home 2024. szeptember 16., Edit napja
Online előfizetés
Csütörtök, 2023. Szeptember 21.
19:00
Magyarkanizsa — Kortárs korzó
Koncert
Magyarkanizsa — Kortárs korzó

Helyszín: Művészetek Háza

Szervező: a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Regionális Kreatív Műhely

Kortárs korzó ‒ A Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertje
Találkozás kortárs magyar zeneszerzőkkel és műveikkel
 

A zenekar nagy hangsúlyt fektetve a hagyomány tiszteletére, a lehetséges folytonosságra törekedve a magyar hagyomány és a kortárs életérzés összeegyeztethetőségét tűzte ki célul két ősbemutató megvalósításával.

Az idei szerzők darabjait első ízben hallhatjuk Magyarkanizsán:

Tóth Péter: Hunyadi-intermezzo

Király László: Canto doloroso No. 2 ‒ oboára és zenekarra

A szólista: Steiler Tamás

Könczei Árpád: Breakpoints ‒ Töréspontok – Concerto szoprán szaxofonra és zenekarra

Szólista: Réman Zoltán (RO) – szaxofon

Tóth Péter 1965-ben született Budapesten. Zenei tanulmányait párhuzamosan folytatta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában. Ütő- és zeneszerzés szakra járt Schwarcz Oszkárhoz, illetve Kocsár Miklóshoz. 1985-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, Petrovics Emil osztályába, ahol 1990-ben szerzett diplomát. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Zeneelmélet tanszékének tanszékvezetője. Számos kórusműve nyert díjat magyar és nemzetközi versenyeken. 2007-ben Erkel-díjat, 2009-ben KÓTA-díjat, 2013-ban Bartók-Pásztory Ditta-díjat kapott.

Király László zenei tanulmányait szülővárosában kezdte; majd 1968 és 1972 között a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta zeneszerzés és nagybőgő szakon. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés szakán Szervánszky Endre, később Petrovics Emil tanítványa. 1980-ban állami ösztöndíjjal a Genti Egyetem (Belgium) elektronikus zenei stúdiójában fejlesztette ismereteit. Erkel Ferenc-díjas

Könczei Árpád 1978-ban érettségizett Kolozsváron a Zeneművészeti Középiskolában, zongora szakon. 1983-ban szerzett oklevelet a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián, zeneszerzés szakon. Zenei tanulmányai mellett édesapja, Könczei Ádám ösztönzésére népzenével és néptánccal is foglalkozni kezdett, és 1977-ben egyike volt az erdélyi, a kolozsvári táncházmozgalom elindítóinak. 1990 és 1995 között a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes, majd 2000 és 2005 között a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes művészeti vezetője, koreográfusa.

Az est támogatója a Nemzeti Kulturális Alapprogram.

A belépés díjtalan.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..