home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Péntek, 2023. Május 26.
09:00
Tóthfalu — Csoda ez a falu!
Rendezvény
Tóthfalu — Csoda ez a falu!

Helyszín: Tóthfalu, a Május elseje utca 21. 

9.00 – 9.10 érkezés Tóthfaluba, a helyi közösség épülete elé (Kossuth utca 1.)

A csoportot Bontovics István, a falu polgármestere és Utasi Jenő atya üdvözli kis falunkban, mely számára mindig öröm, ha vendégeket fogad és közösségünk bemutatkozhat.

Az üdvözlés után a gyerekek két csoportra osztva indulnak élményteli felfedező útjukra: az egyik csoportot Faragó Zoltán, a Szabó Dénes Egyesület elnöke a Délvidéken egyedülálló Mini Délvidék parkba vezeti, a másikat pedig Fehér Márta, a Boldog Birtok tulajdonosa jószágsimogatásra és -etetésre invitálja.

9.15–10.15

Ilyen csoda csak Tóthfaluban van: Vajdaság legszebb épületei és tájai egy helyen – a Mini Délvidék Park látogatása (Kossuth Lajos utca 4.)

A gyönyörűen rendezett parkban Vajdaság méretarányos kicsinyített mása látható, a Duna mellett a Tisza, a Száva és a Dráva folyók kanyarognak és csörgedeznek, az elkészült útvonalon 12 épület, illetve középkori vár makettje kapott helyet: Bács vára, Szabadka vára, Pétervárad a híres fordított órával, az újlaki vár, a szendrői vízi vár, Galambóc legendás vára, a verseci vár, Nándorfehérvár, a zimonyi Hunyadi torony, az aracsi pusztatemplom, Újvidék, illetve a házigazda Tóthfalu temploma.

Faragó Zoltán ötletgazda és helyi vezető a gyerekek korosztályához igazodva mesél a várakról, csatákról (nándorfehérvári, galambóci), a középkori katonák szokásairól, a folyókról, a verseci csillámpaláról, a deliblátói homoksivatagról)...

 A falusi csönd csipog, kárál, kukorékol, gágog, béget, mekeg – a Boldog Birtok bejárása (Május 1. utca 21.)

Melyik gyerek ne szeretné az állatokat? A kis jószágudvart meglátogatva a gyerekek nyuszikat, tyúkokat, kakasokat, kacsákat, libákat és bárányt simogathatnak, etethetnek, miközben játékos, interaktív módon megismerik a különböző háztáji állatokat, fajtáikat, tulajdonságaikat, hasznosságukat, gondozásukat.

10.35 – 13.00 Lovasprogramok és -élmények (Kossuth Lajos utca 35.)

Az Almás-Vasderes Hagyományápoló Egyesület gyermekeknek kidolgozott lovasprogramjai öt év tapasztalatán alapulnak, öt sikeres és élményekkel teli nyári táborban tökéletesítették a gyerekek igényeihez, összhangban lovaik természetével. Csapatukat a lovak szeretete inspirálja, vallják, hogy a ló és a természet közelsége, a lógondozással járó felelősségérzet és sikerélmények testet-lelket feltöltenek, személyiségformáló erővel bírnak.

13.30–14.00 Szívvel-lélekkel készített ebéd a Kaszap István Kollégium étkezőjében (Kossuth Lajos utca 4.)

Menü: zöldségleves és a híres-neves hagyományos tóthfalui lankadt pite 

14.00–14.45 A sport mindenkié! Ismerd meg a Nyers István Sportakadémiát, és mozgasd meg magad! (Kossuth Lajos utca 4.)

Sportágbemutató és közös mozgás szakembereink irányításával és felügyeletével.

Csodafalunkban, a Munkás Szt. József római katolikus plébánia keretében és területén minden megtalálható, ami az örökmozgó gyerekeknek (és felnőtteknek) kell: foci, dzsúdó, kézilabda, konditerem, sőt egy vadonatúj sportcsarnok működik nálunk, és szakemberek sokasága dolgozik azon, hogy mindenkiből a legjobbat hozzák ki. Ha a sport a mindened, nálunk otthonra találsz.

15.00-16.30 Gyere velünk őseink csodás múltjába! – tájházi programok (Május 1. utca 6.)

A tájházban a Hagyományok Háza Egyesület és a Fehér Akác Művelődési Egyesület nevében a hagyományok végtelen tudástárának nagy ismerője, Zsoldos Rózsa, azaz Rózsa néni, valamint ezen tudást a jövő nemzedékének átmenteni kívánó Bagi Bende Tímea fogadja és köszönti, majd kezdődhet a tárlatvezetés, a tájházban megtalálható, megközelítően 5 000 darab összegyűjtött és megőrzött hagyományos tárgyi, régi használati eszköz megtekintése.

16.30 Készülődés a hazaútra. A tájházi programok közreműködői átkísérik a gyerekeket a parkolóba. Közös fotó készítése a Csodafalu Tóthfalu falra.

16.45 Hazaindulás Tóthfaluból

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..