home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Úton a környezettudatosság felé
Bíró Tímea
2023.03.23.
LXXVIII. évf. 12. szám
Úton a környezettudatosság felé

Március 4-én kezdte meg a szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat a kék színű kukák házhoz szállítását Palicson. A tervek szerint április 4-éig a település minden háztartásába eljutnak azok a kék tárolók, amelyek lehetővé teszik a szelektív hulladékgyűjtést. Hivatalosan április 13-án kezdhetik el használni ezeket a kukákat a palicsi lakosok.

Dr. Gligor Gellért, a Szabadkai Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. igazgatója elmondta, ez az újonnan bevezetett rendszer az egész világon ismert és alkalmazott. A polgárok segíthetnek abban, hogy a primáris szelekcióval egyszerűbb és gyorsabb legyen a másodlagos hulladékválogatás a hulladékkezelőben.

— Ez idáig a háztartásban keletkezett, a napi életből származó hulladékot a zöld kukába helyezték el a lakosok. A kék kuka arra való, hogy az újrahasznosítható és értékesnek számító hulladékot egy helyre gyűjtse össze, és ezáltal segítse azt a technológiát, amely a rendelkezésünkre áll a Regionális Hulladéktároló Kft.-ben. A kék kukába kerülhet a fém, a papír, a műanyag, a karton, és az üveget is elhelyezhetik, habár ezt majd a jövőben külön ágon szeretnénk kezelni a városi határozat alapján.


Kék kuka a zöld mellé

A szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat részéről ez az első megkülönböztetett szállítás, kezdetben kéthetente fogják kiüríteni a 120 literes kék kukákat, később pedig a gyakorlat mutatja meg, hogy ez elegendő-e.

— Szeretném külön hangsúlyozni a polgároknak, hogy az előírásoknak megfelelően szelektálják a hulladékot, hiszen ezért indult el a kétkukás rendszer — mondta az igazgató, akitől azt is megtudtuk, hogy az összegyűjtött hulladékot jelenleg az átrakóállomásokon elvégzett préselés után eljuttatják a békovai központi üzembe, ahol a másodlagos szelekció következik, majd a válfajok szerinti válogatás után bálákba rakják, és így kerül a hulladékfelvevőkhöz, akik később ebből mellékterméket, akár terméket, nyersanyagot készítenek.

A Regionális Hulladéktároló Kft., a szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat, valamint a helyi önkormányzat közös együttműködésének eredménye a kétkukás rendszer bevezetése Palicson. A következő cél az, hogy minél több Szabadka községbeli településen meg tudjon valósulni a szelektív hulladékgyűjtés. Királyhalmon jelenleg a zöld szemeteskukák kiosztása van folyamatban.

— Csókán például már gördülékenyen működik a kétkukás rendszer, és jó eredményeket hozott. Itt természetesen nem áll meg a környezettudatosság, szeretnénk a primáris szelekció fontosságát kiemelni, még inkább fokozni, hiszen mindig van min javítani, és mindig van mit hozzátenni a minőségi elsődleges gyűjtés elérése érdekében. Úgy gondolom, már ezzel a lépéssel közelebb vagyunk ahhoz, hogy óvjuk a környezetünket. Elsősorban a polgároktól függ, hogy mennyire lesz sikeres a rendszer, mert változtatni kell a szokásainkon a szakszerű hulladékválogatás megvalósítása érdekében

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..