home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Csütörtök, 2017. Április 06.
19:30
Zenta — A budapesti Klebersberg Kamaraszínház vendégjátéka
Színház
Zenta — A budapesti Klebersberg Kamaraszínház vendégjátéka


Hedry Mária: Zrínyi Ilona
Színmű egy hangra

 

Szereplő: Zrínyi Ilona – Juhász Róza
Tervező (díszlet, jelmez): Libor Katalin
Zenei munkatárs: Rossa Levente
Dramaturg: Kulcsár Edit

Rendező: Árkosi Árpád (Jászai Mari-díjas).

A darab felöleli Zrínyi Ilona felnőtt életének minden fontos korszakát. Ily módon egy időutazásnak lehetünk tanúi.


Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának támogatásával


Az esemény Facebook-oldala:
https://www.facebook.com/events/1266252043482790


A darab felöleli Zrínyi Ilona felnőtt életének minden fontos korszakát. Ily módon egy időutazásnak lehetünk tanúi. Az első jelenetben hajón vagyunk, Zrínyi Ilona kíséretével és Thököly-vel száműzetésének utolsó és legtávolabbi állomása, Kis Ázsia felé halad.
 
Egyedül van a fedélzeten, s az éjszaka csendjében megidézi életének fontos eseményeit. A darab során vissza-visszatérünk a hajóra, s ez a színhely a keretjátéka az előadásnak.
 
Alakján keresztül képet kapunk a XVII. századi Magyarország politikai állapotáról, katonai eseményeiről, a kuruc korszak kezdeteiről. Emlékeiben megidézi apját, Zrínyi Pétert, akit hős katonaként az osztrák császár perbe fogott és árulás koholt vádjával kivégeztetett.
 
Látjuk esküvőjén Munkács várában, s a Thököly iránti szenvedély ellentmondásos stációiban.
 
Tanúi lehetünk vívódásának, a Thököly iránti szerelem hatására a kurucokról alkotott véleménye változásainak. Legnagyobb lelki konfliktusa azonban a fia és a szeretett férfi közötti ellentét, mely életének utolsó szakaszában is szenvedéssel és kétségekkel terhelte.
 
Thököly Imre kezdeti katonai sikerei, mint a felvidéki, partiumi várak elfoglalása, meghódítása boldogsággal tölti el, s a csatákba is követi élete szerelmét.
 
De nem feledkezik el egyéb kötelességeiről sem, mint birtokainak ispánja, a csatákat odahagyva intézkedni hazamegy váraiba. Leveléből kiderül, mennyire megviseli a Thökölytől való távollét, s így dolga végeztével ismét ura után siet. Egy szenvedélyes nő sorsa.
 
A darab igyekszik színes egyéniségének minél több oldalát megvilágítani, így töretlen élet szeretetét, táncra és zenére való irányultságát, amelyért anyósa, Báthory Zsófia szigorúan megfeddi. Műveltsége is meghatározó, több nyelven beszél, s levelez Európa uralkodóival. Fiát szigorúan neveli fejedelmi pozicióra.
Később a zuhanás idején, Thököly török elfogatásakor már Munkács várát védi, mint „Európa legbátrabb” asszonya.
 
A korabeli krónikák rajongással beszélnek róla, s ő volt az a személy, aki nő létére is utolsó pillanatig védte a rá bízott várat, noha a reménytelenség nyilvánvaló volt a túlerővel szemben, de ő ilyen módon akart hazájának becsületet szerezni.
 
A vár kénytelen feladása után Bécsbe kerül gyermekeivel, ahol elszakítják tőle Ferenc fiát a megállapodás ellenére. Az osztrák árulás másodszor is kettétöri életét. 4 évi tartózkodás után Thököly kiváltja két elfogott osztrák generálissal, s engedélyezik, hogy kövesse urát török birodalmi helyekre.
 
Így él majd Bulgáriában, Konstantinápolyban, s végül Nikodémiában, ahova a hajó viszi.
 
Zrínyi Ilona izgalmas személyisége számtalan kérdést vet fel az utókor számára. Elsősorban szenvedélyes nő, vagy inkább okos, ravasz politikus? A darab szerint mindkettő, de a mérleg nyelve mégis inkább a nő érzékenysége, szenvedélye felé billen, Egy olyan asszony, akinek szépségét, műveltségét, varázsát csodálták Európa szerte, s saját környezete is. Olyan nő, aki szenvedélyéért feláldozta önmagát is, s a végsőkig kitartott választottja mellett. Mondhatjuk, hogy a hűség heroikus alakja. Sorsát, döntéseit még hitelesebbé teszi őszinte, mély Isten hite, mely által lelkiismeretének küzdelmeit is végig kísérhetjük a darab során.
 
A darab tömören ragadja meg életének fontos pontjait, s ezekből fonja meg egy rendkívüli személyiség portréját a dráma lehetőségeit kihasználva.
 
Zrínyi Ilona példás alakja nem merülhet a feledés homályába, reményeink szerint az előadás mind a felnőtt közönségnek, mind az ifjúságnak maradandó élményt ad majd.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..