek vérellátását, javítja a légzőrendszer munkáját és az anyagcserét, csökkenti a vérzsírszintet, emeli a védőkoleszterin-szintet, fokozza a cukortoleranciát, stb. Tamást az egészséges életmódon kívül a barátszerzés is motiválja.

— Néha több 100 km-t tekerek csak azért, hogy részt vehessek egy 5-10 km-es biciklis programon. Azt a rengeteg embert, akit eddig a sport által megismertem, semmi pénzért nem cserélném el! Ők tesznek, tettek azzá, aki ma vagyok.

Tamás nemrégiben két lengyel kerékpáros lánnyal találkozott Szerbiában, és a nyáron meglátogatja őket szülővárosukban. Azt mondanom sem kell, hogy hány keréken jut el odáig. Hazafelé Brno, Bécs és Pozsony is szerepel a tervezett útvonalán. Júliusban már Erdélyben gurul majd a Barátság 2 keréken elnevezésű túrán. A huszonkét éves srác most is úton van. Éppen a Kotori-öbölbe tart. Mivel Tamás — anyukája kérésére — erre az útra GPS-es nyomkövetővel indult el, mely néhány percenként frissít, akár élőben is követhető az útvonala a www.mytkstar.net internetes oldalon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..