home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Újszerű közösségi összekapaszkodás
Kartali Róbert
2020.03.05.
LXXV. évf. 9. szám
Újszerű közösségi összekapaszkodás

Díjátadó gálával ért véget a Vajdaságban elsőként útjára indított mentorprogram első ciklusa, melynek során 25 mentor adta át tapasztalatait 55 kezdő vállalkozónak.

A Kárpát-medencében egyedülálló programot a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Prosperitati Alapítvány és a Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesülete indította útjára. A magyar kormány — az elsőként Vajdaságban megvalósuló gazdaságfejlesztési támogatásához hasonlóan — az itt életre kelt mentorprogramot is össznemzeti szintre emeli.

A mentorprogram tavaly ősszel indult, és Vajdaság több településén a Design Terminal szakmai felügyeletével valósult meg azzal a céllal, hogy kialakuljon egy vállalkozói mentorhálózat.

A palicsi Zvonko Bogdan Borászatban megtartott gálán a legelhivatottabb mentornak járó elismerést Bunford Tivadar vehette át, a legkitartóbb mentor Ozsvár Tihamér volt, a legkitartóbb mentoráltnak járó díjat Rigó Flórián érdemelte ki, a legszorgalmasabb mentorált címet pedig Kurfis Daniella kapta. Dankó Dénes csapata (Dujmovics Krisztián, Szél László és Csonka Attila) bizonyult a legösszetartóbbnak. A Közösség Lelke Díjat pedig Borsos Csabának adták át.


A szerző felvételei

— A gazdasági és a pályázati lehetőségeknek köszönhetően több magyar fiatal, több magyar család dönt úgy, hogy visszajön a Vajdaságba, és újra bekapcsolódik akár a családi gazdaságba, vagy pedig új vállalkozásokat indít — emelte ki a gálán Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Mint mondta, ez egy olyan örömteli folyamat, amelynek köszönhetően elmondhatjuk azt, hogy itt, Vajdaságban is megéri magyarnak lenni, megéri vállalkozni, megéri — talán száz év alatt most először — a magyarságot így is vállalni, hiszen lehetőség van kihasználni a szerb pályázati rendszert, az uniós lehetőséget, emellett pedig a Prosperitati Alapítványon keresztül a magyar kormány pályázati lehetőségeit is. Ez egy olyan vissza nem térő pillanat a nemzet történetében, amelyet meg kell ragadni annak érdekében, hogy gazdaságilag is újra meg tudjunk erősödni.

— A nemzetpolitikában egyfajta paradigmaváltás állt be, ami nemcsak szemléletet, hanem eszközrendszerbeli eltérést is jelent az előző időszakhoz képest — emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint az utóbbi tíz évben teremtődött meg annak a lehetősége, hogy az erőteljes identitásépítésen túlmenően az egzisztenciális kérdésekkel is foglalkozni tudjanak. Mint mondta, a gazdaságfejlesztési programnak köszönhetően létrejött egy újfajta közösségi hangulat, megtanultunk újra bízni önmagunkban. — A mentorprogram egy olyan közösségi összekapaszkodást jelent, ami teljesen újszerű. Azok, akik tapasztalatot és tudást szereztek a saját vállalkozásuk építése ideje alatt, azt önzetlenül odaadják másoknak. Ez a félév bizonyította újfent, hogy a vajdasági magyar közösség életerős, amely egy talpraesett, előrenéző, felkészült, nagyvonalú vállalkozói réteggel rendelkezik — tette hozzá Pásztor.

A programban olyan nagyvállalkozók vettek részt mentorként, akik sikerrel pályáztak a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának támogatásaira. A program résztvevői pedig olyan kezdő, fejlődő vállalkozók voltak, akik szintén a gazdaságfejlesztési program kedvezményezettjei vagy a Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesületének tagjai. A kezdő vállalkozók útmutatást kaptak mentoraiktól, és közösen kerestek megoldásokat a felmerülő kérdésekre.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..