home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Csütörtök, 2023. November 09.
18:00
Magyarkanizsa — Textil és grafika ‒ Kókay Krisztina kiállítása
Kiállítás
Magyarkanizsa — Textil és grafika ‒ Kókay Krisztina kiállítása

Helyszín: Dobó Tihamér Képtár

Szervező: Regionális Kreatív Műhely és a MMA Szegedi Regionális munkacsoport 

TEXTIL ÉS GRAFIKA ‒ Kókay Krisztina kiállítása

Kókay Krisztina a jeles és ismertebb magyar textilművészek egyike.

Ezen a kiállításon rajzait és szövéseit egyaránt megismerhetjük. A mindenhol föllelhető életrajz helyett talán érdekesebb, ha önvallomását és egy művésztársa véleményét idézzük föl:

„Már kisgyermekkoromban is vonzott a diófa alatt meglelt csend Esztergomban, a Duna-part és a víz titokzatos méltósága. Ezeknek a különös perceknek a varázslatos hangulata és hozzá hasonló fontos élmények alapozták meg azt az érzelmi muníciót, ami elengedhetetlen része a természet és az emberek iránti szeretetnek. /…/ Most már tudom, hogy a rajzolás részben léleknapló.” (Kókay K.)

„Minden Lap gondosan megtervezettnek látszik. Az üres és a telirajzolt foltok aránya, formája tökéletes. Pedig szó sincs tervezésről, tudatos komponálásról. Ahogy a sűrűn sorakozó vonalkák távolsága nincs kimérve, úgy a rajz sincs megtervezve. Így rajzolni csak teljesen ellazult, fél-öntudatlan állapotban lehet. Csak ha az értelem szunnyad vagy kikapcsol, s átengedi magát a kéznek, a kéz pedig rábízza magát az ösztönre és a lélekre, és a már ösztönné vált élettapasztalatra, régi tudásra, esztétikai műveltségre (...) Csak ihletetten lehet így rajzolni. Ihlet és szorgalom: ez Kókay Krisztina művészetének a kulcsa, a többi titok.” (Somogyi Győző, grafikus, festő)

A kiállítást megnyitja: Keppel Márton művészettörténész (MMA)

Lévai Aksin Laura – fuvola

Az est támogatója a Magyar Művészeti Akadémia és a MABE, Magyar Belsőépítész Közhasznú Egyesület.

A belépés díjtalan.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..