home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Ünnepelt a Paulinum
Fehér Márta
2022.02.06.
LXXVII. évf. 5. szám
Ünnepelt a Paulinum

A szabadkai püspökségi klasszikus gimnáziumban immár lányok is tanulnak

Szent Pál napján ünneplik a jeles, egyházi alapítású intézményben az iskolanapot. Névadójuk, Pál apostol tiszteletére ünnepi szentmisét és alkalmi műsort tartottak, közbenjárását kérve tevékenységükre, hiszen azon kevés intézmény közé tartoznak, amely keresztény nevelést és alapos tudást nyújt diákjainak.

Január 25-e Szent Pál apostol megtérésének napja, népnyelven pálforduló, annak állítva emléket, hogy a keresztényüldöző Saulból a „tizenharmadik apostol” lett, miután a damaszkuszi úton találkozott Jézussal. Útközben hirtelen nagy fényesség vette körül, leesett a lóról, és látomásában szózatot hallott: „Saul, Saul, miért üldözöl engem?” Erre ő megkérdezte: „Ki vagy te, Uram?” Az így felelt: „Én vagyok Jézus, akit te üldözöl!” (vö. ApCsel 9,1—31) Az élmény hatása alatt Pál megtért, ettől kezdve a zsidó Saul helyett római nevét, a Paulust használta. A névcsere jelképes értelmű: az eredeti Saul a zsidók szálfatermetű első királya volt, míg a latin paulus jelentése: kicsiny.


Iskolanapot ünnepelt a jeles intézmény (a Dinovizija felvétele)

— Minden évben ezen a napon rendezzük meg az iskolanapot, délelőtt szentmisét tartunk Szent Pál apostol tiszteletére, az ő közbenjárását kérjük, ezután pedig diákjaink adnak alkalmi műsort. Nagy örömünkre szolgál, hogy jeles egyházi és közéleti személyiségeink minden évben megtisztelnek bennünket jelenlétükkel — hangsúlyozta Miocs József, az intézmény vezetője, és hozzátette, a pandémia miatt az idén is kénytelenek voltak szerényebb körülmények között ünnepelni.

Az intézmény kápolnájában megtartott szentmisét Miocs atya vezette, szentbeszédet pedig dr. Rokay Zoltán, a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának nyugalmazott professzora, egykori paulinista növendék, majd a gimnázium és a kollégium tanára, nevelője mondott. Szent Pál apostol tevékenységét méltatta, és követésére buzdított.

Újdonság, hogy a klasszikus gimnáziumban ettől a tanévtől kezdve lányok is tanulhatnak, viszont az oktatási intézményhez tartozó internátusban továbbra is csak fiúk lakhatnak, a lányok — ha másik településről érkeznek — a közeli középiskolai diákotthonban kapnak elszállásolást, a szabadkaiak pedig mindennap hazatérhetnek a tanítás után.

— Nagyon jónak bizonyult, hogy ezt az újítást bevezettük, a szülők is örülnek, hiszen intézményünk kiváló középiskolai, gimnáziumi alapot ad hallgatóinak, elmélyülnek a klasszikus kultúrában és műveltségben, nyelveket tanulnak, a nagy múltú egyházi alapítású iskolánk keresztény értékekre és erkölcsökre nevel, ami nélkül nincs tiszta, erős és jó társadalom.


Szent Pál-napi szentmise (a Dinovizija felvétele)

* Várják már az újabb tanévre a jelentkezéseket, fogadják az érdeklődő családokat?

— Igen, előzetes telefonos vagy e-mailes bejelentkezés alapján szeretettel várunk mindenkit. Külön nyílt napot nem szoktunk meghirdetni, hiszen egy kis iskoláról van szó, kis létszámú tagozatokkal, melyekben tanítás csak délelőtt van. A napokban az egyik hitoktató hozta el a nyolcadikosokat, egy másik iskolából hetedikesek látogattak el hozzánk, és a szülők érdeklődését is szívesen fogadjuk, örömmel mutatjuk be az épületet és az iskolát, a kollégiumot, a tanrendet.

A Paulinum klasszikus gimnázium első diáklánya a szabadkai Kőszegi Tijana, aki az egészségügyi középiskolában kezdte meg tanulmányait, és a letett különbözeti vizsgák után most az intézmény harmadik osztályos tanulója.


Kőszegi Tijana, a Paulinum gimnázium első lány diákja (a szerző felvétele)

— Ez Isten keze, Isten akarata — fogalmaz Tijana. — Vallásos családból származom, az édesanyám már régen is nagyon szerette volna, hogy ehhez hasonló pályát válasszak, ám az én makacsságom egy kicsit erősebb volt, mentem a magam akarata után, de ahogy múltak az évek, ráébredtem, hogy ez az én utam. Nagyon fontos, hogy különbséget tudjunk tenni Isten akarata és a saját egónk között, hogy Isten akaratát követve döbbenjünk rá, mi a helyes és mi nem az, és mindig mindenben az ő tanácsát kérjük, illetve vele mindent megbeszéljünk.

* Te egy ilyen, Istennel folytatott párbeszéd után iratkoztál a Paulinumba?

— Pontosan. Kiiratkoztam az egészségügyi középiskolából, és erőt vettem magamon, hogy átgondoljam, mit is szeretnék, mert éreztem, hogy tennem kell valamit, hiszen volt egy hívásom, és éreztem, hogy ahol akkor voltam, az nem az én utam. Édesanyámmal leültünk, beszélgettünk, és szóba került a Paulinum, majd megkérdeztük az iskolát, hogy lányként tanulhatnék-e ebben az intézményben. Megengedték, ezzel én lettem a legelső lány az iskola történetében, ami nagyon megtisztelő számomra. Örülök, hogy még két lány beiratkozott, és mindannyian azt szeretnénk, hogy még többen legyünk. 


A Paulinum keresztény értékekre és erkölcsre nevel (a Dinovizija felvétele)

* Jól érzed itt magad?

— Nagyon jó a hangulat, rengeteg program van, sok az utazási lehetőség. A barátkozás itt nagyon könnyű, elfogadjuk egymást, a tanáraink segítőkészek. Széles körű tudást és erős alapokat kapunk a keresztény értékek, erkölcsök mellé.

* Miért ajánlod ezt az iskolát a lányoknak?

— Legfőképpen azért, mert nőként úgy gondolom, hogy egy nőnek szüksége van a keresztény nevelésre. A középiskolát életünk legingadozóbb éveiben választjuk, és a legjobb, amit választani tudunk, az a keresztény nevelés. Egyetemista korunkig lesz elég időnk eldönteni, mit szeretnénk tanulni, mivel szeretnénk foglalkozni életünkben, a kamaszkorban viszont a keresztény nevelést tartom a legfontosabbnak és a legértékesebbnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..