home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Útkeresők a Tanyaszínházban
2023.07.11.
LXXVIII. évf. 27. szám
Útkeresők a Tanyaszínházban

Újra együtt dolgozik a vajdasági Tanyaszínház két alapítója, Kovács Frigyes és Hernyák György. Petőfi Sándor születésének kétszázadik, valamint a Tanyaszínház megalakításának negyvenötödik évfordulóján az Újvidéki Művészeti Akadémia színinövendékeivel a költő és forradalmár Petőfi személyiségét, műveinek jelentőségét járják körbe.

Az előadás az Útkeresők címet viseli, a bemutató Kavillón lesz, július 22-én, 21 órai kezdettel, majd a társulat turnéra indul és különböző településeken 26 alkalommal mutatja be a darabot. Ennek érdekében a vajdasági poros és kevésbé poros utakon ezer kilométert tesz meg majd a csapat, traktorral és kerékpárokkal.

Július:
21: Szenttamás
22: Kavilló
23: Zentagunaras
24: Topolya
25: Bácsfeketehegy
26: Kishegyes
27: Óbecse
28: Torontálvásárhely
30: Székelykeve
31: Muzslya

Augusztus:
1: Nagykikinda
2: Mohol
3: Csantavér
4: Törökkanizsa
5: Padé
6: Felsőhegy
7: Bogaras
8: Orom
9: Adorján
12: Tornyos
13: Martonos
14: Horgos
15: Hajdújárás
16: Kelebia
17: Bácskossuthfalva
18: Brazília

„A helység kalapácsa című eposzparódia dialógusainak, a vándorszínész Petőfi Sándor verseinek, naplóbejegyzéseinek, leveleinek, továbbá kortársai róla szóló műveinek és memoárjainak felhasználásával jött létre a Tanyaszínház 45. évadának dokumentarista és fiktív elemeket egyaránt tartalmazó előadásszövege. A történet, mely Petőfi egyik vándortársulatának meghiúsult előadása körül forog, egyszerre fogalmaz a vándorszínészek embert próbáló küldetéséről, a megmaradásról és a művészet erejéről, s közben méltó és emberi módon idézi meg az Alföld költőjének vakmerő, fiatalkori alakját.” (Oláh Tamás tollából)

Az előadás rendezője Hernyák György, rendezőasszisztens Huszta Dániel, szövegíró és dramaturg Oláh Tamás, zeneszerző Bakos Árpád, koreográfus Crnkovity Gabriella, koordinátor Gombos Dániel, hang- és fénytechnikus Tóth Dániel.

Petrovics Sándor segédszínészt és poétát Kőműves Csaba Bence, Kétszery Szabad Vilmos társulatigazgatót Kovács Frigyes és Kovács Nemes Andor alakítja. További szereplők: Greguss Lilla, Dudás Dániel, Hodik Annabella, Dedovity Tomity Lea, Sadiković Marijo, Szalma Antónia, Bagi Natália, Ágyas Ádám, Gusztony Endre, Nagy Evelin, Kéri Sándor Botond, Arnold Zsófia, Szőnyi Márton, Mendrei Zsolt.

Forrás: Facebook

Fotó: Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..