home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Ünnepi műsorok Zentán március idusának jegyében
Tóth Lívia
2015.03.14.
LXX. évf. 10. szám
Ünnepi műsorok Zentán március idusának jegyében

Március 13-án Zentán három rendezvénnyel emlékeztek az 1848/49-es magyar forradalomra és szabadságharcra.

A kora délutáni órákban a Városháza oszlopcsarnokában In memoriam gróf Batthyány Lajos címmel tartottak ünnepi műsort. Bevezetőt Juhász Lassú Kornélia, a Városi Könyvtár munkatársa mondott, majd a helyi Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola diákjai – a felkészítő tanáraik Mészáros Márta és Burány Hajnalka voltak – és a zentai Cor Jesu Városi Kamarakórus tagjai mutatkoztak be.

A mártírhalált halt miniszterelnök tiszteletére állított emléktáblát Galántai Gábor és Bulejsza Tamás Magyarország belgrádi nagykövetségének, Pék Zoltán a Szerb Köztársaság Parlamentjének VMSZ-es képviselői csoportjának, Perpauer Attila a Magyar Nemzeti Tanácsnak, Ceglédi Rudolf polgármester Zenta község önkormányzatának, Pál Károly és Varga Viktor a Vajdasági Magyar Szövetségnek, Miklós Éva és Nagy Abonyi Pál a Magyar Polgári Szövetség képviseletében koszorúzta meg.

Délután a zentai Felsővárosi Köztemetőben tiszteletadással és főhajtással emlékeztek az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozataira. A rendezvényen Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott köszöntőt, aki többek között a következőket hangsúlyozta:

– Adja Isten, hogy azért szerethessük a jövőben még jobban ezt az ünnepet, mert az igaz ügyért vívott mai küzdelemben ott láthatjuk felelős ifjúságunk elszánt tagjait. Azokat, akik szülőföldjükön akarják megvívni a maguk szabadságát, az élet teljességét: tanulva, felnőve, családot alapítva, gyermeket vállalva, nagyszülőt gondozva, közösséget szeretve, emberi mivoltunk minden értékét megőrizve és felmutatva, magyarnak maradva.

Orbán Viktor miniszterelnök gondolatait Galántai Gábor, Magyarország belgrádi nagykövetségének titkára tolmácsolta.

Felléptek a tornyosi Tömörkény István Általános Iskola diákjai, akiket Nothof Török Emese és Tóth Eliza készítettek fel.

Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak emléksírhelyénél Bulejsza Tamás és Galántai Gábor Magyarország belgrádi nagykövetsége, Hajnal Jenő a Magyar Nemzeti Tanács, Ceglédi Rudolf polgármester Zenta község önkormányzata, Sárosi Gabriella és Nagy Abonyi Zoltán a Vajdasági Magyar Szövetség, Miklós Éva és Rácz Szabó László pedig a Magyar Polgári Szövetség nevében helyezték el az emlékezés virágait.

Este Hol vagy Március? címmel tartottak ünnepi műsort a zentai Művelődési Házban. Alkalmi beszédet Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott. Kiemelte, nemzeti ünnepünk alkalmából a lélek is ünneplőbe öltözik, a magyar emberek szívdobbanása pedig egymáshoz igazodik.

Az első részben a Zentai Magyar Kamaraszínház színművészei, Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea, Nagyabonyi Emese, Nešić Máté, Papp Arnold, Rutonić Róbert és Virág György produkcióját tekinthették meg az érdeklődők, amelyet Nagyabonyi Emese állított össze. Ezt követően a zentai Ispiláng gyermekcsoport, majd a törökszentmiklósi Miklós néptáncegyüttes és az Ezerjó Szentmiklós Néptáncegyüttes Kéttoppantós csoportja lépett színpadra.

Az ünnepi rendezvénysorozat főszervezője Zenta község önkormányzata és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ voltak.


Tekintse meg kapcsolódó képgalériánkat, cikkünk további képeit, Herédi Krisztián felvételeit is!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..