home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Újraválasztották Pásztor Istvánt a VMSZ élére
Kartali Róbert
2019.05.09.
LXXIV. évf. 19. szám
Újraválasztották Pásztor Istvánt a VMSZ élére

A Vajdasági Magyar Szövetség egy kompakt, bizakodó, munkára kész és jól szervezett párt, mely sokkal erősebb, mint négy évvel ezelőtt volt — emelte ki Pásztor István, miután ismét megválasztották a VMSZ elnökévé. A párt XVIII. tisztújító közgyűlését szombaton tartották meg Doroszlón, a Mária, Keresztények Segítsége Egyházmegyei Kegyhely Közösségi Házában.

A Vajdasági Magyar Szövetség tisztújító közgyűlésén a 330 küldött titkos szavazással választotta meg a VMSZ elnökét és a párt 50 tagú tanácsát. Az elnöki tisztségre Pásztor István volt az egyedüli jelölt, aki egyébként az idén tölti be 63. életévét, és 2007 óta áll a VMSZ élén. Most szavaztak neki negyedik alkalommal bizalmat a négy évig tartó mandátumra.

 

A tanács alakuló ülését a régi-új elnök hétfőre hívta össze. A tanács saját soraiból megválasztotta a 20 tagú elnökséget, döntés született az intézőbizottság összetételéről, illetve megválasztották a VMSZ 3 alelnökét is: Fremond Árpád, Kovács Elvira és dr. Pásztor Bálint.

 

A tisztújító közgyűlésen Pásztor István részletes beszámolót tartott az elmúlt négy év eredményeiről, kiemelte azokat az elért célokat, amelyek a gazdaságfejlesztés, az oktatás, a művelődés és a tájékoztatás terén valósultak meg, továbbá fontosnak ítélte meg az identitásmegőrzés témakörében a Magyar Nemzeti Tanáccsal együtt megvalósított munkát, illetve említette még a tanyagondnoki rendszert is.

Köszönetet mondott a partnereknek és a szövetségeseknek, a Fidesz—KDNP-nek, Magyarország kormányának, a Szerb Haladó Pártnak, a szerb és a tartományi kormánynak, az önkormányzati partnereknek, valamint a VMSZ tagságának.


A szerző felvételei

 

Az identitásmegőrzés örökös feladat  

Magyarként megmaradni és boldogulni a szülőföldünkön — emelte ki a célok közül elsőként Pásztor, hozzátéve, hogy ez nem egy új cél, hiszen ez a vajdasági magyar politizálásnak állandó jellegű feladata. — Stratégiailag fontos, hogy itt tudjuk tartani és vissza tudjuk hívni az embereket — tette hozzá. Szerinte a politikán, az értelmiségen és a civil szférán túl egy olyan mélyebb közösségi összefogásra is szükség van, amely segítheti az emberek itt tartását, visszavárását, visszahívását és idehívását. Ebben feladata van a politikának, de feladata van a szülőknek, a nagyszülőknek, a pedagógusoknak, az osztályfőnököknek és a gyerekeknek is — fogalmazott az elnök.

Meggyőződése szerint közelebb kell menni az emberekhez, így hatékonyabban lehet majd érvényesíteni a közösségi érdeket is. Szerinte a családok szintjéről kellene megfogalmazni a közösségi érdekeket, csak így lehet megvívni a harcot mindenkiért, egyenként, egymásért.

Az MNT-vel való együtt gondolkodás és együttműködés kulcsfontosságú, semmilyen akadályba nem ütközik, gördülékeny, így is kell maradnia. Egy ügyet szolgálnak. A VMSZ az MNT-vel tovább kívánja folytatni az együttműködést, befejezve azokat a projektumokat, amelyeket elkezdtek. Pásztor ezzel kapcsolatban az aracsi pusztatemplom nagy volumenű revitalizálási folyamatát emelte ki, mely szerinte akár az elkövetkező három-négy évben be is fejeződhet majd.

 

 

„Elemi érdekünk Szerbia felemelkedése”  

— Hiszek abban, hogy Szerbia lehet egy élhető ország, hiszek abban, hogy együtt tudunk működni mindazokkal, akiknek ez a célja. Mi ebben nemcsak érdekeltek vagyunk, hanem terhet is hajlandóak vagyunk vállalni nagyságunkhoz és erőnkhöz mérten, de az odafigyelésünk, az odaadásunk, a szakmaiságunk vonatkozásában pedig erőnk fölött, ahogy ezt eddig is tettük — emelte ki Pásztor. Hozzáfűzte, Szerbiának az Európai Unióban van a helye, és meggyőződése, hogy ma felkészültebb a csatlakozásra, mint amilyen állapotban a csatlakozási tárgyalások vannak. Igazságtalannak tartja ezt a pozíciót, és azt reméli, hogy az európai parlamenti választások után ez a folyamat felgyorsul majd.

