home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Útjára indult a Gólyahír
Kónya-Kovács Otília és Zséli Ágnes
2017.08.18.
LXXII. évf. 32. szám
Útjára indult a Gólyahír

A Rákóczi Szövetség új megmozdulása, a Gólyahír Program az idén világra jött kisbabák szüleit szólítja meg. Megvalósítása a vajdasági szórványban, Magyarittabén kezdődött, majd Nagybecskereken és Törökbecsén folytatódott.

Begaszentgyörgy községben az esemény napjáig a magyar családokban hét kisbaba született. Magyarittabén négy helybeli és három tordai csecsemő szülei vették át az Első könyvem című kiadványt Csáky Csongortól, a budapesti Rákóczi Szövetség főtitkárától és Jerasz Anikótól, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnökétől. A tetszetős könyv babanaplóként is használható, hiszen jegyzet formájában minden olyan mozzanat belekerülhet, amelyet a család fontosnak tart megőrizni a baba világra jötte után.

Csáky Csongor a következőket emelte ki nyilatkozatában:

— A 2017 májusában indult Gólyahír Programmal a kisbabákat, illetve a szüleiket keressük fel. Az akciót a vajdasági szórványterületekre is kiterjesztettük, elsősorban azokra a településekre helyezve nagy hangsúlyt, amelyeken a magyarság száma nem éri el a 30 százalékot. A fő cél, hogy a picinyek a lehető legkorábban megismerkedjenek a magyar nyelv szépségeivel. Ezt segítik elő azok a népdalok, mesék, versek, mondókák is, amelyek megtalálhatóak az ajándék könyvben. A szülők maguk is átérezhetik, mennyire fontos, hogy megtartsák anyanyelvüket, és hogy gyermeküket később magyar óvodai csoportba, majd az iskolában is magyar tannyelvű tagozatra írassák.

Az MNT támogatása ezzel a projektummal kibővült, így a szülők a gyermekük születésétől kezdve érezhetik a törődést, az odafigyelést, amely az óvodától az iskolán át egészen a főiskolai, egyetemi évekig folytatódik. Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, huszonkét önkormányzat ötvenegy településén osztják ki az Első könyvem című kiadványt, az első turnusban 169-et, ám a program természetesen nyitott marad, és a jövőben is minden kisbaba számíthat erre a figyelmességre.

A magyarittabéi ünnepségen az egybegyűlteket Kerekes József helyi tanácselnök, valamint Lázár Jenő, Begaszentgyörgy község elnökének tanácsadója is köszöntötte. A Búzavirág Hagyományápoló Egyesület tagjai alkalmi műsort készítettek: Simon Angéla citerán játszott, Szakáll Éva és Buka Bence pedig egy-egy verssel lepte meg a jelenlevőket.

Nagybecskereken Vidrács Krisztina, az MNT tagja köszöntötte a vendégeket, majd a program fontosságát hangsúlyozta. Ezúttal tizenhét kicsinyt ajándékoztak meg, aki Nagybecskereken, Szentmihályon, Lukácsfalván és Muzslyán él családjával.

A nagybecskereki, illetve környékbeli újszülöttek hozzátartozói a továbbiakban a VMSZ nagybecskereki irodájában is jelentkezhetnek, hogy minden csecsemőhöz eljusson a kiadvány.

Az Első könyvemet tizenkét törökbecsei és három beodrai magyar család is kézhez kapta. A törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában a bánsági gyerekek és fiatalok ünnepi műsorral mondtak köszönetet a Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács képviselőinek. A könyveket Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára, Báló Tibor, a törökbecsei Rákóczi Szövetség helyi szervezetének elnöke, valamint Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke adta át.

A törökbecsei Nešić Violetta kislánya, Andreina februárban született:

— Örülök, hogy ajándékként egy olyan könyvet kaptunk, amely igazán értékes, hiszen a babanaplós részébe beleírhatjuk például azt, hogy gyermekünknek melyek lesznek az első szavai, mekkorát nőtt, stb. A kiadvány emellett magyar népdalokat, versikéket is tartalmaz, melyeket szívesen énekelünk majd neki, hiszen szeretnénk, ha megtartaná és ápolná anyanyelvét.

— A Rákóczi Szövetség új programja, amellett, hogy kötelék az itteni magyarság, az anyaország, a Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács között, egyfajta erkölcsi támasz is a fiatal szülőknek — hangsúlyozta Jerasz Anikó.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára kiemelte: a beiskolázási programba ezentúl az óvodás- és az iskoláskorú gyermeket nevelőkön kívül azokat a magyar családokat is bevonják, amelyekben kisbaba született. A kiadvány — melyben a felsoroltakon túl a Himnusz és a Szózat is megtalálható, valamint azok a magyar személyek, akik hírnevet szereztek a nagyvilágban — a Kárpát-medence 8000 családjához jut el.


Kónya-Kovács Otília és Báló József felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..