home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Útközben (207.)
Káich Katalin
2016.03.14.
LXXI. évf. 10. szám
Útközben (207.)

Válságokkal túltelített időszaknak nézünk elébe. Az emberiség történetében ilyenből megszámlálhatatlanul sok volt, mint ahogyan kistérségünk története is bővelkedik a mostanihoz hasonló helyzetekben.

Az élhetőségellenes, egyedül üdvözítő, ki nincs velünk, az ellenünk van alapon működő hatalom diktálta valóság nem új keletű, és tudják ezt mindazok, akik a teljesség megélése érdekében múlt, jelen és jövő összefüggésének megismerését is szem előtt tartják, mert csak így kaphatnak választ jelen valóságuk kérdéseire. Az élet értelmének tartott tapasztalatszerzést is csak ekképpen vehetik birtokba.

Nincs nagyobb bűn, mint lezárni a szabad gondolkodás lehetőségeinek útjait. Ez pedig akkor jutott eszembe, amikor a dél-franciaországi utazáskor Carcassonne egyedülálló, Európa egyik legnagyobb épen maradt lovagvára felé vettük az irányt. Az Aude folyó partjára néző, dupla falú, 53 megfigyelőtornyú várerődítmény még ma is egy olyan korszellem őrzője, amikor gyalog vagy lóháton közlekedtek az emberek a letaposott poros utakon. Még most is az a látkép fogad bennünket, amely hét-nyolcszáz évvel ezelőtt azt a birkaterelő pásztort, akinek háta mögött ott ügetett málhával megrakott makacs öszvére is a Fekete-hegyek felé vezető úton. De erre járt a megannyi albigens hívő is, akit az egyedül üdvözítő katolikus dogma eretneknek bélyegzett meg, s akit az 1209. évi keresztes hadjárat formájában véghezvitt végső leszámoláskor több tízezer társával együtt valósággal lekaszaboltak Jézus Krisztus nevében. Amikor a katonák megkérdezték a kiküldött pápai legátust, honnan lehet tudni, ki az eretnek és ki a hithű katolikus, a következő választ kapták a cisztercita szerzetestől: Öljétek meg mindet, Isten megismeri az övéit! Ismerős ez a cinizmus, nemde?

A katarok kiirtásáról Illyés Gyula drámát írt 1969-ben Tiszták címmel. Merthogy a megnevezés a görög katharosz szóból ered, mely tisztát, tökéletest jelent. Sőt, a brit heavy metal együttes, az Iron Maiden egyik 2003. évi dala, a Montségur című is róluk szól. Hogy mi volt a katarok, más néven az albigensek bűne, amiért a katolikus egyház irtó háborút indított ellenük, az ma már több forrásból megtudható. Egy, a gnoszticizmushoz hasonló, dualista alapállású vallási szervezkedésről volt szó, mely elsősorban Toulouse-ban és környékén terjedt el a X. század közepétől kezdve, s mely győzelem esetén nagyon veszélyes lett volna a hűbéri eskün alapuló feudális társadalmi rendszerre nézve, mert a mozgalom követői éppen a hűbéri esküt tartották a legnagyobb bűnnek. Az egyedül üdvözítő katolikus dogma megkérdőjelezői azt hirdették, hogy Isten megismerésében a szent tudás — a gnózis — segítheti az embert, Jézus pedig nem a múlékony, bűnösnek tartott anyagban nyilvánult meg, hanem az örökké való szellemben. Hittek a lélek újjászületésében is, és kapcsolatban álltak több eretneknek tartott mozgalommal, például a bogumilokkal meg az örmény paulikánusokkal. Megkérdőjelezték a pápaság világi hatalmát, nem csoda tehát, hogy miután az ügy kivizsgálására érkezett pápai küldöttet megölték, III. Ince keresztes hadjáratot hirdetett ellenük, mely a katarok megsemmisítésével ért csak véget. Hát ennyit a katarokról meg az egyedül üdvözítő pápai hatalomról!

A világörökség részéhez tartozó óvárosban, a Saint-Nazare-i templomban található egy nagy kő, melyen egy várostromot jelenített meg az ismeretlen szobrász, ami viszont a hadtörténészek számára értékes dokumentum.

A borszakértők véleménye szerint Languedoc térsége az egyik legismertebb, legizgalmasabb és leglátványosabb borvidék. Carcassonne két fontos borászati övezet találkozópontján helyezkedik el: északon van Minervois, délen pedig a Corbiéres. Mindkettő elsősorban jó minőségű vörösborairól lett nevezetes. Az ide érkező turistákat számtalan borpince várja, és bármelyiket választja is az ember, nem fog tévedni. Pénztárcáját figyelembe véve választhat a kétéves meg a nyolc-tíz éves palackok közül, s nem fogja megbánni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..