home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
will.i.am, az innovátor
Zvekán Péter
2013.05.15.
LXVIII. évf. 20. szám
will.i.am, az innovátor

Az 1975-ben született William Adam, művésznevén will.i.am, napjaink egyik legmenőbb zeneszerzője, énekese és producere. Hatalmas sikert aratott a Black Eyed Peasszel, majd szólókarrierbe kezdett. Azt azonban sokan nem tudják, hogy saját autógyárat alapított (i.am.auto), önálló ruhakollekcióval büszkélkedhet, valamint ő az Intel Corp. táblagépek és okostelefonok fejlesztési részlegének igazgatója.

Szóval a zene-, autó- és kütyüőrült bármihez is nyúl, az arannyá válik.

Mindig is tudta, hogy zenéléssel akar foglalkozni, az indulást azonban megnehezítette egy tragédia. Csupán nyolcadikos volt, amikor két barátjával megalapította első zenekarát. A fiatalok megszerveztek néhány fellépést, és szinte pillanatok alatt felfedezték őket. A gangsta rap keresztapja, Eazy-E hatalmas lehetőséget látott bennük, ezért szerződtette őket a saját kiadóházához, a Ruthless Recordshoz. Elkezdődtek az első lemez munkálatai, de az album sohasem látott napvilágot — Eazy-E váratlanul kórházba került, és eltávozott az élők sorából.

Később, néhány tag lecserélése után Black Eyed Pods néven zenéltek tovább, de az sem volt az igazi. Hosszas keresgélés után will.i.am, apl.de.ap és Taboo egymásra talált, és megalapították a Black Eyed Peast. A formáció annyira jó volt, hogy az egyik legnagyobb kiadóház, az Interscope records rövid időn belül lecsapott rá, lehetővé téve számára az első profi album elkészítését. A végeredmény 1998-ban került a boltokba Joints & Jam címmel, majd hamarosan megjelent a Bridging the Gap című album is. A végleges felállás a harmadik lemez elkészülésének idején állt össze. Amikor a zenészek a Shut Up című dalon dolgoztak, egyetértettek abban, hogy szükségük lenne női vokálra is. Közös megegyezéssel a választás Nicole Scherzingerre esett, az énekesnő azonban nem tudott eleget tenni a felkérésnek, mert a szerződése a konkurens lemezkiadóhoz kötötte. Eközben Danté Santiago bemutatta Willnek Fergie-t, pár sor eléneklése után a lány tudása meggyőzte Willt, és attól a pillanattól kezdve a Black Eyed Peas négytagúvá vált. Az eltelt több mint tíz év alatt a csapat a világ egyik legmenőbb formációjává nőtte ki magát, és ebben jelentős szerepet játszott zenéjük sajátos hangzásvilága is. A fülbemászó dallamokkal fűszerezett R’n’B-t játszó zenekar — will.i.am ötlete alapján — lassan átalakult elektronikus zenével kísérletező csapattá. Ez a folyamat, fejlődés Will szólókarrierében is tetten érhető: pl. a 2008-ban írt It’s a new day című szerzeménye teljesen más stílusú, mint a nemrég megjelent #thatPOWER. Ez persze nem probléma, sőt! — ráadásul ezért a furcsa és sajátos hangzásért nevezik zenei innovátornak. Az első ilyen stílusú dala a Britney Spearsszel közösen készített Scream and Shout volt, utána pedig Justin Bieber közreműködésével létrejött az említett #thatPOWER.

William körül szinte forr a levegő. Az idén április 19-én jelent meg az új lemeze, a willpower, és egy talk show-ban bejelentette, hogy a Black Eyed Peas is újdonsággal készül.

Ha megpróbálnám összegezni Will jelenlegi tevékenységét, így nézne ki a lista: népszerűsíti új lemezét, készül az új Black Eyed Peas korong, működteti az i.am.auto elnevezésű saját autógyárát, az Intel Corp fejlesztési részlegének az igazgatója, és még a saját ruhakollekciójára is van ideje. Ezenkívül folytatja produceri tevékenységét is, nem is akárhogyan. Igazi nagymenőnek számít, hiszen olyan előadókkal dolgozik együtt, mint Britney Spears, a U2, Rihanna, Usher, Justin Timberlake, Nicki Minaj, Cheryl Cole, és még sorolhatnám. Jelenleg Angliában tartózkodik, a The Voice című vetélkedőnek ugyanis ő az egyik ítésze, nemsokára pedig színészként láthatjuk viszont a Wolverine című filmben.

Azt hiszem, sokan irigyelhetjük képességét, ahogyan idejét beosztja. Az átlagembertől eltérően, az ő szájából valószínűleg ritkán hangzik el: Bocs, de erre egyszerűen nincs időm!
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..