home 2024. szeptember 16., Edit napja
Online előfizetés
Szombat, 2024. Június 15.
18:00
Szabadka — Fauve-ok, azaz „Vadak” voltak-e a nagybányai Neósok?
Előadás
Szabadka — Fauve-ok, azaz „Vadak” voltak-e a nagybányai Neósok?

Fauve-ok, azaz „Vadak” voltak-e a nagybányai Neósok? Barki Gergely előadása  

A nagybányai művésztelep idősebb alapítói a Párizst-járt fiatalabb festőgenerációra gúnynévként aggatták a „neós" jelzőt, de vajon volt-e egyáltalán köze Czóbel, Perlrott, Bornemisza és társai törekvéseinek a neoimpresszionizmushoz, illetve, ahogy újabban szokás értelmezni, inkább a fauve-izmushoz?
Definiálható-e ezen művészek stílusa, azaz egységes stílusirányzatról vagy inkább festői attitűdről lehet-e szó esetükben?
Kifejezetten Nagybányához köthető-e a Neósok tevékenysége vagy ez egy tágabb magyar fenomén?
Barki Gergely művészettörténész vendégelőadó, gazdag képanyag segítségével igyekszik körbejárni ezen és más felmerülő kérdéseket is. Ez előadás a Szabadkai Városi Múzeumban június 15, szombaton, 18 órai kezdettel kerül  megrendezésre, a Nagybányai remekművek magángyűjteményekből című kiállítás kísérőrendezvényeként.

 Szabadkai Városi Múzeum

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..