home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Jogállami kerekasztal Szabadkán
Tóth Tibor
2017.12.01.
LXXII. évf. 48. szám
Jogállami kerekasztal Szabadkán

A Magyar Nemzeti Tanács és a szabadkai magyar főkonzulátus szervezésében Jogállami kerekasztal elnevezéssel rendhagyó szakmai tanácskozást tartott a Magyar Polgári Együttműködés Egyesülete a közelmúltban átadott Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ tanácstermében.

A beszélgetés házigazdája dr. Babity János főkonzul volt, bevezető előadást pedig Tordáné dr. Petneházy Judit, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület alelnöke és dr. Juhász Imre alkotmánybíró tartott. A bevezető előadások a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület létrehozásáról és működéséről, tovább az új magyar Alaptörvényről, annak legfontosabb szakaszairól, az Alkotmány megújulásához vezető történelmi útról szóltak.

— A Jogállami kerekasztal már nemcsak országjáró, hanem immár határon átívelő eseménye egyesületünknek. Nagyon fontos, hogy a magyarországi és a határon túli magyarok is ismerjék az Alkotmány jelentőségét, valamint annak történelmi gyökereit. 2013-ban tűztük ki célul, hogy az Alkotmányt egy kicsit közelebb hozzuk az emberekhez, és az egyesületünket is bemutatjuk szerte az országban, illetve határon túl is — mondta Tordáné dr. Petneházy Judit, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület alelnöke.


A szerző felvételei

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület 1996-ban alakult a polgári, nemzeti és keresztény közéleti erők összefogása, a polgári értékek, erények megóvása és országos kiterjesztése céljából. Az egyesület számára fontos és időszerű témákban szervez társadalmi és szakmai egyeztetést, vitafórumot, kulturális eseményt, országos és határon túli rendezvénysorozatot a kitűzött célok és a polgári gondolkodás kultúrájának ápolása érdekében.

A magyar Alaptörvényről és annak a határokon túl élő magyarságra tett hatásairól dr. Juhász Imre alkotmánybíró tartott előadást.

— Az Alaptörvény nagy előrelépést hozott. A szellemi és fizikai egység persze nem jogalkotási kérdés, de az igen, hogy az Alaptörvény hitvallási, majd az államcélokat megfogalmazó részében is hangsúlyozottan tartalmazza az anyaország és a mindenkori vezetőség felelősségét. Az Alaptörvény eredményeit a határon túli magyarok gazdasági, anyagi és erkölcsi támogatások formájában érezhetik — mondta dr. Juhász Imre alkotmánybíró.

A több mint kétórás összejövetelt Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész irodalomórája színesítette.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..