home 2024. április 21., Konrád napja
Online előfizetés
Csütörtök, 2015. Május 14.
20:00
Újvidék: Olvasatok – Humán és irodalomtudományi előadás-sorozat
Könyvbemutató
Újvidék: Olvasatok – Humán és irodalomtudományi előadás-sorozat

Május 14-én, csütörtökön újabb programmal folytatódik az újvidéki Híd Kör Egyesület által életre hívott Olvasatok – Humán és irodalomtudományi előadás-sorozat. Ezúttal Papp Istvánt, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának levéltárosát, tudományos kutatóját látjuk vendégül, aki A két világháború közötti magyar társadalom problémái. A népi írók válaszai címmel tart előadást.
 

Tézise szerint manapság a trianoni békeszerződést szokás a két világháború közötti magyar társadalom viszonyait meghatározó eseménynek tekinteni. Kevesebb szó esik azokról az országot feszítő belső reformokról, amelyeket bármiféle revízió nélkül is meg kellett volna oldani. A korlátozott parlamentarizmus, a nyílt választás, az elmaradt földosztás, Budapest és a vidék ellentéte, az elcsatolt területeken élő magyarsághoz való viszony mind-mind megterhelte a honi közéletet. Az 1930-as évek elején feltűnt egy új politikai áramlat, a népi mozgalom, melynek a tagjai nem az állam mindenhatóságában, hanem az alulról szerveződő közösségek erejében bíztak. Radikális földosztást, szövetkezeteket, általános választójogot, az oktatás és a közigazgatás demokratizálódását és a Kárpát-medencében élő népek, valamint a magyarság viszonyának újragondolását javasolták. Ők voltak a népiek, akik nem csupán a trianoni Magyarországon, hanem a határon túl is értő fülekre találtak, többek között a Kalangya körében. Erről az izgalmas, a jobb- és baloldal közötti harmadik utat kereső mozgalomról szól az előadás.

Papp István 1979-ben született Mezőtúron. 2002-ben szerzett diplomát az ELTE történelem-politikaelmélet szakán. A doktori tanulmányait Romsics Ignác témavezetésével végezte, 2007-ben doktorált, értekezésének címe: A magyar népi kollégiumi mozgalom története 1944-ig. 2005 óta az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának levéltárosa és tudományos kutatója.

Kötetei:
A magyar népi mozgalom története 1920—1990. Budapest, Jaffa Kiadó, 2012.
Szemek a láncban. Játszmák a magyar állambiztonság történetében. Budapest, Jaffa Kiadó, 2015.

Papp István előadása az újvidéki Forum-ház (Vojvoda Mišić utca 1.) IV. emeleti tanácstermében tekinthető meg május 14-én, csütörtökön, 20 órától.

Az Olvasatok — Humán és irodalomtudományi előadás-sorozat következő estjével kapcsolatos információkat a Facebook közösségi portálon is követhetik az alábbi linken:
https://www.facebook.com/events/466939566801972/

Az előadás-sorozat támogatója a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..