home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ünnep és jóvátétel
Tomek Viktor
2014.04.02.
LXIX. évf. 14. szám
Ünnep és jóvátétel

Elmúlt tíz év, és a valóság most az, hogy mi is leadhatjuk voksunkat a magyarországi országgyűlési választáson. Az április 6-ai szavazás olyan alkalom lesz, amikor a magyarok függetlenül attól, hogy hol élnek, végre ismét közösen dönthetnek a nemzet jövőjéről.

Még élénken emlékszem azokra az időkre, a kilencvenes évekre, amikor egyetemistaként többedmagammal ácsorogtam, várakoztam a szegedi idegenrendészet előtt. Gyakran a nyitás előtt — két órával is korábban — megjelentünk az intézmény bejáratánál azért, hogy beálljunk a sorba, és esetleg még aznap sorra is kerüljünk. Megalázó volt. Megalázó volt magyarként — pontosabban jugó magyarként, mivel minket csak így hívtak — a tanuláshoz szükséges tartózkodási engedélyért „kuncsorogni”. Megalázó volt a határátlépés is, a röszkei határátkelő az arrogáns és kötözködő vámosaival, rendőreivel, akik hivatásukból kifolyólag mindenkiben a seftelőt, a csempészt látták. Az már meg sem lepett, amikor az egyetemen az egyik évfolyamtársam megkérdezte tőlem, hogy Erdélyben hol található Szabadka. Ezen már csak mosolyogni tudtam — talán kínomban. Azután meg kellett élnünk 2004. december 5-ét is. Szomszédjaink már megteremtették a határokon átívelő nemzetegyesítést, Magyarország erre akkor nem volt hajlandó. És hogy mivel riogatták az anyaországiakat? Erre az aljasságra nem érdemes szót fecsérelni sem. Ha azokban a napokban valaki azt találta volna mondani, hogy tíz év múlva a határon túliak is szavazhatnak a magyarországi parlamenti választáson, bizonyára valamennyien hitetlenkedve néztünk volna az illetőre. Elmúlt tíz év, és a valóság most az, hogy mi is leadhatjuk voksunkat a magyarországi országgyűlési választáson. Az április 6-ai szavazás olyan alkalom lesz, amikor a magyarok függetlenül attól, hogy hol élnek, végre ismét közösen dönthetnek a nemzet jövőjéről. Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazta meg Szabadkán azt a néhány mondatot, amely talán elégtétel lehet a külhoni magyaroknak: „Április 6-a egyszerre ünnep és jóvátétel, bocsánatkérés honfitársainktól, akiket elszakított, szétszórt a történelem, és megbántott az anyaország.” A Nemzeti Választási Iroda 194 903 külhoni magyar választópolgárt vett fel a központi névjegyzékbe. A voksolás végeredményét ez a csaknem 200 000 szavazó minden bizonnyal nem befolyásolja majd, de azt gondolom, hogy ez esetben nem a matematika a lényeg. A lényeget talán nagyapáink, dédapáink tudnák autentikusan megfogalmazni, azok, akik sok esetben a vérüket áldozták a hazáért, a magyar honért.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..