home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ünnepnapok
Zséli Ágnes
2014.07.09.
LXIX. évf. 28. szám
Ünnepnapok

Az elmúlt hónapban a törökbecsei magyarság olyan ünnepi pillanatoknak lehetett részese, amelyeket sokáig megőriznek majd emlékezetükben. Ilyen volt például az általános iskolás diákok ballagása és az úrnapi szentmise is.

„A szárny megnőtt, üresen áll a fészek, / Csak álom volt a szép diákvilág, / S mint a fecske alkonyati szélben, / Ma szárnyat bont egy sereg diák” (Ady Endre).

A törökbecsei Miloje Čiplić Általános Iskolában az utolsó osztályfőnöki órán negyvenhárom szerb és huszonkét magyar ajkú nyolcadikos diák búcsúzott a tanítónőjétől, a tanároktól, az iskolatársaktól. A generáció diákja Pálfi Dajana és Dejana Lalić lett.
A búcsúzó üzenet felolvasása sokaknak könnyet csalt a szemébe. A gyermekkor ugyanis véget ért számukra — életük más úton, új iskolában, új diáktársakkal, tanárokkal halad tovább.  

Úrnap Törökbecsén

Az anyaszentegyház egy külön napon adja meg a tiszteletet és az imádást a kenyér és a bor színe alatt rejtőző isteni Jézusnak. Ezen a napon ünnepi szentmisét tartottak az aracsi Szent István király templomban, valamint az Assisi Szent Klára-templomban.

A szentmisét körmenet követte. A szépen feldíszített négy sátornál — akárcsak a stációknál — letették az oltáriszentséget, és az evangéliumból is felolvastak. Az oltáriszentség előtt rózsaszirmokat szórtak, amelyek a megtiszteltetés, a szeretet, az öröm jelképei. A szirmokat a hívők hazavitték, hogy az otthonukban is áldás legyen. Az énekkel pedig azt fejezték ki, hogy az oltáriszentségben a kenyér színe alatt istenségével, emberségével, testével és lelkével Isten fia rejtőzik.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..