Útravaló kismamáknak (2.)
BALÁZS VATAŠČIN Emese gyógytornász, dúla, jógaoktató
2015.02.11.
LXX. évf. 6. szám
Útravaló kismamáknak (2.)

Három alapelvet említhetnék, melyek fizikai tekintetben támogatják a várandósságot és a szülést. Ezek az egyensúly, a gravitáció és a mozgás, illetve az ismeretük és a bölcs alkalmazásuk.

Ezeknek az alapelveknek a megfelelő alkalmazása fizikailag megkönnyítheti a várandósságot; támogatja a babák forgó mozgását, így azok könnyebben és pontosabban be tudnak helyezkedni az optimális pozícióba; abban is segít, hogy közvetlenül a szülés előtt a babának több helye legyen a leereszkedéshez; megkönnyíti a vajúdás és a szülés menetét. Nem ritkán azért van szükség császármetszésre, mert az anya el van fáradva, ki van merülve, a vajúdás túl sokáig tartott (akár 18 óráig, sőt tovább is), a méhszáj még nem áll készen, vagy ha teljes tágulásban van is, a kisbaba még nem ereszkedett le. A kitolási szakasz tehát még csak ezután következne. Ilyenkor a kismamának már nem sok ideje maradt, időközben már biztosan felmerült a különféle beavatkozások lehetősége is (például burokrepesztés vagy oxitocininfúzió), és ha ezzel egyidejűleg a baba szívhangja is romlik, az bizony egyértelműen indokolttá teszi a szülés művi befejezését. Az ilyen esetek hátterében legtöbbször lelki gondokkal is számolni kell, de fizikai tényezőkkel is, melyek megelőzése érdekében érdemes megfontolni és alkalmazni a fent említett alapelveket.

1.  EGYENSÚLY

Az anyaméh nagyon sokat változik a várandósság ideje alatt, és ez hat a környező szövetekre, szervekre is. A tömege 50-60 grammról 1000-re, az űrtartalma az ötszázszorosára, a hosszúsága pedig 7 cm-ről 32-re változik. Az egyensúly fogalma ebben az esetben az anyaméhnek a környezetével kialakított egyensúlyára vonatkozik. A felbomlását a méhszalagok, a hasizmok, a kismedencei izmok és a medence ízületeinek krónikus feszessége, vagy ugyanezeknek a képleteknek a krónikus gyengesége, lazasága okozhatja. A feszes izmokat és képleteket lazítani, valamint nyújtani, a gyengült és petyhüdt izmokat pedig erősíteni kell, illetve ritkán ugyan, de szükség lehet a has külső támogatására is haskötővel.

Minden a testtartással kezdődik

Testtartásunk és izmaink tónusa hatással van a méhszalagok állapotára is. Ha a mozgásszegény életmód és a helytelen testtartás már szokásunkká vált, ez megváltoztathatja a méh dőlésszögét, és akár el is csavarhatja (lásd a mellékelt ábrán). Ez már a várandósság alatt tartási rendellenességeket idézhet elő a babánál (fejtető-, homlok- vagy arctartást), ami a későbbi beilleszkedési és/vagy forgási rendellenességeknek alapja is lehet. Sokévnyi helytelen testhasználat után pusztán a helyes testtartás elsajátítása nem vezet eredményre, de esszenciális jelentőségű. 


HELYTELEN TESTTARTÁS ÁLLVA

Fej:
A fej előrebillen, a szem a talaj felé néz, a nyaki görbület fokozott.

Mellkas és váll:
Előreesett és megsüllyedt váll. A mellkas be van esve, ezért csökken a hasznos légzőfelület, emésztési nehézségek léphetnek fel.

Derék:
A laza, meggyengült hasizmok miatt a medence hátrabillen, a has feszesebbé, keményebbé válik, a húgyhólyagban megnövekszik a nyomás, derékfájás valószínű.

Térd:
A nyújtott térd hátrafeszíti az ízületeket, előretolja a medencét, ezért megnövekszik a deréktáji görbület.


