home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Egyenesbe hozni a hátgerincet
Bíró Tímea
2018.04.08.
LXXIII. évf. 14. szám
Egyenesbe hozni a hátgerincet

Napjainkban sok ember küzd a hátgerinc különféle problémáival. A rossz testtartás, a nehéz fizikai munka, a hirtelen mozdulatok mind-mind próbára teszik a csigolyák együttesét. A szabadkai Szikora Róbert fizikoterapeuta behatóbban foglalkozik a hátgerinc panaszaival, és orvosolja is őket.

— Tíz éve foglalkozom ezzel a szakmával, és nem tudom, miért, de az elmúlt öt évben rohamosan megnőtt a hátgerincbetegek száma. Hetente két-három páciens fordul hozzám isiásszal, viszont az állami intézményekben húsz-harminc páciens is megfordul. Ez a panasz általában akkor lép fel, amikor lehajolunk, megemelünk valamit, és rotációs mozgást végzünk. Azért következik be, mert az egymás fölött álló csigolyák között porckorong van, melyekből jobbról és balról is kijön egy-egy idegszál. A gerinc alsó részén van az ülőideg, és amikor lehajolunk, megemeljük a súlyt, összenyomjuk a gerincünket, ezáltal a csigolyaközti részek is összenyomódnak, és az oldalfordulás során a csigolya szarva megcsípi az idegszálat, mely begyullad, vagy pedig behúzódik a csigolya mellé, és ott marad. Ilyenkor néhány napig a derék alsó részében érzünk fájdalmat, később pedig az azonos oldali végtagra is kiterjed egy húzódó fájdalom. Úgy érezzük, hogy nem tudjuk kinyújtani a lábunkat. A becsípődött idegszál területén erős, égő fájdalom lép fel, és nem tudunk megmozdulni. Sokat segít, ha kiropraktőrhöz fordulunk, aki ezt az idegszálat felszabadítja. Hangsúlyoznom kell, hogy nem szabad felkeresni a csontkovácsot, mert nagyon csúnya hajlításokat alkalmaz a gerincen, amit nem ajánlok. A kiropraktőrnél az ideg felszabadítása után rehabilitáció kezdődik — ez több gépi és kézi kezelésből áll, mellyel gyulladást csillapítunk, fájdalmat csökkentünk és regenerációt serkentünk. Megelőzésként azt javaslom, hogy hajolásból ne emeljünk súlyt, ne forduljunk el közben, és télen külön oda kell figyelni arra, hogy melegen tartsuk a derekunkat, azaz sose menjünk ki a hidegre megizzadva. Tanácsos megerősíteni a gerinc menti izmainkat, hogy elkerüljük ezeket a panaszokat.

A másik nagy gondot a porckorongsérv okozza, mely szintén gyakori. Nagyobb számban jelenik meg a férfiaknál. Van műthető és nem műthető porckorongsérv, ez attól függ, hogy a sebész hozzá tud-e férni, vagy sem. A férfiak több fizikai munkát végeznek, bátrabbak is, így több nehéz súlyt emelnek. Ezért alakul ki inkább náluk a sérvnek ez a fajtája.

Hasznos beszélni a megfelelő cipő kiválasztásáról is, ha kímélni szeretnénk a gerincünket. Ha a cipőtalp nem elég vastag, nem elég rugalmas, akkor sérül a gerinc, a térd, a boka és a csípő is.

Továbbá fontos szót ejteni a gerincferdülésről is, hiszen ez nagyon aktuális jelenség. Szabadkán az állami rehabilitáción belül van egy csapat, mely kizárólag gerincferdüléses páciensekkel foglalkozik. A szakemberek kialakítottak egy olyan programot, amelynek keretében már óvodáskorban megfigyelik a gyerekek gerincét. Az orvosok kimennek az óvodákba, és kiszűrik, hogy kinek van kezdetleges vagy már kialakult gerincferdülése, a szülő pedig a kórházban tudja tornáztatni a gyerekét. Fiatalkorban a legkönnyebb helyrehozni a ferdülést. A szülő is észre tudja venni a bajt, de már csak a kialakult gerincelváltozás esetén. Célszerű egyszer elvinni orvoshoz a gyereket még akkor is, ha nincs panasza. Tizennyolc éves korig lehet korrigálni a gerinc elváltozásain.

Vannak olyan sportformák, amelyek jótékonyan hatnak a gerincoszlopra, mint például az úszás, a röplabda, a vízilabda vagy akár a reggeli torna.

Sokan nem is gondolják, mennyire lényeges, hogy milyen ágyban alszunk: sem a túl puha, sem a túl kemény matrac nem jó választás. Itt is az arany középút a legjobb.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..