 

A nemzeti ügy

— Elemi módon érdekeltek vagyunk Magyarország felemelkedésében az egyetemes magyar nemzet részeként. Érdekeltek vagyunk abban, hogy hozzájáruljunk egyéni és közösségi teljesítménnyel is a nemzet felemelkedéséhez. Fontos és megkérdőjelezhetetlen az a stratégiai partnerség, ami kialakult a Fidesz és a KDNP irányába. Ez egy értékelvű, értékalapú stratégiai partnerség, és ebben a partnerségben mi megbízhatóak és megkérdőjelezhetetlenek leszünk az előttünk álló időszakban, függetlenül attól, hogy az milyen politikai csatározásokat fog hozni — hangsúlyozta Pásztor István. — Fontosnak tartjuk, hogy Magyarország és Szerbia között a kapcsolatok úgy alakultak, hogy egy stratégiai partnerségi szintet tudtak elérni. Mindent megteszünk a viszony kölcsönösen előnyös kibontakoztatása érdekében, mivel ennek a viszonyrendszer-építésnek az elsődleges haszonélvezői mi vagyunk.

 

Gazdaságfejlesztés

Pásztor a programbeszédében kiemelte, hogy az egzisztenciális kérdéseknek továbbra is magas prioritást kell élvezniük.

— A Prosperitatinak sok feladata lesz, az anyaország kormányának már most kijelölt támogatási kereteinek köszönve arra készülhetünk, jelentősen több forrás áll rendelkezésre az előttünk levő években, mint az előző három évben. Jó tapasztalataink vannak, felkészültek vagyunk, határozott elképzelésekkel, tettre kész a vállalkozói rétegünk. A vállalkozóknak nem csak eszközök, technológiák kellenek, képeznünk is kell őket, mentorálási programot indítunk, sokat kell majd tenni a láncba kapcsolásuk érdekében.

 

Sportfejlesztések

Pásztor külön beszélt a sporttal kapcsolatos fejlesztésekről is. A topolyai székhelyű labdarúgó-akadémiához hasonlóan hamarosan egy birkózóakadémia is kiépül Magyarkanizsán. Zentán egy uszodafejlesztési koncepción gondolkodnak a vízilabda és az úszás tekintetében, továbbá az asztalitenisz terén szintén Zenta került szóba.

— Szabadkán egy jégcsarnok adna otthont a jégkorongnak, a rövidpályás gyorskorcsolyának és a műkorcsolyának. Palicson egy evezőközpont kialakítása a terv, Adán pedig egy kézilabdaközponté. Fontos a számunkra az, hogy a gyerekeink sportoljanak, szocializálódjanak, és egészségesek legyenek, ugyanakkor a tehetségeket építeni tudjuk, illetve kifutási lehetőséget tudjunk biztosítani számukra. Rendszerben gondolkozunk, mindenkit bekapcsolva. Tíz-tizenöt iskolai tanuszoda kialakítása is lehetséges. Sok munkánk lesz.

A tisztújító közgyűlésnek vendége volt Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője, Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete és Babity János szabadkai magyar főkonzul. A Vajdasági Magyar Szövetségnek 140 települési alapszervezete van, és valamivel több mint 12 000 tagja. Az elmúlt négy évben 497 személy tagsága szűnt meg elhalálozás miatt, az ő emléküknek egyperces néma csenddel adóztak a közgyűlésen.

 

— Négy évvel ezelőtt is, és ma is mi vagyunk a vajdasági magyar közösség vezető, legitimitásában megkérdőjelezhetetlen politikai ereje. A vajdasági magyarok tőlünk várják és remélik érdekeik képviseletét, és ugyanakkor rajtunk töltik ki mérgüket is. Gyakran mindenért mi vagyunk a felelősek. Ha sikeresek vagyunk, az magától értetődő, de vannak, akik az aszály miatt is minket hajlamosak felelőssé tenni — emelte ki Pásztor a közgyűlésen.

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..