home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Újvidék ünnepén
(o. i.)
2006.02.08.
LXI. évf. 6. szám
Újvidék ünnepén

Józsa László, az MNT elnöke átadja a vajdasági magyarság hivatalos zászlaját Úri Csabának, a Petőfi Sándor MME elnökének - Szabó Attila felvétele,,Még állóhely sincs?. Nincs. Nem volt. Állóhely is alig akadt az Újvidéki Színházban január 31-én este megtartott városnapi ünnepségen, melyet...

Józsa László, az MNT elnöke átadja a vajdasági magyarság hivatalos zászlaját Úri Csabának, a Petőfi Sándor MME elnökének - Szabó Attila felvétele

,,Még állóhely sincs?. Nincs. Nem volt. Állóhely is alig akadt az Újvidéki Színházban január 31-én este megtartott városnapi ünnepségen, melyet a VMSZ szervezett. Az ünnepségen ott volt Komlós Attila, a HTMH elnöke, Papp Sándor, Magyarország belgrádi nagykövete, Varga Imre szabadkai főkonzul, Kristóf Lázár, a HTMH főosztályvezetője, dr. Márton Zoltán, Kecskemét alpolgármestere, Horváth Zoltán, Pécs alpolgármestere, a Józsa László elnök vezette MNT-küldöttség, Egeresi Sándor, a tartományi parlament alelnöke, a tartományi parlament VMSZ-frakciójának tagjai dr. Tóth Tivadar frakcióelnök vezetésével, Körmöci Károly Magyarkanizsa polgármestere, a vajdasági községek küldöttségei, az újvidéki magyar intézmények, civil szervezetek képviselői, a közélet jeles személyiségei. Üdvözlőbeszédet Bunyik Zoltán, a VMSZ alelnöke, tartományi oktatási és művelődési titkár mondott abból az alkalomból, hogy 1748. február 1-jén Mária Terézia szabad királyi várossá nyilvánította Újvidéket. Beszélt az ezt követő évszázadok viszontagságairól. A négynevű városról, arról a multikulturális közösségről, mely átvészelte 1848/49-et, 1918/19-et, 1941-et és 1944-et is, ma pedig a szerb kultúra második legerősebb városa és a vajdasági magyarság fellegvára. Felsorolta az itt székelő magyar intézményeket, civil szervezeteket, az első magyar televíziót, a lapszerkesztőségeket, mondván ,,itt székel a Magyar Szó, igaz, részlegesen'.
Alkalmi beszédében Papp Sándor Magyarország belgrádi nagykövete kitartásra és összefogásra szólította fel a város polgárait, biztosította a város magyarságát, hogy a magyar kormány szellemi és anyagi támogatással is segíti a fejlődést, s azt szeretné, ha Újvidék nyitna ablakot (majd ajtót) Európa felé. Szót kért Kecskemét és Pécs alpolgármestere, levélben üdvözölte az ünneplőket a brüsszeli Európai Parlamentből Becsey Zsolt képviselő, felolvasták Kasza Józsefnek, a VMSZ elnökének az üdvözlőlevelét. Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke beszédét követően a vajdasági magyarok hivatalos zászlaját adta ajándékba az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületnek -- a zászlót az egyesület elnöke, Úri Csaba vette át. Galambos László, a VMSZ újvidéki városi tanácsnoka történelmi visszatekintőt olvasott fel, aláhúzva: ma Vajdaságban Szabadka és Zenta után Újvidék a harmadik legnagyobb magyar város, ahol sikerült eredményeket elérni (négy évvel ezelőtt az egészségügyi középiskolában magyar tagozat nyílt, az ősszel pedig Futakon, a mezőgazdasági iskolában), de az újvidéki magyarságnak kudarcai is vannak. A város közvállalataiban tavaly alkalmazott 500 ember között csak 7 magyar van, a radikális városvezetőség pedig pecsétes írásban adja, hogy részarányos foglalkoztatásra nem köteles. A kudarcok között mégis ,,az MNT döntése a legfájóbb: a Magyar Szó elvitele. A beszédeket színvonalas művelődési műsor követte -- a közönség valamennyi fellépőnek a szereplésért vastapssal mondott köszönetet. Szabó Vilmos, a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatalának politikai államtitkára a gálaműsor utáni fogadásra érkezett meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..