home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ünnepeljük iskolánknak napját…
Bacsik Lőrinc Natália
2023.03.29.
LXXVIII. évf. 13. szám
Ünnepeljük iskolánknak napját…

Magyarcsernyén immár 225 éve folyik az oktatás. A faluban 1798-ban nyílt meg az első iskola, mely ideiglenesen a mai tűzoltóotthon udvarában álló, akkori lakóházban működött. A falu 1984-ben modern iskolaépülettel gazdagodott.

Az intézményt 1965 óta hívják Petőfi Sándor Általános Iskolának. A szomszédos településen, Tóbán van a kihelyezett tagozata, ahova a magyar és a szerb ajkú alsósok járnak, és szintén Petőfi Sándor nevét viseli.

Az idei iskolanapi műsorra szinte zsúfolásig megtelt a színházterem. A színvonalas, tartalmas előadással a résztvevők méltó emléket állítottak az iskola névadójának, Petőfi Sándornak. Az est folyamán több olyan Petőfi-költemény is elhangzott, amely gyermekkorunktól fogva velünk és mondhatjuk azt is, hogy bennünk él. Hiszen olvasgatjuk, szavaljuk a nagy költő verseit, s egy-egy sor örökre berögződik. Érzékeny lelke mellett bátor volt, harcolt a magyarság jobb helyzetéért, a szabadságért. Személyisége, jelleme mindenki számára példaértékű, követendő volt a múltban, és reméljük, a jövőben is az lesz.

A műsor nyitányaként elhangzott az iskola himnusza, az Ünnepeljük iskolánknak napját a diákok előadásában. A magyarcsernyei óvodások vidám, közkedvelt gyermekjátékokkal érkeztek az ünnepségre. A tóbai óvodások és alsós tanulók közös fellépésükön népi gyermekjátékokat mutattak be. A harmadikosok négy verset mondtak el, melyeket Petőfi Sándor írt.

A program ugyancsak Petőfi-összeállítással folytatódott, melyben felléptek az első és a negyedik osztályosok. A két citeracsoport a Szólj, síp, szólj! vetélkedőre készül, ebből hallhattak most egy kis ízelítőt a megjelentek. A másodikosok egyedi módon mutattak be két Petőfi-verset. Közülük többen is részt vettek a március 9-én Muzslyán megtartott szavalóversenyen, melyen Bottyán Viola első helyezett lett. Dimitrijević Stefan hatodikos tanuló szavalata is elhangzott, mely a Petőfi a Szívünkben elnevezésű versmondó versenyen második helyezést érdemelt ki. Petőfi Sándor ismert elbeszélő költeményéből, a János vitézből egy részletet adott elő néhány felsős tanuló, majd nemzeti ünnepünkről, a március 15-ei eseményekről, történésekről mutattak be egy kis összeállítást. A szerb nyelvű tagozat énekkel színezte az összeállítást. Végezetül az alsós tanulók régi népi csúfolódókat és gyermekjátékokat elevenítettek fel.

Legutóbb öt évvel ezelőtt sikerült ily módon megünnepelni az iskola napját. A gyerekek izgatottan, de boldogan léptek a színpadra, a nézők pedig egy szép műsort követhettek végig, melyben volt szavalat, tánc, zene és egy kis magyar történelem is.

Az előadás után az iskola jelenlegi dolgozói, valamint a nyugdíjas kollégák, illetve az iskolaszék tagjai közös vacsorán vettek részt az iskola épületében. A társalgás folyamán elhangzott sok régi történet, melyre mindenkinek jó volt visszaemlékezni.

Fényképezte: Kónya Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..