home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ünnepi szentmisével zárult a Nagybecskereki Egyházmegye első zsinata
2021.05.30.
LXXVI. évf. 21. szám
Ünnepi szentmisével zárult a Nagybecskereki Egyházmegye első zsinata

A nagybecskereki egyházmegyei zsinat zárószentmiséjét május 30-án tartották a nagybecskereki székesegyházban. Az ünnepi szentmisét dr. Német László SVD megyéspüspök mutatta be a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspökkari Konferencia tagjaival; Erdő Péter bíboros érsekkel és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival, illetve azok képviselőivel; valamint a szomszédos egyházmegyék püspökeivel. Az eseményt megtisztelték jelenlétükkel mons. Luciano Suriani apostoli nuncius; a Boldogasszony Iskolanővérek képviselői; a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövetségének és szabadkai főkonzulátusának képviselői; a Magyar, a Horvát és Cseh Nemzeti Tanács képviselői; valamint a Szerb Állam Vallásügyi Minisztériumának képviselői.

A zsinati munkabizottságok tagjai; Dr. Csiszár Klára pasztorálteológus, a Nagybecskereki Egyházmegye zsinatának teológiai tanácsadója; Dánku Balázs a zsinati folyamatok lelki kísérője; Dr. Máté-Tóth András professzor, aki a Vallás és egyház vallásszociológiai/pasztorálszociológiai felméréseket vezette és a zsinat külső teológus megfigyelőjeként volt jelen a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának dékánjával, Dr. Vik János professzorral közösen, intenzív három napot töltöttek együtt, megvitatták a zsinati folyamatok során feldolgozott tíz munkadokumentumot. Hálát adtak az elmúlt időszakért, amelyben voltak gyümölcsöző és közösségépítő zsinati megbeszélések, voltak veszteségek, koronavírus-járvány, azonban a munka tovább folytatódott – olvashatjuk a Nagybecskereki Egyházmegye hivatalos weboldalán. (http://www.catholic-zr.org.rs)


Fotó: Ótos András

„Jó nekünk itt" (Lk 9,33)

Az evangélista szavai nem csak a zsinat címéül szolgálnak, de közösségi megállapítást, bátorítást, kapaszkodást, biztonságot és bizakodást is jelentenek. Nem csak a bánáti hívő közösségnek, hanem mindannyiunknak! A bánátiak újra példát mutattak szívósságból, elkötelezettségből, ragaszkodásból és nyitottságból. Köszönjük – áll Pásztor István közösségi oldalán az eseménnyel kapcsolatban.

A rendezvényről a Hét Nap június 2-ai számában is olvashatnak.

Fotó: Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..