home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Bizakodóan az új idény előtt
Tóth Tibor
2016.04.24.
LXXI. évf. 16. szám
Bizakodóan az új idény előtt

A magyarkanizsai Bratstvo-Testvériség Kajakklub versenyzői évről évre kimagasló eredményeket érnek el. A klub életében folyamatos fejlődés figyelhető meg, hiszen az országos bajnokságon tavaly tizennégy érmet — néggyel többet, mint egy évvel korábban — nyertek, a csapatok összesített rangsorában pedig a kilencedikről a nyolcadik helyre léptek elő.


A magyarkanizsai kajakház

Az egyesületben jelenleg 45-en edzenek, minden korosztály (minikajakosok, pionírok, serdülők, ifik, felnőttek) képviselteti magát, és az sem mellékes, hogy női versenyzőkben sincs hiány. A 2016. évi idényre való felkészülést, az alapozást már decemberben elkezdték, majd edzőtáborokba utaztak. Vízre február végén szálltak, amikor az időjárás még nem éppen volt kellemes.

— Két sikeres edzőtáboron vagyunk túl. Egy hétig Trebinjén tartózkodtunk, ahol a fiatalok kellemes időben, szinte állóvízben edzhettek, majd egy hónapot itthon töltöttünk, a múlt héten pedig a szegedi Maty-éren voltunk, ahol már a pályákat is gyakoroltuk. Fontos, hogy a hónap végén Belgrádban sorra kerülő válogatóra megfelelő formába kerüljenek versenyzőink. Ha sikeresek leszünk ezen a megmérettetésen, akkor akár négy kajakozónk is bekerülhet a válogatottba, de én már két válogatottal is meg leszek elégedve — mondta Apró István, a Bratstvo-Testvériség Kajakklub egyik edzője.

Versenyekben gazdag idény áll a kajakozók előtt, hiszen a válogatottak a számos nemzetközi viadalon kívül ott lesznek a Maty-éren megrendezendő korosztályos Európa-bajnokságon is. Emellett a tartományi és a szeptember elején Belgrádban sorra kerülő országos bajnokság ugyancsak kiemelt helyet tölt be a magyarkanizsai klub életében.

— Különösen az egyéni számokra és a párosokra készülünk, a csapathajók ezután következnek. Minikajakosainkról sem szabad megfeledkeznünk, akik szintén becsületesen készülnek már december óta. Elsőként egy újvidéki versenyen állnak rajthoz, majd a többi viadal következik. Három edző dolgozik a klubban: a legfiatalabbakkal László Gábor, a serdülőkkel, az ifikkel és a felnőttekkel pedig Pálfi Krisztián és jómagam foglalkozunk. Krisztiánnal váltjuk egymást, ő délelőtt, én pedig délután vagyok a versenyzőkkel. Az érmek számán nem gondolkodom, arra viszont számítok, hogy mindenki a saját legjobbját nyújtja az idényben. Ebben az esetben biztos vagyok, hogy az év végén meg leszünk elégedve az eredményekkel — mondta Apró.

A Szerb Kajak-kenu Szövetség öt központot — Magyarkanizsát, Újvidéket, Palánkát, Szabácsot (Šabacot) és Pancsovát — határozott meg, melyek a kajaksport fejlődését hivatottak elősegíteni egy-egy régióban. A kajakház második emeletén — mely egy nem beépített, kétszáz négyzetméteres, magas légterű tetőtér — edző– és bíróközpontot alakítanak ki. Létesítenek továbbá egy előadótermet, több szobát, melyekben huszonnyolc személyt tudnak majd elszállásolni, vizesblokkot, konyhát, nyári teraszt, valamint egy korszerű, száz négyzetméteres súlyzóterem is helyet kap az épületben. A magyarkanizsai önkormányzatnak köszönhetően a mólórendszer már elkészült.

