home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A madéfalvi veszedelem 248. évfordulójára emlékeztek
Martinek Imre
2012.01.25.
LXVII. évf. 4. szám
A madéfalvi veszedelem 248. évfordulójára emlékeztek

Az al-dunai küldöttség elhelyezi az emlékezés koszorúját - Biszak Márton felvételeMottó: ''Ahol elvesznek a tradíciók, ott kilyukad az idő, és elpereg a múlt.”(Ancsel Éva)A Bukovinai Székelyek Országos Szövetségéhez tartozó tagegyesületek képviselői január 8-án tartották meg az...

Az al-dunai küldöttség elhelyezi az emlékezés koszorúját - Biszak Márton felvétele

Mottó: ''Ahol elvesznek a tradíciók, ott kilyukad az idő, és elpereg a múlt.”
(Ancsel Éva)
A Bukovinai Székelyek Országos Szövetségéhez tartozó tagegyesületek képviselői január 8-án tartották meg az 1999-ben beiktatott, majd hagyománnyá vált évi küldöttgyűlésüket, melyen a kétszáznegyvennyolc esztendővel ezelőtti, azaz 1764.január 7-i madéfalvi veszedelem emléke előtt is főt hajtott a Bukovinából kirajzott székelység leszármazottainak delegációja -- értesültünk Lőcsei Ilonától, a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület titkár asszonyától. Bátaszék, Zomba, Vaskút és Bonyhád után az idei gyűlésnek Tolna megye, Bonyhádi kistérségének Széplaki-völgyében keresendő Cikó községe adott hajlékot, ahol a hadikfalvi/bukovinai székelység 158 családból álló töredéke a második világégés utáni ''megüresedés”-t követően nyer(t) letelepedési jogot.
A megemlékezés ünnepi szentmisével kezdődött a település Szentháromság-templomában, majd azt követően a helyi művelődési ház udvarán levő kopjafánál hangzottak el koszorúzással egybekötött ünnepi beszédek, a többi között a marosvásárhelyi Izsák Balázs úrnak, a Székely Nemzeti Tanács elnökének a gondolatai is. Biztató volt látni, hogy a jelentős távolságok és anyagi gondok ellenére a Szövetség erdélyi (Csernakeresztúr és Déva), illetve al-dunai (Székelykeve, Sándoregyháza, Hertelendyfalva és Pancsova) tagegyesületeinek küldöttei ezúttal sem maradtak távol.
A találkozó munkarésze Csibi Krisztinának, a Völgységi Múzeum néprajzos muzeológusának, a Szövetség tavaly januárban megválasztott elnök asszonyának a köszöntőjével rajtolt, majd a leköszönt 2011-es esztendő munkája és a költségvetés elemzése következett. Az anyagiak megteremtésének átláthatatlansága ellenére a küldöttek elfogadták az idei szakmai és pénzügyi tervet is, továbbá körvonalazódott a Bukovinai Találkozások XXIII. Nemzetközi Folklórfesztiváljának külföldi helyszíneire delegált csoportoknak, illetve a hazai helyszín vendégfogadó településeinek a listája. Az ugyancsak kiemelt jelentőségű augusztusi székelytalálkozó megrendezését az anyaországi Zomba vállalta magára.
Mint megtudtuk, a küldöttgyűlés a civilszervezetek működését szabályozó törvény értelmében a tagegyesületek újbóli bejegyzéséről, illetve az új tagoknak a Szövetségbe (fel)vételéről is hozott döntést. Ismételten hangsúlyozva az egymással való kapcsolattartás fontosságát, továbbá szorgalmazva az újabb együttműködési formákat. Ezáltal is hűségesen szolgálva a székely öntudat erősödését. Határo(ko)n innen, s túl.
Az idehaza maradt hertelendyek vasárnapi istentisztelet keretében emlékeztek meg madéfalvi (h)őseik kirajzásának pillanatairól.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..