home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Út Mosolyországba
Tóth Lívia
2008.01.09.
LXIII. évf. 2. szám
Út Mosolyországba

Körben - Barát István fotójaA Locator Város- és Környezetvédelmi Egyesület néhány éve tevékenykedik Zentán. Elsődleges céljuk a környezet védelme és a környezettudatos gondolkodás fejlesztése, a polgári élet és társadalom támogatása és erősítése, a demokrácia, a humanitás és az etnikai csopo...

Körben - Barát István fotója

A Locator Város- és Környezetvédelmi Egyesület néhány éve tevékenykedik Zentán. Elsődleges céljuk a környezet védelme és a környezettudatos gondolkodás fejlesztése, a polgári élet és társadalom támogatása és erősítése, a demokrácia, a humanitás és az etnikai csoportok közötti tolerancia elősegítése. A felsoroltak érdekében különféle akciókat és előadásokat szerveznek. Két lábbal állnak a földön, és tudják, a világot nem válthatják meg, de minden megmozdulásukkal egy kicsit javíthatnak rajta. Hozzájárulnak a város tisztán tartásához - elsősorban a régi plakátok eltávolításával -, szeretnék elősegíteni a megfelelő hirdetőtáblák kihelyezését. Foglalkoznak a műanyag flakonok gyűjtésével, a parlagfű irtásával, a kórházban ápolt kicsinyek látogatásával és szórakoztatásával, s a csoport tagjai rendszeresen vért is adnak.
Mi ezúttal a zentai kórház gyermekosztályára kísértük el őket, mert a karácsony előtti héten minden délután a kis betegekkel töltöttek néhány órát. Az ötlet nem új keletű, már harmadik éve dolgoznak a megvalósításán. Év közben heti két alkalommal, hétfőn és szerdán mennek játszani, kézműveskedni, de az ünnepek idején a külvilágtól elzárt gyermekek nagyobb figyelmet igényelnek. Különösen, ha tudjuk, olyanok is vannak itt, akiknek a benntartózkodását nem kizárólag az egészségi állapotuk indokolja. Inkább a szülői nemtörődömség, esetleg az, hogy otthon a hideg szoba várná őket. Karácsony előtt a ,,locatoros” fiatalok közreműködésével elindulhattak a Mosolyországba vezető úton. Ugyanis ez annak a projektumnak az elnevezése, amelyet a város és a tartományi kisebbségügyi titkárság támogat.
Klauz Zoltán elmondta, induláskor a szintén helybeli Keljföljancsi Gyermekanimátor Szervezet segített nekik, nagyon sok játékot tanultak tőlük. Az osztályon dolgozó orvosok és nővérek örömmel fogadták a kezdeményezést, hiszen nincs mindig elegendő idejük arra, hogy beszélgessenek, játszanak a gondjaikra bízott lábadozó gyermekekkel.
Érkezésünkkor a játszószobában szó nélkül kikapcsolták a tévét, hamarosan indult a körjáték, bátortalanul csendült az ének, majd körbeülték a kis asztalokat, színes papírt, ollót, ragasztót vettek elő. Készültek a Mikulások.
Később megtudtam, volt karácsonyfájuk is, sőt a Jézuska sem kerülte el őket. Alkalmi ünnepséget rendeztek számukra és nekik is jutott azokból a szeretetcsomagokból, amelyek külföldi közvetítéssel érkeztek a Vajdaságba.
- Az igazi áttörtés az lenne, ha óvoda is létesülne a kórházban - magyarázta Zoltán, hozzátéve: - Az otthon melegét nem tudjuk megadni nekik, de éreztetjük velük, hogy ők sem kirekesztettek, a közösséghez tartoznak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..