home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Úton-útfélen
Martinek Imre
2020.04.14.
LXXV. évf. 14. szám
Úton-útfélen

A magas kőris (Fraxinus excelsior) az olajfafélék családjának legmagasabbra növő fája. Szép emlékű eleinknek gyakorta volt szokása utcai sorfának, utakat szegélyező díszfának ültetni. Mi több, a terebélyes fa lombja nemcsak hűvöst nyújtott a mentében utazóknak, de leveleit és kérgét a gyógyászatban is alkalmazták. Reuma és vesekő ellen, illetve lázcsillapító gyanánt.

Azóta sajnos sok minden megváltozott, hiába pásztázzuk fürkésző szemekkel országutaink peremét. Vagy mégsem? A nevezett fafajták rendhagyó kivételnek számító példányait a Delibláti-homokpuszta délnyugati nyúlványaira „felfekvő” Dolova, többnyire románok és szerbek által lakott, dél-bánsági település bejáratánál véltem felfedezni a közelmúltban. Holott… már vagy negyed évezrede ott vannak őrhelyükön. 1978-ban, állami védettség alá helyezésük évében ugyan még hárman silbakoltak egymás tőszomszédságában, de kereken három évtizeddel később egyikükbe villám csapott, és a fa leégett.

Maradt kettő. Csaknem 20 méternyi magasságba nyújtogatva fel ágait, melyek rügyecskéit — el-elnézegetve a körülöttünk erősködő idők járását — e sorok megjelenéséig tutira végigcsókolja a kikelet fuvallata. Az állhatatosság és az újrakezdés szükségességének üzenetét is elénk tárva. Hogy ne csak nézzük, de lássuk. Mi több, hogy okuljunk is belőle.


A szerző felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..