home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ülésezett az Európai Határ menti Régiók Szövetsége
2022.09.30.
LXXVII. évf. 39. szám
Ülésezett az Európai Határ menti Régiók Szövetsége

Újvidéken, a Tartományi Képviselőházban tartotta meg éves közgyűlését az Európai Határ menti Régiók Szövetsége, melyen részt vett Pásztor István, a képviselőház elnöke is.

A konferencia témája egyaránt rendkívül fontos a Szerb Köztársaság és Vajdaság számára, mert hazánk 184 községéből 54 a határ mentén található, 32-ben pedig jelentős számú kisebbségi közösség él – mutatott rá Pásztor István. Kiemelte, a határ menti régiók sorsa rendkívül fontos, mert régóta periférikus, a centrumtól távoli területeknek tartják őket, amelyek másodlagosak voltak a fejlesztési elképzelések és a biztonság szempontjából.

–Ez az, amit örököltünk, ezen kell túllépnünk, és a periféria helyzetét lehetőségként megtapasztalnunk. Eszközöket és módszereket kell találnunk a lemaradás megszüntetésére, hogy az ott élők érezzék, van esélyük a központhoz való kapcsolódásra. A cél, hogy ezek a települések ne maradjanak olyanok, ahol csak áthaladnak az emberek – hangsúlyozta a Tartományi Képviselőház elnöke.

Hozzátette azt is, hogy Szerbia az elmúlt két évtizedben sokat dolgozott a szomszédsági kapcsolatok javításán. Felhívta a figyelmet, fontos, hogy a szomszédos régiók érdemi és kölcsönös együttműködést alakítsanak ki, ezért nagyon jelentősek az IPA határon átnyúló pályázási lehetőségek.

–Csak Magyarország és Szerbia között 2007-től 2019-ig 71 projekt valósult meg, összesen 65 millió euró értékben. Maga az összeg nem túl nagy, de a kialakult kapcsolat, az együttműködés és a bizalom sokkal értékesebb. Azt hiszem, ez az, ami bátoríthat minket, és ez ad értelmet ennek a konferenciának. Különösen fontos, hogy ez az összejövetel a fiatalokra összpontosít, mert a politika minden erőfeszítése semmit sem ér, ha kudarcot vallunk a fiatalok szülőföldön való megtartásában.

Vajdaság Autonóm Tartomány eddig 17 ország 36 régiójával kötött különféle együttműködési megállapodásokat – emelte ki beszédében Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke.

A kétnapos tanácskozás hivatalos megnyitóján Várhelyi Olivér Az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa videóüzenetben köszöntötte a jelenlévőket.

Forrás: A Tartományi Képviselőház közleménye

Ótos András felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..