home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Újraírt történelem
Talpai Lóránt
2020.09.03.
LXXV. évf. 36. szám
Újraírt történelem

Már a British Museum alapítójának szobrát is ledöntötték — Megcsappant a Louvre látogatottsága — Távozik a japán kormányfő

Már a British Museum alapítójának szobrát is ledöntötték

Eltávolította talapzatáról, és áthelyezte alapítója, a rabszolgatartó Hans Sloane mellszobrát a londoni British Museum. „Ledöntöttük a szobrot a talapzatról, ahol senki nem nézte őt, és rivaldafénybe helyeztük. Semmit sem szabad eltitkolnunk. A gyógyulás tudás” — magyarázta a döntésről Hartwig Fischer, az intézmény igazgatója a The Daily Telegraph napilapnak. Fischer hozzátette, hogy a mellszobor a múzeum egy biztonságos tárolójában van olyan műtárgyak társaságában, amelyek a Brit Birodalom kontextusában mutatják be Sloane munkásságát. „Történelmünket meg kell érteni” — hangoztatta az igazgató. A döntést részben az Egyesült Államokban rendőri erőszak áldozatává vált George Floyd halála után fellángolt Black Lives Matter mozgalom nyomán hozták meg — közölték a múzeum kurátorai.


 

Megcsappant a Louvre látogatottsága

Külföldi érdeklődők hiányában jelentősen visszaesett a nyáron a világ egyik legismertebb múzeumának, a párizsi Louvre-nak a látogatottsága, miután a koronavírus-járvány miatt a nem európai turisták előtt lezárták a francia határokat. Júliusban a tavalyi évhez képest 75, augusztusban pedig 60 százalékkal csökkent a látogatók száma — jelezte a múzeum. Az augusztus végéig előzetesen megvásárolt jegyeket is beleszámítva, az igazgatóság adatai szerint 550 000-en keresték fel júliusban és augusztusban a Louvre-t, akiknek csaknem 80 százaléka francia. A kötelező maszkviselés ellenére a hazai közönség hűséges maradt a Louvre-hoz, mely változatos programokat kínált egész nyáron, családoknak, fiataloknak és külön a párizsi lakosoknak is. Az elmúlt években a múzeum látogatóinak alig 20-25 százaléka volt francia.

 

Távozik a japán kormányfő

Romló egészségi állapotára hivatkozva bejelentette lemondását Abe Sinzó japán miniszterelnök. Mint mondta, nem akart zűrzavart okozni azzal, hogy váratlanul mond le, de a fekélyes vastagbélgyulladása kiújult, és további romlással fenyeget. A vezető politikus lemondása meglepetésnek számított mind saját pártján belül, mind a pénzpiacokon. A kormányfő betegsége egyébként nem új keletű, hiszen tinédzserkora óta nyombélfekéllyel küzd, mely 2007-ben olyan súlyossá vált, hogy váratlanul fel kellett állnia a miniszterelnöki székből, ahova 2012-ben tért vissza. Ezután 2014-ben és 2017-ben is kétharmados választási győzelmet aratott pártjával és koalíciós partnerével. Abe megítélése viszont az elmúlt időszakban sokat romlott, kritizálták a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatban meghozott intézkedései, valamint a botrányokba keveredő párttagok viselkedése miatt is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..