home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Ütközet a Capitoliumban
Talpai Lóránt
2021.01.14.
LXXVI. évf. 2. szám
Ütközet a Capitoliumban

Hitelesítették a végeredményt — Elmaradt a baby boom az USA-ban — Ismét veszélyben a tokiói olimpia

Hitelesítették a végeredményt

Január 20-án tartják meg Joe Biden beiktatási ceremóniáját Washingtonban. Az elektori szavazatok kongresszusi hitelesítésének ülését váratlanul félbeszakították, mivel Donald Trump hívei megjelentek a Capitoliumban, és ez kemény összecsapásokba torkollt. Egy nő lőtt mellkassérülésbe halt bele, további három tüntető (mind férfiak) orvosi sürgősségi segítségnyújtás közben vesztette életét, egy rendőr pedig néhány nappal később hunyt el. Összesen ötvenkét embert kellett letartóztatni. Trump végül közölte, hogy átadja a hatalmat. A közlemény szerint Trump ugyan továbbra sem ért egyet a választás kimenetelével, és szerinte a tények is őt igazolják ebben, de ettől még rendben zajló átmenet lesz január 20-án. „Jelenleg ez a vége az elnöki történelem valaha volt legnagyszerűbb első ciklusának, de csak a kezdete annak a harcunknak, amellyel ismét naggyá fogjuk tenni Amerikát” — írta Twitter-bejegyzésében a távozó elnök.

 

Elmaradt a baby boom az USA-ban

Noha sokan arra számítanak, hogy a karanténidőszak(ok) miatt hamarosan megnövekszik a születések száma az Egyesült Államokban, szakértők szerint a világjárvány következtében kialakult gazdasági válság eredményeként kevesebb gyermek születik. 2019-ben a születési ráta harmincöt éves mélypontra, azaz jóval a népesség „stagnálásához” szükséges 2,1-es termékenységi ráta alá süllyedt az Egyesült Államokban. A kutatók arra számítanak, hogy ez a tendencia 2021-ben is folytatódik, amit egyesek a koronavírus okozta gazdasági nehézségeknek tulajdonítanak. „Amit a 2008—2009. évi gazdasági világválság után tapasztaltunk, az az, hogy a munkanélküliségi ráta 1 százalékpontos növekedése 1 százalékkal csökkenti a születések számát” — magyarázta Phillip Levine, a Wellesley College gazdaságtudománnyal foglalkozó professzora. Ez persze kevesebb amerikai munkavállalót és fogyasztót „eredményez”, ami lassíthatja a hosszú távú gazdasági növekedést.

 

Ismét veszélyben a tokiói olimpia

Továbbra is bizonytalan, hogy Japánban meg tudják-e rendezni a 2020-ban elhalasztott olimpiát. A koronavírus új mutációja miatt veszélyben lehet az ötkarikás játékok idei megvalósulása is, Tokió környékén ugyanis a vészhelyzet kihirdetése újra napirendre került. A Kyodo News japán hírügynökség szerint megkezdődtek az előkészületek, hogy egy egy hónapos vészhelyzetet hirdessenek Tokió környékén — írja a Reuters, bár az országban lényegesen alacsonyabb a megbetegedési és a halálozási arány, mint például Európában. Japánban nagyjából 245 000 megbetegedést azonosítottak összesen, illetve 3600 halálesetet. Az év végén új rekordnak számító 4520 új fertőzöttet jelentettek, ezért Tokió és három környező önkormányzat a vészhelyzet elrendelését kérte a kormánytól. A városban egyébként kétszáz nap múlva tervezik megtartani az előző évről elhalasztott olimpiát, Szuga Josihide miniszterelnök pedig eddig kiállt amellett, hogy a bejelentett dátumon meg is rendezik a sporteseményt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..