home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Az egészségünk a legértékesebb kincs
Kókai Zsolt
2012.11.07.
LXVII. évf. 45. szám
Az egészségünk a legértékesebb kincs

Egészségnapot szervezett Zentán a Nem vagy egyedül — Tisza menti Rákellenes Egyesület. Az október második szombatján tartott rendezvény délelőtt a Művelődési Ház kiállítótermében termékbemutatóval kezdődött.

A látogatók többek között tönkölybúzából, kecsketejből és szederből készült termékekkel ismerkedhettek, házi készítésű szappanokat vásárolhattak, a Stevia természetes édesítőszer használatáról hallhattak ismertetőt. A környékbeli biotermelők közül az oromi Csikós Árpád és a tóthfalusi Faragó János volt jelen. 

A kora délutáni órákban a szervezők szolidaritási sétára invitáltak mindenkit a Méltóság mezeje elnevezésű emléktáblához, a Tisza-partra.

Bene Erika, az egyesület elnöke üdvözlőbeszédében hangsúlyozta: az egészségünk a legértékesebb kincs a világon. Mit sem számít, hogy nyelvünkben, szokásainkban, bőrszínünkben különbözünk, ha az a közös célunk, hogy egészségesek legyünk. Az egyesület fő feladata — folytatta az elnök asszony — a társadalom figyelmének a felkeltése a daganatos betegséggel küzdők emberi méltóságának megőrzése iránt. A civil szervezet egy évvel ezelőtt csatlakozott a magyarországi Hospice Alapítvány Méltóság mezeje elnevezésű programjához. Az idén már több vajdasági város egyesületével közösen tagja lett egy hazai rákellenes szervezetnek is, annak érdekében, hogy közösen tudjanak fellépni a beteg emberek helyzetének javításáért.

Mivel október a mellrák elleni küzdelem hónapja, számtalan szervezet próbálja felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára, mégis évente több mint ötezer nő esik áldozatul ennek a betegségnek. Bene Erika emlékeztetett: a daganatos elváltozások a huszonegyedik század leggyakrabban előforduló betegségei közé tartoznak, és évente több mint hétmillió áldozatot követelnek. Ezért a szűrővizsgálatok, a betegség korai felismerése, valamint az emberek egymásra figyelése sokat lendíthet a helyzeten. Kérte a jelenlévőket, hogy méltóképpen emlékezzenek azokra a személyekre, akik néhány hónappal ezelőtt még aktívan próbáltak segíteni, bátorítani, reményt adni mindenkinek.

A program folytatásában Pejin Andrea énekkel, Tóth Réka pedig egy alkalmi verssel kedveskedett az egybegyűlteknek, majd magasba röppentek a jókívánságokat tartalmazó léggömbök. A megemlékezés után az érdeklődők a Művelődési Ház kistermében meghallgathatták Berta Berényi Tímea dietetikus Amit eszel, azzá leszel című előadását, majd pedig Rác József óbecsei gyógynövényszakértő bemutatóját kísérhették figyelemmel. Zárásképpen a nagyteremben az Újjászületés nevű budapesti Rehabilitációs Táncklubnak a daganatos betegségből kigyógyult hölgyei fergeteges műsorral szórakoztatták az Egészségnap részvevőit. A csoport honlapján a következőket olvashatjuk: „A magunk erejéig szívesen segítünk hozzánk hasonló sorsú, zsákutcában toporgó embertársainknak. Nem vagyunk orvosok, nővérek vagy pszichológusok; szakmai tanáccsal nem szolgálhatunk, de jóérzésű háziasszonyok, üzletasszonyok, pedagógusok, édesanyák vagyunk, akik sikerélményre éhesen a nem mindennapi sorsukat erénnyé kovácsolták. Célunk, hogy megőrizzük testi-lelki egészségünket, és megerősödve, segítő kezet nyújtsunk azoknak, akik egyedül, magányosan próbálkoznak túlélni a betegségüket.”
Az esemény sikerességéhez a számos önkéntes segítőn és támogatón kívül a Bethlen Gábor Alap és Zenta község önkormányzata járult hozzá.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..