Az újjáalakuló kajakház edzőtáborok megrendezésére, a hazai bírói és edzői gárda továbbképzését segítő előadások szervezésére is alkalmas lesz, de más sportklubok és önkormányzati rendezvények is használhatják.


Stevan Knežević klubelnök

— A munkálatok egy hónappal ezelőtt kezdődtek meg, a beruházás három fázisban valósul meg. Az első fázist a község, a másodikat a tartomány, a harmadikat pedig a köztársaság finanszírozza. Jelenleg az első fázis végén tartunk. A pénzügyi keret határozza meg, mikor indulhatnak a második fázis munkálatai, melyek a fűtés bevezetését foglalják magukban. A harmadik fázis a felszerelés beszerzéséből és a bebútorozásból áll. Ha a pénz a tervezett ütemben érkezik, akkor augusztusra, a magyarkanizsai regattára elkészül az újjávarázsolt kajakházunk — mondta Stevan Knežević, a Bratstvo-Testvériség Kajakklub elnöke és Csőke Rudolf, a klub koordinátora, ügyintézője.

Géppark tekintetében az egyesület nem panaszkodhat. Néhány minikajakra és két-három páros kajakra még szükség van, négyes kajakot a közelmúltban a Szerb Kajak-kenu Szövetségtől kapott a klub. Minden nyáron kajakiskolát szerveznek, melybe rendszerint 20-30 fiatal látogat el. A tavalyi iskola után heten a klub tagjaivá váltak. A sportág népszerűsítésére is nagy hangsúlyt helyeznek. Az edzők az iskolákkal tartják a kapcsolatot, a sportválasztó nap alkalmával pedig evezőgépek, kajakok segítségével mutatják meg a gyerekeknek, miből áll a kajakozás. Jelentkezni bármelyik hétköznap, délelőtt és délután is lehet a kajakházban.

— Generációváltásra került sor a klubban, hiszen az idősebb versenyzők egy része abbahagyta a sportot, a más városokban tanuló egyetemistáink pedig az egyetemhez legközelebb lévő klubban folytatták pályafutásukat. A fiatalokat mindig felkaroljuk, illetve felneveljük őket serdülő és ifjúsági korig. Anyagiak tekintetében sajnos nem tudjuk felvenni a versenyt a szabácsi Zorkával vagy a palánkai Tarkettal, hiszen ők a felnőtt versenyzőket is tudják pénzelni. A mi helyzetünk ezt nem engedi meg. Felneveljük a sportolókat, majd Belgrádban, Újvidéken, Szegeden tanulnak tovább. Az önkormányzattól minden évben támogatást kapunk, mely a versenyekre való kiutazásra elegendő. Minden másra, a többi közt épületfenntartásra, előkészületekre kilincseléssel teremtjük elő a pénzt. Egyre nehezebb szponzorokat szerezni, de valahogy feltaláljuk magunkat — mondta a klubelnök.


A Bratstvo-Testvériség kajakozói

A szerbiai kajaksport az utóbbi években rohamos fejlődésnek indult. Nem múlik el világ- vagy Európa-bajnokság szerbiai érem, a legtöbbször arany nélkül. Az augusztusi riói nyári olimpiára a szerbiai kajakozók már tíz kvótát szereztek, de nagy rá az esély, hogy a maximális létszámhoz szükséges két fennmaradó kvóta is hozzájuk kerül a duisburgi vagy a račicei versenyeken.

— Az érmek száma mindennapos téma a szövetségben. A sportminiszter egy-két éremmel már meg lenne elégedve, mi viszont három érem megszerzését is elképzelhetőnek tartjuk. Reméljük, versenyzőink sikerrel járnak, hiszen erre minden esélyük megvan — mondta Knežević, aki a Szerb Kajak-kenu Szövetség elnökségének is tagja.

Az előrejelzések szerint éremesős kajakidény elé nézünk, hiszen nemcsak a szerbiai válogatottól, hanem a tehetséges és szorgalmas magyarkanizsai kajakozóktól is számíthatunk sikerekre a 2016. évi idényben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..