home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Ünnepelt Bácsgyulavalva
(tv.)
2008.09.03.
LXIII. évf. 36. szám
Ünnepelt Bácsgyulavalva

A legkisebbek is kipróbálták magukatA bácsgyulafalvaiak nincsenek megbékélve településük régi-új elnevezésével, többen a korábbit, a Telecska helységnevet használják -- de hiszen a legidősebbek közül is csak kevesen emlékeznek még rá, hogy falujukat valamikor Gyulafalvának hívták. A települ...

A legkisebbek is kipróbálták magukat

A bácsgyulafalvaiak nincsenek megbékélve településük régi-új elnevezésével, többen a korábbit, a Telecska helységnevet használják -- de hiszen a legidősebbek közül is csak kevesen emlékeznek még rá, hogy falujukat valamikor Gyulafalvának hívták. A település 1922-ben kapta a Telecska nevet, és csak a XXI. században állították vissza a régi elnevezését. Az idén a lakói kettős jubileumot ünnepeltek: településük 125. és a Magyarok Nagyasszonyáról elnevezett plébániatemplom felszentelésének a 110. évfordulóját. A falu központjában, a téren magaslik a templom, melyet most állványok vesznek körül, nagyban folyik ugyanis a helyreállítása. Hogy a felújítását elvégezhessék, civil szervezetet hoztak létre, Forrás Alap néven, mely alapítvány aztán pályázati úton pénzről gondoskodott az építkezés költségeinek a fedezésére. A hívek adományaiból, tartományi és önkormányzati segítséggel a templom új keresztet kapott, és új villámhárító is került rá, az óráit megjavították, befestették a homlokzatát, és a tornyot is felújították. Az állványokra még szükség van, de remélik, október második vasárnapjáig, a búcsú napjáig lebonthatják őket.
A hagyományokhoz híven az idén is megünnepelték a bácsgyulafalviak a falunapot. Augusztus 22-én és 23-án gazdag programmal várták az évfordulóra összegyűlő vendégeket. A kétnapos ünnepséget a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a helyi közösség szervezte. Pénteken a délelőtti órákban kispályás labdarúgótornával kezdődött az ünnepség, délután pedig a Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomban hálaadó szentmisére gyűlt az ünneplők tömege, utána pedig a helybeli Kis Ferenc Általános Iskola tornatermében a Pünkösdi Rózsa kézimunkacsoport kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. Este a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben gazdag műsorral egybekötött ünnepi megemlékezést tartottak. Szombaton fiákeres-zenés felvonulás hívta fel a falubeliek figyelmét: tart még az ünnepség. Ezalatt a falu főterén felállított egészségügyi sátorban ingyenes vércukorszint- és vérnyomásmérést tartottak. Lábadi Kornélia, a bácsgyulafalvi egészségház nővére elmondta, hogy bizony nagyon sokan felkeresték a sátorbeli ideiglenes rendelőt. Kora délután budapesti hagyományápolók harcászati bemutatatót tartottak, és a fiatalok kipróbálhatták a különféle harceszközöket. Délután 4 órakor már csaknem 40 bogrács alatt égett a tűz, és hamarosan már javában rotyogott is bennük a paprikás. A művelődési műsorban felléptek a helyi általános iskola növendékei, a tápéi Hagyományőrző Egyesület tagjai, Kabók Lívia énekelt, valamint Égető Éva, a Petőfi Sándor ME elnöke a jubileum alkalmából meghirdetett rajz- és irodalmi pályázat nyerteseinek átadta a könyvjutalmakat. Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület bemutató gyakorlatot tartott, utána pedig kezdetét vette az ünnepség legnagyobb érdeklődéssel várt mozzanata: a tűzoltókamion-húzó verseny. A nap vége felé, amikor a bográcsban a gulyás vagy a paprikás már megfőtt, hirtelen beborult az ég, nagy szél kerekedett, dörgött és villámlott, majd szakadni kezdett az eső. Volt, aki sebtében összepakolt, és hazavitte a még rotyogó paprikást, hogy otthon folytatódhasson az ünneplés, de akadtak olyanok is, akik a művelődési otthon nagytermében fogyasztották el a vacsorát. A vihar miatt áramszünet is bekövetkezett, ezért kis ideig gyertyafény mellett ünnepeltek a bácsgyulafalviak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..