home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ünnepelt Torda
Kónya-Kovács Otília
2022.05.19.
LXXVII. évf. 20. szám
Ünnepelt Torda

A búcsú alkalmával nemcsak megduplázódik, hanem meg is sokszorozódik Torda lakosságának a száma, hiszen ez az alkalom visszavonzza a faluba az elszármazottakat, a rokonokat.

Dobai János polgármester megerősítette, a templombúcsú, mely egyúttal falunap is, a legnagyobb ünnepe Tordának. Ilyenkor nagyon ügyelnek arra, hogy minden előkészület megtörténjen, és a település minél szebb színben mutassa magát. Teszik ezt annak ellenére, hogy fogyatkoznak, viszont ilyenkor összefog a közösség apraja-nagyja, mindenki segít, hogy a rendezvények sikeresek legyenek.

— Ez az az ünnep, amikor hazajönnek az elszármazottak, és itt vannak velünk a rokonok, az ismerősök, a testvértelepülések képviselői, de a programokra nagyon sokan érkeznek a környező falvakból is. Számunkra ez nagy öröm, hiszen akkor van értelme bármit is rendezni, ha van iránta érdeklődés. Magyarországról, Balástyáról, Romániából, Újszentesről, Vajdaságból, Pacsérról és Bácsfeketehegyről látogattak el hozzánk a testvértelepüléseink küldöttségei, valamint üdvözölhettük a köztársasági és a tartományi képviselőket, tisztségviselőket, Begaszentgyörgy Község, a Magyar Nemzeti Tanács tagjait. Ez számunkra nagy megtiszteltetés, hiszen ők is tudják, mennyire fontos a lakosságnak, hogy akik támogatnak, segítenek bennünket, azok is velünk ünnepeljenek — hangsúlyozta Dobai János.

Az ünnepi szentmise után, melyet Mellár József atya celebrált, közreműködve a többi jelen lévő pappal, Masa Tamás tordai plébánossal, Elias Ohoiledwarin atyával és Tapolcsányi Emánuel atyával, a jelenlévők elsőként Torda újratelepítésének emlékkeresztjénél, a templom előtt koszorúztak, majd a II. világháborús emlékműnél és az I. világháborús emléktáblánál rótták le kegyeletüket. Koszorú került még Torda jeles szülöttei, Fejes István amatőr festő, dr. Berényi János növénynemesítő, egyetemi tanár és Dobai József helytörténész emléktáblájára is.

A templombúcsú kapcsán Masa Tamás plébános elmondta, Nepomuki Szent János a templomnak és az egész faluközösségnek a védőszentje, hiszen őt választották az ősök követendő példaképnek. 

— Nepomuki Szent János alakja, személyisége új lendületet akar adni az itt élőknek és minden kereszténynek, hiszen ő a gyónási titoknak a vértanúja, aki a titoktartásban, az igazságosságban és az egyház iránti szeretetében magaslik ki. Mindannyiunkat arra tanít, hogy szeressük Krisztus igazságát, az evangéliumban megfogalmazott igazságot, és az emberi kapcsolatainkban is legyünk mindig igazságosak, igazmondóak, ha pedig titkot tartunk, akkor őrizzük meg — mutatott rá Masa atya. 

Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke is eljött az ünnepségre. Mint mondta, már gyermekkorában megszokta, hogy május közepén a környékről mindenki a tordai búcsún van. A szentmihályiak, muzslyaiak, udvarnokiak, azaz a környékbeli magyar településekről a fiatalok és az idősebbek is főleg a vasárnapot szokták Tordán tölteni, az utóbbi néhány évben pedig a rendezvények miatt a szombat délutánt és estét is. A vendégek száma bizonyítja, a falu lakossága mennyit dolgozott azon, hogy a rendezvény jól sikerüljön.

A romániai Újszentesről két és fél év után most jöhettek először a testvértelepülés képviselői. Bálint József egy kissé elérzékenyülten mondta, nagyon jólesik nekik újra Tordán lenni, mert „összenőtt” a két közösség. Örülnek, hogy ismét találkozhattak a barátokkal, beszélgethetnek, szórakozhatnak, és abban reménykednek, hogy most már zökkenőmentesen folytathatják a megkezdett együttműködést.

— Újszentesről 16 személy, a szépkorúak csapata látogatott el Tordára. Reméljük, hogy a közeljövőben is újabbnál újabb műsorszámokkal érkezünk, de a legnagyobb dolog, amit ide szeretünk hozni, az a szeretetünk — emelte ki az újszentesi vendég.

Az eseményen horgászversenyt is tartottak. Ezúttal csak pontyokat foghattak ki a halastóból a szép számban benevezett versenyzők. Ebben a megmérettetésben a helybeli Kocsis Róbert horgász bizonyult a legeredményesebbnek.

A délutáni órákban 37 csapat csirkepaprikást főzött. A tordai sportközpontban a vendégeket délután Palatinus Ervin és zenésztársai szórakoztatták, majd estefelé a tehetséges udvarnoki fiatal, Gúth Emília énekes mutatkozott be.

A szombat estét szegedi tűzzsonglőrök is gazdagították, akiket első ízben csodálhattak meg a jelenlévők. A nagykoncerten a magyarországi Lóci játszik zenekar lépett színpadra. Az együttes frontemberének is vannak tordai gyökerei, hiszen nagyszülei éltek a településen. A koncert után tűzijáték volt, mely már ugyancsak hagyománynak számít.

A vasárnapi búcsú a családi összejövetelek, a vendégvárás, a finom ebédek, vacsorák napja, de délután nagyon sokan sétálnak ki a kirakodóvásárra is, hogy találkozzanak és néhány szót váltsanak a rég látott ismerősökkel.

Barna Nóra és a Kónya-Kovács Otília felvételei  

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..