home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ünnepekre hangolódva
Fehér Márta
2019.12.22.
LXXIV. évf. 51. szám
Ünnepekre hangolódva

Idegölő várakozás nélkül — Törvény és gyakorlat, körvonalazódó megoldások — Vonattal utazna? Nézze meg az új menetrendet!

Idegölő várakozás nélkül

Egyszerűsítik a határ- és vámellenőrzést a szerb—magyar határon az ünnepi időszakban. Az autósok egészen január 15-éig gyorsabban juthatnak át. Erről a múlt hét második felében egyezett meg a Horgos—Röszke határátkelőhelyen a szerb és a magyar fél. A találkozóról kiadott közlemény szerint a két ország belügyminisztériumának korábbi megállapodása értelmében egyszerűsödik a határellenőrzés az ünnepi időszakban, a hatékony munka érdekében pedig a vám- és pénzügyőrségi ellenőrzés egyszerűsítésére is szükség van. A vámvizsgálatot a lehető legnagyobb mértékben, de még a törvényes keretek között egyszerűsítik az említett időszakban, hogy gyorsabbá tegyék az átkelést — ígérték. A felek abban is egyetértettek, hogy a várakozási idő csökkentésének hosszú távú megoldását újabb sávok megnyitása hozhatná el, a romlandó árut szállító vagy üresen közlekedő kamionok átkelését pedig fel kellene gyorsítani. A karácsonyi ünnepi időszakban egy nap alatt akár több mint 100 000-en is átlépik a magyar—szerb határt, így már hagyományosan jelentős torlódások alakulhatnak ki, évek óta szinte már megszokott, hogy az utazóknak akár 12 órát is várniuk kellett. Más szigorításra viszont számítani kell, hiszen a növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozza az Európai Unió december 14-étől érvényes új növényegészségügyi rendszere, így a nem uniós országból — tehát például Szerbiából — Magyarországra érkezők ezentúl csak szigorú előírások betartásával vihetnek át ültetésre szánt növényt, termést, zöldségfélét és egyéb növényi terméket, például friss fűszernövényt vagy koszorút. (Tanjug, MTI)

 

Törvény és gyakorlat, körvonalazódó megoldások

Szabadkán találkoztak a nemzeti tanácsok képviselői, az országos kisebbségi önkormányzatok koordinációs testületének ülésén Zoran Pašalić köztársasági jogvédő, valamint Ivan Bošnjak, az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium államtitkára is részt vett, a 23 nemzeti tanácsból pedig 15 képviseltette magát. A találkozón megvitatták a szerbiai nemzeti kisebbségeket érintő legjelentősebb problémákat, illetve azokat a gondokat, amelyekkel a nemzeti tanácsok szembesülnek munkájuk során, valamint megfogalmazták a terveket. Hajnal Jenő, a koordinációs testület idei elnöklőjének tisztségét betöltő Magyar Nemzeti Tanács elnöke úgy fogalmazott, hogy akármennyire is nyilvánvalóak a kezelendő kérdések, a törvényes keret rendezettnek mondható, a fennakadások a gyakorlatban, a jogszabályok alkalmazása területén merülnek fel. Az MNT elnökének értékelése szerint a legsúlyosabb gondok a hivatalos nyelv- és íráshasználat területén merülnek fel. A megbeszélésen elhangzott, hogy a köztársasági kisebbségi költségvetési alapban rendelkezésre álló összegek pályázat útján való kiosztásakor az oktatást kell előtérbe helyezni, illetve arról is megállapodtak, hogy egyeztetésre kérik fel az oktatási minisztert a nemzeti közösségek nyelvén megjelenő tankönyvek ügyében. (Szerbiai RTV)

 

Vonattal utazna? Nézze meg az új menetrendet!

Az Újvidék és Szabadka közt közlekedő vonatok, valamint a nemzetközi járatok menetideje is megváltozott a hétvégén, így indulás előtt mindenképp érdemes tájékozódni a www.polazak.rs honlapon, vagy pedig telefonon. Az új forgalmi rend a jövő év végéig marad érvényben, és a szerbiai vasúthálózatokon közlekedő több mint félezer járatot érinti. A vasúttársaság közleménye szerint 24 nemzetközi járat halad át naponta az országon, valamint 229 belföldi és helyközi vonat szállítja az utasokat. Az új menetrend nemcsak az utasszállítást érinti, 2000-nél is több tehervonattal számol, eszerint 337-tel többel, mint eddig. (Vajdasági RTV)


A nyitókép Szalai Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..