home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Ünnep a szórványközösségekért
MTVA
2015.11.12.
LXX. évf. 45. szám
Ünnep a szórványközösségekért

A közmédia tematikus napja november 15-én — November 15-éről, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének és egyben halálának napjáról 2015-től — a magyar parlament döntése értelmében — A Magyar Szórvány Napjaként emlékezünk meg. Vasárnap a közmédia méltó módon állítja fókuszba csatornáin a szórvány magyarság sorsát.

A közszolgálati csatornák november 15-én, vasárnap egész napos tematikus műsorfolyammal hívják fel a figyelmet a szórvány magyarság életére, lehetőségeire és helyzetére. Az M1, a Duna, a Duna World csatornákon, valamint a Kossuth Rádió műsoraiban és a www.mediaklikk.hu oldalon is a szórványban élő magyarságé lesz a főszerep. A műsorkészítőket mindvégig az vezérelte, hogy minél több információt osszanak meg a tömbmagyarságról leszakadó közösségekről; azokról az emberekről, akik fizikailag és lelkileg is elszigetelve élnek nemzettársaiktól, mégis hűen őrzik identitásukat.



A Szórvány Nap példás összefogással valósulhat meg: a téma szakavatott szakértői — hét külhoni régió több tucat határon túli tudósítója — közel egy hónapon keresztül készítette el az anyagokat. A közel száz riport, s a negyven településről elkészített kisfilm az ő keze munkájukat dicsérik.  A húsz mini-portréban megszólalnak azok az emberek is, akik a szórvány területeken legtöbbet teszik a magyarság fennmaradásáért.

A tematikus műsorhoz közéleti szereplők is csatlakoztak, akik nem csupán azt vállalták, hogy elutaznak a külhoni régiókba, de valamilyen módon mindannyian segítséget is nyújtottak a szórványban élőknek. Rátonyi Kriszta, a Petőfi Tv műsorvezetője Csángóföldre látogatott, Rusz Milán és Benkő Péter színművészek egy különleges, Jávor Pál életét bemutató darabot visznek a Szerémségbe, Vadkerti Imre előadóművész pedig egy felvidéki iskola életébe hoz szívmelengető fordulatot. A budapesti stúdióban Borbás Marcsi, a közmédia „Gasztroangyala” és Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója műsorvezetőként mutatkoznak be.



A riporterek exkluzív tartalmakkal várják azokat is, akik nem csupán a képernyőn, de az interneten szörfözve is kíváncsiak a jeles napra. A www.mediaklikk.hu oldalon amellett, hogy élőben követhetik a televíziós közvetítést és az adásból kimaradt kisfilmeket, A Magyar Szórvány Napján szerepet vállaló közéleti szereplők gondolatait is megismerhetik.

A Magyar Szórvány Napjához Ön is csatlakozhat. Nézőinket arra buzdítjuk, hogy november 15-ig küldjék el nekünk a hethatar@mtva.hu email címre azokat a fényképeiket, videóikat, amiket a külhonban szórvány területeken készítettek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..