HELYES TESTTARTÁS ÁLLVA

Fej:
Az álladat a mellkasod felé húzva nyújtózz meg fejtetővel.

Mellkas és váll:
A lapockáidat zárd egymáshoz. Miközben a vállakat hátra és lefelé húzod, a bordáid távolabb kerülnek a mellkasodtól.

Derék:
Enyhén feszítsd meg az alsó hasizmaidat, húzd be a feneked, a medencéd billentsd maga alá. Érezd, ahogyan a derekad „elsimul” és tehermentesítődik.

Térd:
Enyhén hajlítsd be a térdeidet, rugózz egyet.

A bokáidat egyenesen tartva a lábaid csípőszéles terpeszben helyezed el, vagy egy annál kicsit nagyobb távolságban.

Akár túl feszes, akár túl laza az anyaméh környezete, az egyensúly helyreállítása az első és a legfontosabb feladat. Az egyensúly megteremtése megelőzi a többi alapelvet, és napi aktivitást igényel, hiszen az anya teste és a méhe folyamatosan alakul, ennélfogva állandó támogatásra szorul. A legtöbb nő természetes szülésre vágyik, ennek azonban fizikai feltételei is vannak. A modern életmódunk miatt ennek érdekében többet és tudatosabban kell tennünk, mint az elődeinknek, akik sokkal változatosabb fizikai kihívásoknak voltak kitéve, mint mi. Az előrehajlások, a mély guggolások, a négykézláb végzett gyakorlatok és a tudatos légzés szinte minden „modern” kismamatorna-rendszer alapja — akárcsak a természeti népek rituális, szülésfelkészítő táncainak is. Ha felidézzük, hogy egy parasztasszony annak idején hogyan végezte a hétköznapi teendőit (négykézlábra ereszkedve vagy guggolva mosta fel a padlót, a kerti munkák során előrehajolgatott, gyalogolt, és sok időt töltött a szabad levegőn), akkor világossá válik, hogy neki a szüléshez nem volt szüksége különösebb testi felkészülésre. Nem úgy, mint nekünk, modern nőknek! Manapság már számos módszer közül válogathatunk, melyek felsorolásába nem bocsátkoznék bele, pusztán annyit tanácsolnék, hogy a kismama a személyiségéhez leginkább illő mozgásformát válassza, melyet élvezettel, örömmel tud végezni. Felsorolnám viszont azokat a főbb szempontokat és elemeket, amelyek megléte elengedhetetlen ahhoz, hogy a kismama teste fizikailag fel legyen készülve a szülésre.

A fizikai egyensúlyt támogatja:

 • mély előrehajlás-gyakorlat (részletes leírás később)
 • hastánc, aktív csípőmozgások
 • a medencefenék stabilizálása jóga-, pilates- vagy gyógytornamódszerekkel
 • a medencefenék tudatos ellazításának megtanulása
 • gátizomtorna, guggolások
 • a nagy horpaszizom (psoas) nyújtása
 • a hasizom erősítése és a törzs stabilizálása
 • a helyes testtartás ülés és állás közben
 • szimmetrikus testhasználat, az egyoldali terhelés elkerülése
 • helyes gerinchasználat (például helyzetváltoztatás vagy súlyhordás közben)
 • könnyed, rugalmas járás ringó csípővel
 • aktív szexuális élet a babavárás ideje alatt is
 • egészséges táplálkozás, megfelelő folyadékbevitel

Ahogyan Ina May Gaskin, a világ leghíresebb bábája az Útmutató szüléshez című könyvében írja: „Nincs még egy olyan szerv, mint a női méh. Ha a férfiaknak lenne hasonló, dicsekednének vele. Nekünk is kellene.” Kedves leendő anyukák, legyetek hát büszkék a méhetekre, és ne feledkezzetek meg róla!

A másik fontos alapelv, melyről érdemes tájékozódni, a gravitáció igen fontos szerepe a várandósságban és a szülésben. Erről a jövő héten olvashattok.

(Folytatjuk)


Olvassa el az első részt is: Útravaló kismamáknak (1.)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Baba-mama rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..