home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Szerda, 2023. Október 11.
19:00
Magyarkanizsa — Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja
Film
Magyarkanizsa — Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja

Helyszín: Művészetek Háza

Szervező: Cinema Filmműhely 

 

A vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából:

Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja

 

Ez alatt a két nap alatt hat vajdasági városban (Szabadka, Zenta, Újvidék, Magyarkanizsa, Zombor, Topolya) tekintheti meg a közönség azokat az új filmeket, amelyeket a vajdasági magyar alkotók készítettek a 2022-es és a 2023-as évben.

 

A magyarkanizsai program:

Október 11-e, szerda, 19 óra, Művészetek Háza

 

42/44 VAJDASÁGBAN (dokumentumfilm, 2022, 91 perc)

rendező: Lavro Ferenc

producer: Dárday István

operatőr: Szarapka Szabolcs

zene: Bakos Árpád és a Juhász zenekar

Bár a II. világháború jelentős hadi cselekményei messze elkerülték Vajdaságot, mégis több ezer itt élő családot perzselt meg a tüze. 1942 januárjában magyar honvédek öltek meg szerbeket és zsidókat Újvidéken és a Sajkásvidéken, 1944/45 telén pedig a jugoszláv titkosszolgálat által szervezett akciókban partizánok gyilkoltak a magyarlakta falvakban, szerte Vajdaságban. 

Ez a dokumentumfilm a több 10 ezer vajdasági magyar életet követelő, 1942-es hideg napok és 1944-es partizánterror, illetve a délvidéki hadjárat hiteles és eddigi legpontosabb dokumentumfilmes feldolgozása.

FÜSTÖS, DE NEM ROSSZ (kisjátékfilm, 2023, 15 perc)

rendező: Farkas Ágnes Anna

Fullasztó nyári meleg van az időtlen kis faluban, Panni és Janka nem fürdött napok óta. Vedrekkel cipelnek vizet, hogy le tudjanak mosdani, és közben pálinkát isznak.

Valami olyan idill ez, ami jó lenne, ha tarthatna – ha lenne még a nyárból... 

 

JOBB LEVEGŐ (kisjátékfilm, 2023, 13 perc)

rendező: Incze Kata

Judit egy húszas évei végén járó fiatal nő, aki évek óta a filmesként dolgozik, de nem teljesülnek a vágyai, ezért úgy dönt, hazaköltözik a szülőfalujába.

Az otthon nyugalom és újrakezdés, ugyanakkor a kudarccal és a jelennel való szembenézés is. A fiatal felnőtt korát nagyvárosban töltő lány teljesen más élethelyzetből érkezik, mint falubeli barátai, ez a két világ pedig óhatatlanul összeütközik. 

 

 

Október 12-e, csütörtök, 19 óra, Művészetek Háza

SZABADÍTÓ (dokumentumfilm, 2022, 84 perc)

rendező: Hajnal Gergely

producer: Csortos Szabó Sándor
operatőr: Petrik András
zeneszerző: Mezei Szilárd

Az egykori drogos bűnözőt egy kérdés foglalkoztatja: szerzetes legyen vagy párkapcsolatban éljen? Ahhoz, hogy erre választ találjon, meg kell küzdenie múltja démonaival.
Attilát 18 alkalommal ítélte el a bíróság, több mint 6 évet töltött börtönben. Mire utoljára szabadult, eldöntötte, leteszi a drogokat, felhagy a bűnözéssel. Most a legfontosabb kérdés az életében, hogy szerzetes legyen vagy családot alapítson? Eközben kitanulja az asztalos szakmát, és belecsöppen a hétköznapi élet gondjaiba. Visszacsúszik-e? Szabadidejében veszélyeztetett fiataloknak és a börtönben lévőknek mondja el, lehetséges új életet kezdeni. Hiszi, hogy élete egyre jobban kiteljesedhet, ha megteszi azt, ami rajta múlik.

 

SZONJAREBEKA (kisjátékfilm, 2023, 14 perc)

rendező: Budrala Sára

A felnőttkort érintő Szonja és Rebeka nagymamája falusi házában kénytelen tűrni szüleik rendszeres vitáit. A feszült állapot közepette Rebeka egy régi fényképet talál, és hirtelen eldönti, hogy a Szent Iván-napi, falubéli rituálét mindenképpen ki akarja próbálni.

 

TÜNDÉRPIKNIK (kisjátékfilm, 2023, 12 perc)

rendező: Fazakas Lehel

Miközben Lilla már úton van saját meglepetés szülinapjára, legjobb barátnője, Kata egy szívhez szóló ajándék reményében még egyszer utoljára megpróbálja összeszedni közös barátaikat, hogy aztán megértse, miért fontosabb egy felköszöntéssel járó lóti-futi a Holdra repülésnél.

A fesztivál támogatója a Művelődési Minisztérium, a Magyar Nemzeti Tanács és Magyarkanizsa önkormányzata.

A belépés díjtalan.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..