home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Úton vagyunk hazafelé
Szilágyi Edit
2013.01.16.
LXVIII. évf. 3. szám
Úton vagyunk hazafelé

Az új esztendő első hétvégéjén hetedik alkalommal tartották meg Péterrévén a nemzetközi farsangi disznótoros fesztivált a helyi Tisza Művelődési Egyesület és a helyi VMSZ szervezésében. A program létrejöttéhez a VMSZ péterrévei helyi szervezete, a helyi közösség és a Magyar Nemzeti Tanács nyújtott támogatást.

A már hagyományossá vált fesztiválra az egész Kárpát-medencéből vártak részvevőket — tudtuk meg Györe Istvántól, a péterrévei Tisza ME elnökétől, a rendezvény ötletgazdájától. Magyarországról Csepel, Budapest XVIII. kerülete, Siklós és Harkány, Erdélyből pedig Kalotaszeg, Körösfő és Tusnádfürdő képviseltette magát.
Az első napon a színházteremben megtartott kulturális műsoron a hazaiakon kívül külföldi vendégek is felléptek, majd a Tisza ME és a Korhely zenekar szervezésében tartott táncházzal zárult az est.
Másnap hagyományőrző, nem pedig versenyjelleggel dolgozta fel minden csapat a saját városának szokása szerint a friss húst az iparosotthonban. A disznótoros ebéd és az esti közös vacsora után farsangi bált tartottak a Páros Csillag vendéglőben.
Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke és Kern Imre, a VMSZ elnökségi tagja is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt.
— Örömmel érkezetem Péterrévére — mondta Pál Károly —, abba a közösségbe, amely mint minden más zömmel magyarlakta település, keresi a boldogulás útját. A fesztivál és a hozzá hasonló események közösségformáló hatásukkal egybefonják, megmozgatják a közösséget. A fesztivál azon túlmenően, hogy nagy találkozásokra és életre szóló barátságok megkötésére nyújt alkalmat, az őseink által ünnepként megélt disznótorok emlékét is felidézi. A magyarországi, illetve erdélyi küldöttség jelenléte új távlatokat nyit számunkra. 
Kern Imrét örömmel töltötte el, hogy 250-300 személy összetartó, nagy családként vett részt a disznótor megszervezésében, a tor előtti művelődési programban és a farsangi bálon egyaránt. VMSZ-tagként örömmel nyugtázta, hogy hasznos beszélgetést és véleménycserét folytathatott a romániai és a magyarországi vendégekkel, polgármesterekkel, országgyűlési képviselőkkel. Kiemelte, hogy a VMSZ Péterrévén megerősödni látszik, hiszen új tagok léptek soraikba, és a rendezvény is e párt színeiben zajlott.
— Egyetlen nagy vajdasági érdekvédelmi szervezet létezik a Délvidéken, és ez a VMSZ. Az itteni magyarságot a VMSZ óbecsei szervezete képviseli, az önkormányzatban ellenzékből is, méghozzá sikeresen — tette hozzá.
Molnár Viktor, a VMSZ óbecsei testületének elnöke elmondta, hogy a péterréveiek nemcsak anyanyelvüket, hitüket és iskolájukat, hanem népszokásaikat, a hagyományaikat is megtartották, és őrizni kívánják a továbbiakban is. Az, hogy a rendezvényen több ország magyarsága is képviseltette magát, az együvé tartozást, a nemzet egységét és oszthatatlanságát jelképezte. Fontos ezeknek a barátságoknak, kapcsolatoknak a fenntartása, mert erősíti az itt maradásba és a megmaradásba vetett hitet.
Antal István iskolaigazgató Körösfőről, Erdélyből érkezett. — Mentalitásunk, sorsunk azonos, politikai helyzetünk más — mondta, majd hangsúlyozta: jó, hogy nyitunk egymást felé. Arra a kérdésre, hogy mit ad ez a kapcsolat a kapcsolatteremtőknek és a nagyközösségnek, egyszerűen és igen világosan fogalmazott: szeretetet. A két elcsatolt országrész magyarjai kölcsönösen tisztelik egymást, átérzik egymás helyzetét, és fél mondatokból is megértik egymást.
Antal János körösfői polgármester elmondta, hogy a fesztiválon való részvételt egy budapesti találkozás előzte meg. — A gondjaink azonosak, közösen azonban könnyebben megoldhatók. Megmaradunk, mert megtart bennünket az akarat. A hazánkban akarunk élni, ott, ahol születtünk, ahol őseink is éltek, mert nincs édesebb az anyaföldnél. Erdélyhez semmi nem hasonlítható, az ottani hegyekhez fogható nincs sehol a világon. Aki oda egyszer eljut, az vissza is vágyik — mondta, és örömét fejezte ki, hogy létrejött az összefogás. 
Dr. Lévai István Zoltán alpolgármester Budapest XVIII. kerületéből érkezett (véleménye szerint) a szeretetről és az érdek meg feltétel nélküli barátságról szóló találkozóra. Péterrévére szinte hazajár, és reméli, hogy a péterréveiek Pestet ugyanígy élik meg. — A rendezvényen nem hangzott el a külföld vagy a határok kifejezés, mert ez nem külföldiek és határon túliak találkozója volt, hanem nemzettársaké — hangsúlyozta. A fővárosiaknak az a feladatuk, hogy a nemzeti kormány által megadott keretek szerint, a nemzeti együvé tartozás mentén a települések szintjén tegyenek meg mindent a kapcsolatok elmélyítése érdekében. A hagyományőrzésnek van értelme, hiszen adni és kapni jó. A gazdasági válság ellenére a nemzeti öntudat tovább erősödik a magyarságban egy-egy ilyen alkalommal. Feladatának és küldetésének érzi a nemzet, hogy szervezze, koordinálja ezeket a kapcsolatokat, amelyeket nem kell feltétlenül szerződésbe foglalni és pecséttel ellátni ahhoz, hogy valóban működjenek, gyümölcsözzenek. Dr. Lévai István Zoltán, aki szerint a vajdasági igaz, őszinte, szeretettel teli ember, lapunk olvasóinak azt üzeni: úton vagyunk hazafelé.
Folytatjuk, nem engedjük meg, hogy kialudjon a láng — hangzott el a fesztivál zárónapján.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..