home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ülj fel a traktoromra, kis angyalom!
Szerda Zsófi
2020.08.23.
LXXV. évf. 34. szám
Ülj fel a traktoromra, kis angyalom!

Aki kedveli a régi dolgokat, szeret utazni, különösen az időben visszafelé, annak tökéletes választás a beodrai Žeravica Múzeum. Jómagam is a fenti kategóriába tartozom, imádok kutatni régi fotók között, hátha rábukkanok valami kincsre, egy régi levélre, melyből titkokra lehet fényt deríteni, s a régi tárgyakat sem dobom ki, rézmozsár és kávédaráló díszeleg a konyha polcán, és ha tehetném, akkor biztosan beszereznék néhány oldtimer autót, régi gépet is. A beodrai múzeumba csöppenve egészen elámultam. Ott volt a kocsim, a motorom és a traktorom is. 

Hol van Beodra? Törökbecsétől nem messze. Tehát ha, mondjuk, az aracsi pusztatemplomot látogatjuk meg éppen, vagy a Sóskopót, akkor irány Beodra, ahol a híres Karátsonyi-kastély mellett várnak bennünket a régi traktorok, autók, használati eszközök. A Žeravica Múzeum (tessék megkapaszkodni) Európa egyik legnagyobb ipari-technikai múzeuma. Leparkolunk a bejárat előtt, sehol egy lélek. Egy picit aggódunk is, hogy jó helyen járunk-e, viszont az udvar, tele régi masinával, meggyőz bennünket. Belépőt nem kellett fizetni, nem fogad bennünket pénztáros néni, sem teremőr. Nem is nagyon lehetne elmozdítani ezeket a régi gépeket.

A múzeum Čedomir Žeravica tulajdona, aki apja nyomdokait követve őrzi a történelem néhány darabkáját. Szórólapokról olvassuk, hogy Milivoj Žeravica az 1970-es évek közepén nézegette a régi fényképeket, és egy 1939-beli fotón felismerte saját magát még kicsi gyermekként, ahogy csücsül egy Fordson 10-20 HP traktoron, mely még 1924-ből való. Akkoriban nem volt gyakori a traktor egy faluban, így ritkaságszámba ment, a falubeliek csodájára jártak édesapja, Milorad masinájának. Évekkel később, a konfiszkációs időben a traktort elvették a családtól. Miközben Milivoj barátunk nosztalgiázgatott, eldöntötte, ha törik, ha szakad, ő bizony beszerez egy ilyen traktort. Elkezdett hát kutatni, s kiderítette, hogy Kragujevac környékén van egy ilyen gyártmány. Azonnal elindult ellenőrizni a dolgot, és nemcsak ezt a traktort, hanem még sokkal többet is talált ebből az időből. Nem tudta azonban megvenni, hiszen már lefoglalózta őket egy külföldi vásárló. Itt döntötte azonban el, hogy bejárja a környéket, és felvásárol minden olyan régi traktort, amelyet talál, hogy itt maradjanak, a mi vidékünkön, ahol a munkájukat végezték. Hát ilyen romantikusan indult el ennek a (nem is olyan kicsi) múzeumnak a története.

A néhány traktorból sokkal több lett, egy fészerben várták, hogy a közönség előtt is megmutatkozhassanak. Eközben Milivoj kibővítette a gyűjtése kategóriáját, gazdasági gépeket is elkezdett beszerezni. Amikor megvolt a kellő mennyiségű gép, megnyitott a múzeum. Ekkor 1991-et írtunk, az épület pedig, ahol a gépek sorakoznak, külön erre a célra készült. Az alsó szintet csaknem teljes egészében elfoglalják a traktorok s az egyéb gépek. Morzsolók, darálók, cséplőgépek, gőzgépek, motoros ekék, kombájnalkatrészek láthatóak szép katonás sorba rakva egymás mellett. A terem másik felét oldtimer autók és motorok foglalják el, a kiállítás rendezője arra is nagyon odafigyelt, hogy minél élethűbb legyen minden: a Trabantban régi plüssmackó várja az ülésen, hogy tulajdonosai a tengerre induljanak, a Fićo pedig egy régi benzinkút mellett álldogál éhesen, reménykedve, hátha valaki feltölti a tartályát. De csak egy mintha benzinkutas volnék fotó erejéig állnak mellé a látogatók.

A falakon régi rádiók, a plafonról babakocsik és kerékpárok lógnak, a polcokon televíziók és írógépek sorakoznak, egy halottaskocsi áll a sarokban, a falakon régi mesterségekhez tartozó eszközök, szerszámok. Az emeletre érve is tematizálva vannak a kiállított tárgyak, egy régi iskolát látunk padokkal, könyvekkel, mellette egy aprócska gyermekkerékpár, kosárban babák pislognak, a palatábla előtt krétás doboz. Aztán órák, vázák, csipketerítő, akár egy túlzsúfolt nappali. Átsétálunk a fényképészhez, itt emlékezik a mozigép is a szebb napokra, amikor még westernfilmeket pörgetett a motorja. Egy jellegzetes vajdasági kávéház belseje következik, az asztalon magyar kártya. A kiállítás utolsó állomása a zeneszoba hangszerekkel, lemezekkel, gramofonokkal. Kaotikusnak tűnő zsúfoltságot érezhet a látogató, ha viszont jobban megvizsgáljuk, katonás rend uralkodik a káoszban. Néha azt érzem, egy óriási antikváriumba csöppentem, aztán rá kell jönnöm, hogy mégsem. Ez egy múzeum, benne pedig a vajdasági emberek múltjának jó nagy szeletei.

Hogy számokban is beszéljünk: a gyűjtemény, melyet Čedomir világszínvonalúra emelt, jelenleg 3000 négyzetméter alapterületet foglal el, több mint 160 traktor, 10 gőzgép, 40 katonai és civil oldtimer autó, 40 motorkerékpár, 40 régi mesterség gépe, 50 motor, rádiógyűjtemény, tévék, fényképezőgépek és még néhány ezer szerszám tekinthető meg. A gyűjtemény központi szereplői a Hart-Parr 15-30A traktor 1920-ból, mely működőképes, valamint a Ruston Proctor&Co. gőzgép 1884-ből. Minden exponátumot bejegyeztek, és a legtöbbjének gyári dokumentációja is van, mely a múzeum könyvtárában található. A www.muzejzeravica.org honlapon rendszeresen feltüntetik az új kiállítási elemeket, a nem üzemképes tárgyakat pedig folyamatosan javítják.

Aki kíváncsi, hogyan működnek ezek a régi gépek, hogyan kell használni a letűnt korok szerszámait, az szeptember második szombatján látogasson el a múzeumba, hagyományosan ugyanis ekkor rendezik meg a Zalazak u svitanju (Leáldozás hajnalban) című bemutatót. Ezen a napon az egész évben pihenő gépek és szerszámok életre kelnek, felberregnek, felpöfékelik torkukból a több hónapos koszt, megmutatják a fiataloknak, hogy látjátok, régen ez így működött, így éltek nagy- és dédszüleitek.

A múzeumon belül van egy állandó kiállítás is, a kétszeres titkos ügynök Duško Popov emlékére a II. világháborúból, akiből Ian Fleming megalkotta James Bond figuráját. Duško családja Beodráról származott. Nagyapja, Omer Popov 1892-ben felépítette azt a házat, amelyben 1919-ig élt a család, ma ez a Žeravica család tulajdona.

Hát mára ennyi a meséből. Akit érdekel, pattanjon autóba, s utazzon el Beodrára, nézzen be Žeravicáékhoz. Én mondom, megéri!


Még több kép!▼ 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..