home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Újraindult a házi betegápolás
Kartali Róbert
2020.04.23.
LXXV. évf. 17. szám
Újraindult a házi betegápolás

Szabadkán több mint 700 idős és beteg személy maradt szakszerű betegápolási segítség nélkül a rendkívüli állapot miatt. A kijárási tilalom korlátozása és a világjárvány megfékezése érdekében hozott rendeletek így az ágyban fekvő betegeknek is nagy gondot okoztak, hiszen egy időre lehetetlenné vált az otthoni ellátásuk. Egy hónap kihagyás után most a Gerontológiai Központ újraindította a házi betegápolás szolgáltatását, így újra lesz, aki ápolja, megfürdesse és ellássa a rászorulókat.

— A terepi munkavégzés során a gondozottak fokozott védelme érdekében az ápolók védőfelszerelést használnak a járványvédelmi előírásoknak megfelelően — nyilatkozta a sajtónak szerdán Nenad Ivanišević, a Gerontológiai Központ igazgatója. Mint mondta, a házi betegápolás újraindítását Bogdan Laban, Szabadka polgármestere kezdeményezte, egyeztetve az önkormányzat társadalmi tevékenységek titkárságával arról, hogyan lehetne a szolgáltatást olyan módon visszaállítani, hogy azzal senkit ne veszélyeztessenek, sem az ápoltakat, sem az ápolókat. — Az önkormányzat, a tartomány és a köztársaság is nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a terepi munkához legyen elegendő védőfelszerelés és fertőtlenítőszer. A városi tömegközlekedés üzemel, így meg tudjuk szervezni a Gerontológiai Központ működését. Jó hír továbbá, hogy a kormány új alkalmazottak felvételét is engedélyezte, így hamarosan a tizenegy helyett tizenöt egészségügyi dolgozó látja majd el ezt a fontos feladatot. A munkát végző személyek egészségügyi nővérek, technikusok és ápolók, akik igyekeznek napi jelleggel minél több rászorulóhoz eljutni. Most egyelőre csupán a város területén tettük lehetővé a házi betegápolást a 65 éven felüli személyek esetében, de amint újraindul a peremvárosi tömegközlekedés, a külvárosi településeken élő idősek számára is ismét elérhetővé válik a szolgáltatás. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy az eddigiekkel ellentétben a terepi munkát végző ápolóknak nem kell bejönniük a Gerontológiai Klubba munkamegbeszélés és egyeztetés céljából, a beosztást ugyanis előre megkapják, és mindenki a saját otthonából indulhat útra, így a személyes találkozások mellőzésével is csökken a fertőzés terjedésének esélye. A Gerontológiai Központ kerékpárokat is vásárolt a terepi munkát végző ápolóinak, mindezt annak érdekében, hogy minél gyorsabban és gördülékenyebben tudják elvégezni a munkájukat, minél több emberhez eljutva.

Nenad Ivanišević arról is beszélt, hogy ezt a szolgáltatást eddig mintegy 750 rászoruló vette igénybe Szabadka város területén, és eddig már több száz polgár jelezte újbóli igényét a házi betegápolásra. A polgárok hívását továbbra is a 024/555-050-es telefonszámon fogadják, minden munkanapon 7 és 14 óra között.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..