home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Ünnepel Zenta
Tóth Lívia
2023.09.10.
LXXVIII. évf. 36. szám
Ünnepel Zenta

Szeptember 6-án kezdődött és a községi képviselő-testület szeptember 11-ei díszülésével fejeződik be a Zenta város napja alkalmából életre hívott rendezvénysorozat. A színes események között minden korosztály megtalálhatja a neki tetsző programot.

Az ünnepváró összeállítás Csernik Attila képzőművész és a Szebeni Műhely Fotográfiai Alkotóközösség kiállításának a megnyitójával, valamint kóruszenei esttel kezdődött.

Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete az idén is érdekes utcakiállítást kínál az érdeklődőknek. A pannókon Tari László helytörténész összeállításában a következő jubileumi történések elevenednek meg: a zentai kórház 190 éve, a 170 éves a zentai postahivatal, a 120 éves Zentai Teniszklub és az ugyanennyi idős színházterem, a 60 éves a zentai tiszai közúti és vasúti híd. Czegledi Rudolf, Zenta Község polgármestere a megnyitón kiemelte, a kezdeményezésnek köszönhetően a zentaiak sokkal jobban megismerhetik a városuk történetét, ugyanakkor az ide érkezők érdeklődését is felkelti.

Szeptember 8-án és 9-én a rendezvények a sportcsarnok előtt felállított nagyszínpadon és a környékén zajlottak.

Városnapi hagyomány, hogy ilyenkor bemutatkoznak Zenta község hagyományőrző csoportjai, valamint mazsorettek, táncklubok gazdagítják a színes kavalkádot. Idén felléptek a helyi Stevan Mokranjac Alapfokú Zeneiskola növendékei, valamint közös koncertet adott Zenta Város Fúvószenekara és a Paksi Ifjúsági Fúvószenekar.

A felsoroltak mellett voltak sporttalálkozók, mindkét napon kézműves vásár és gyermekprogramok várták az érdeklődőket, például a rögzített hőlégballon is, mellyel a legkisebbek megtapasztalhatták a repülés élményét. A tóthfalui Almás-Vasderes Hagyományápoló Egyesület tagjainak segítségével, a lovaglás szépségeit tapasztalhatták meg kicsik és nagyok egyaránt.

Az esti koncertek sorába tartozott Tijana Dapčević énekesnő, a 3+2 együttes és Pápai Joci fellépése.

A programból a közkedvelt és látványos városnapi tűzijáték sem maradhatott ki, amely ezúttal is a JT International Rt. ajándéka volt a zentai polgároknak.

Idén a városnapi rendezvénysorozat része volt a ZentArt és a paksi Művészetekért Egyesület szervezésében zajló könnyűzenei tehetségkutató verseny vajdasági elődöntője. Az esemény az Öröm a zene! Tehetséggondozó program része volt, a budapesti döntő győztese pedig elnyeri az NKA Hangfoglaló Program induló előadókat támogató pályázati támogatását. A megmérettetésre nyolc vajdasági és 2 magyarországi zenekar, illetve előadó jelentkezett. A rangos szakmai zsűri döntése alapján az első helyezést az óbecsei The Teacher & The Revolutioners zenekar érdemelte ki, és így ők képviselhetik Vajdaságot az országos döntőn.

Az első helyezett zenekar a zsűri két tagjával (Horváth Zsolt felvétele)

Zentán 2021-ben leplezték le a lengyel hazafiak emlékművét, a Zenta felett 1944. szeptember 11-én lelőtt szövetséges repülőgép lengyel pilótáinak emlékhelyét, akik légi küldetésben vettek részt, segélyt szállítottak a megszállt Varsó felkelőinek.

A kegyeletes főhajtáson Geza Poljak, a Lengyel Nemzeti Tanács elnöke szólt az egybegyűltekhez, és név szerint említette meg a hősi halált halt lengyel pilótákat.

Az emlékhelynél koszorúzott Rafał Paweł Perl, Lengyelország belgrádi nagykövetségének vezetője a munkatársaival, a Lengyel Nemzeti Tanács nevében Geza Poljak elnök és Paulina Maluckov titkár, a zentai önkormányzat képviseletében Czegledi Rudolf polgármester és Dragan Todorović alpolgármester. A tisztelet virágait elhelyezték még a tiszaszentmiklósi Bánáti Lengyelek (Banatski Poljaci) egyesület, a VMSZ zentai községi szervezete és az Együtt a jobb Zentáért polgárok csoportjának képviselői, míg Zenta egyik testvértelepülése, Tiszafüred küldöttsége korábban koszorúzott.  

Szeptember 10-én a zentai csata 326. évfordulója alkalmából gyászmisét tartottak a Szent Mihály arkangyal templomban, kamarazenei hangverseny volt a kiszsinagógában.

Szeptember 11-én, a Tisza-parti emlékhelyen megkongatják az emlékharangot és megkoszorúzzák a zentai csata emlékművét. A községi képviselő-testület városnapi díszülésén átadják a város legrangosabb kitüntetéseit. Idén a Pro Urbe életműdíjat Recskó Béla festő- és fafaragó művész, a Pro Urbe díjat Mellik Zoltán, a Zentai Asztalitenisz Klub edzője, a Juventus Pro Urbe díjat Miklós Miklós veheti át.

Délután megkoszorúzzák a város jeles szülötte, Szeli István akadémikus mellszobrát a Zentai Gimnázium előcsarnokában, majd az ünnepi események zárásaként hálaadó szentmise lesz a Kis Szent Teréz templomban.  

A rendezvénysorozat kiemelt támogatója volt Zenta Község Önkormányzata, a JT International Rt. Zenta, a Pannon RTV, a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság.

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..