home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Ünnepel az egyházközség is
MARTON Ilona (Ittabéi Újság)
2006.08.30.
LXI. évf. 35. szám
Ünnepel az egyházközség is

- SZABÓ Attila felvételeA magyarittabéi egyházközség ebben az évben ünnepli a templom fennállásának 140. évfordulóját, valamint a falu letelepedésének 220. évi jubileumát. 1876-ban Magyarországról, Békés megyéből, annak több településéből indult el a lakosság jobb megélhetést remélve egy új...

- SZABÓ Attila felvétele

A magyarittabéi egyházközség ebben az évben ünnepli a templom fennállásának 140. évfordulóját, valamint a falu letelepedésének 220. évi jubileumát. 1876-ban Magyarországról, Békés megyéből, annak több településéből indult el a lakosság jobb megélhetést remélve egy új otthon keresésére.
A letelepedésre vonatkozó feljegyzés az első anyakönyv, a Matricula lapjain található ezzel a dátummal: 1786. április 11. E feljegyzésben található a földet birtokló Kiss Izsák földesúr és a letelepedők között kötött szerződés másolata. Ebből a forrásból merítette ismeretanyagát a toronygömbben található egyik irat, amely érdekes mondanivalójával toldja meg a falu történetét: ,,Magyar Ittebe Békés megyéből Békés városából jött Dési András több onnan való társaival Coloniját keresvén, mígnem ezen Domíniumnak akkori Ttes urához Kiss Izsák úrhoz jöttek. Kivel is az 1786-dik esztendőben szerződésre léptek, mely szerződés egyházunk anyakönyve első kötetében olvasható.”
Az első istentiszteletek eleinte a lelkészlak udvarán, más feljegyzése szerint ,,T. Prédikátor háza előtt” tartattak. Azután mintegy három évig az istentiszteleteket az iskolában tartották. Majd nádból és fából építtetett egy imaház, amelybe 1790. február 28-án kezdődött az első istentisztelet. Mivelhogy ezt az imaházat a szél ledöntötte, 1795-ben földből verettek egy másik templomot, majd ezt az imaházat-templomot 1861-ben elbontották, azzal, hogy egy nagyobb és díszesebb templomot építenek téglából.
Az építés 1861. augusztus 26-án megkezdetett, és ez évben a falak mintegy 8 lábnyira emelkedtek. 1862-ben feltétetett a tető, a torony a haranglábak helyéig magasodott. 1863-ban a bolthajtása elkészült, a vakolat kívülről egészen, és belül kevés híján befejeztetett, a torony a bádogtető alá jött. S annak, hogy a szerződés értelmében a templom ez évben egészen el nem készülhetett, az volt az oka, hogy az ez évi rendkívüli szárazság következtében a gyülekezet az építész úr iránti kötelezettségének eleget tenni nem bírt. Az 1864. bő esztendő sem segített a népen, el volt adósodva, adóhátralékkal terhelve, és a gabona ára ez idő tájban hallatlan olcsó, erre következett újra az igen szűk termésű 1865. év, mindemellett is olcsó gabonaárral. Mígnem a középtermésűnek nevezhető 1866. esztendőben a termények magas ára lehetővé tette templomunk építése befejezését. A toronygömb feltétetett 1866. december 22-én délelőtt kevéssel 12 óra előtt. A felavatási istentisztelet 1866. december 23-án volt.
A templomunk 744 ülőhelyes, 105 éves 12 regiszteres temesvári orgonával és egy majdnem százéves toronyórával. Egypárszor felújításra szorult, de hála az Úrnak, mindig voltak áldozatkész hívek, ha ma is a templom régi pátoszában és tekintélyt parancsoló, de leginkább Istenünk megtartó kegyelmében tudjunk gyönyörködni. Először 1912-ből tudunk felújításról. Majd 1939-ben újíttatott fel ismét a toronytető cserélésével. 2001-ben visszakerült az eredeti, román stílusban épült toronytető, új faszerkezettel, rézbádog borítással. A toronygömb a csillaggal, valamint a két díszkehely pedig szintén rézbádoggal lett felújítva, valamint bearanyozva.
A templomtoronyban három harang hívogatja az ittabéi népet a vasárnapi és az ünnepnapi istentiszteletekre, valamint szomorúan hirdeti a haláleseteket, és mindennap, reggel, délben és este jelzi az idő múlását.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..